Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pohlavie dieťaťa?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň prajem.V 25.t.t. na 3-D ultrazvuku mi zistili že budem mať dievčatko.Je možne že sa to este do pôrodu zmeni?Bol to nádherný zážitok,aj som si poplakala.Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dieťa už v maternici svoje pohlavie nemení. Občas majú takéto nápady ľudia po porode. Avšak ultrazvuk nie je 100% metóda, takže k omylu može dojsť.

Podobné otázky

  • USG

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som objednaná na USG vyšetrenie v centre prenatálnej diagnostiky v KE. Moja gynekologička povedala, že nemá dôvod, aby ma tam posielala, tak si to hradím sama.Lekárka v centre však poznamenala, že mi ten výmenný lístok mohla dať s ohľadom na vek- 34 rokov. Ja to chcem absolvovať, aby som bola pokojná. V čase vyšetrenia budem v 11 t.t.+3 dni podľa PM podľa ultrazvuku 11tt+0. Budú robiť vyšetrenie nuchálnej translucencie a vyšetrenia na zistenie prípadných genetických a vývojových chýb. Čítala sa, že sa tieto všetrenia robia v 11 až 14 t.t. Nakoľko sú výsledky týchto zistení spoľahlivé? Dá sa už v tomto období zistiť aj pohlavie dieťaťa? Čo všetko sa dá ešte zistiť na kvalitnom prístroji? KeĎže si to sama zaplatím, chcem sa toho dozvedieť čo možno najviac. Mám radšej posunúť termíín o týždeň, dva? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaša lekárka má pravdu, 34 rokov nie je indikácia na vyšetrenie v centre prenatálnej strasotlivosti, vy ste si to pre vlastnú istotu a pokoj zaplatila a tak je to správne. Keby všetci kolegovia takto šetrili peniaze poisťovni, určite by sa mnohé problémy vyriešili.
    NT sa je súčasťou skríningu Downa v I. trimestry, kedy sa dáva do vzťahu vek ženy, hodnoty krvných testov, a gestačný vek plodu. Z toho program vypočíta individuálne riziko genetických porúch plodu.