Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • hodnoty AFP + amniocenteza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    dovolte mi aby som sa na Vas obratila s otazkou a prosbou o odpoved. Na zaklade vysledkov AFP a HCG vysetrenia, ktore mi robili v 15 tt + 2 den ( PM:7.9.08) mi vysli hodnoty, ktore zodpovedaju pre riziko Downovho syndromu 1:180 (hodnota 14.1)a pre riziko NTD 1:5300 (hodnota 42007), koli nizkej hodnote pre DS som bola v genetickej ambulancii na konzultacii a dna 7.1.09 mi bude vykonana amniocenteza. Moja otazka znie: pri urcovani a potvrdeni tehotnosti som bola podla datumu PM v 8tt+1 den ale podla ultrazvuku sa zistilo, ze som bola len v 7tt+2 dni. Pri zistovani biometrie som bola podla UZV v 11tt+4 dni(biometria NT:1.0mm). Myslite si, ze vysledky AFP, mohli zodpovedat 15 tt (14.4) a nie 16 tt (17.1)? Urcite viem, ze amniocenteza potvrdi alebo vyvrati ochorenie na DS, len by som chcela vediet, ci nahodou nie som vzdy o 1 tyzden v tehotenstve dopredu podla PM a v skutocnosti sa babatko vyvija o tyzden pozadu.Myslite si, ze riziko 1:180 je dost velka pravdepodobnost pre vyskyt DS? a moja posledna otazka znie: Myslite si, ze 3D ultrazvuk by taktiez vedel potvrdit ochorenie na DS? (chcela by som sa po absolvovani amiocentezy objednat na 3D vysetrenie ultrazvukom, mam pocit ze 3 tyzdne neistoty nezvladnem)

    Velmi pekne Vam dakujem za odpoved a v novom roku 2009 Vam zelam vsetko dobre

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko 1:180 je tzv. šedá zóna, kedy nie je ani vyslovene pozitívne (to je vyššie riziko ako 1:100) ale ani negatívne (to je nižšie riziko ako 1:1000).
    Pre tieto výsledky máme niekoľko doporučení ako postupovať. Buď si žena zvolí odber plodovej vody a má 100% istotu, že výsledok bude presný, alebo sa navrhnú dodatočné vyšetrenia (ultrazvuk na tzv. malé markery), ktoré výsledok posunú buď do negatívnej alebo pozitívnej zóny.
    Avšak hlavným predpokladom je presné datovanie tehotnosti, ktoré mal genetik zvážiť.
    Pravdepodobnosť 1:180 je že zo 180 žien s Vaším výsledkom má jedna dieťa s downovým syndrómom, čo je pomerne malá pravdepodobnosť.