Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kandidoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    uz ste mi raz odpisal,ze je mozne ze mam chronicku mykozu a,ze uzivanie antymikotik dlhodobo mozno aj cely zivot by nebolo zle jednu tabletku v den menstruacie kazdy mesiac Dlhodobo. Chcem sa spytat, ze presne toto som hovorila mojej gynekologicke ci mi moze predpisat antymikotikum dlhodobejsie a ona odmietla aj moja kozna odmietla na zaklade toho, ze som mala negativne vysledky. Co mozem robit? Mam zmenit lekara ale presvedcit lekarku, ze mi toto naoazj pomaha. Da sa chronicka mykoza liecit aby som sa toho zbavila? Pisala som Vam, ze aj napriek tomu, ze mam negativne vysledky ma stale zo spodu svrbi a irituje.Dakujem

    Martina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    doležité je, že sa Vám po antimykotiku uľavilo.
    Užívanie Mycomaxu, alebo Diflucanu 1 tabletka po menštruácii je bežná súčasť liečby chronickej mykózy, a i keď máte negatívnu kultiváciu, tak doležité je, že sa Vám po liečbe uľaví. Neviem, čo Vám mám poradiť.

Podobné otázky

  • Kandidoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem,

    pan doktor chcem sa spytat na vas nazor. Tripm opakovanymi mykozami uz asi 3 rok. Nezaberaju mi uz ani cipky, kremy. Ked ich beriem tak po ich dobrati ma stale zo spodu svrbi ako keby mi to bvobedc enpomohlo zhorsi sa mi to stale ked mam dostat menzes. Nejem uz vobec sladke, bola som vysetrovana na imunologgii kde mi bola zistena potravinova alergia na vsetko moze hlavne sladke a znizena bunkova imunita ale velmi malo pod hranicou. Napriek tomu ma zacali vakcinovat Candidou lebo som uz bola otravena tym vsetkym svrbenim. Brala som pol roka antymikotika mala som pokoj. Ked som ich vysadila tak sa mi to vratilo ale vysledky som mala negativne 4x po sebe tak mi moja lekarak nechcela dat ziadne tabletky uz ale mna stale posvrbieva zo spodu.Zacala som uzivat Candivac na vakciny uz nechodim lebo mi z nich bolo zle. Prosim poradte mi co to moze byt mam aj vytok zltkasty nie hrudkovity. Moj manzel bol vysetreni u urologa bola mu zistena prostatitida a nejaky bakterialny zapal bral antibitika. Ma ist na kontrolu ci sa to zlepsilo. Clamydie, ureoplazmy a mykoplazmy mal negativne a ja tiez.

    Dakujem

    Martina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je možné, že máte chronickú mykózu. Ak Vám užívanie antimykotík pol roka pomohlo, nie je dovod na vynechanie. Vždy po menštruácii by ste si mala dať jednu tabletku obsahujúcu 150 mg fluconasolu, dlhodobo aj po celý živoť. Stačí malá porucha rovnováhy, alebo imunity a mykoza sa premnoží.

  • tehotná 0 Rh neg., pupočník, výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!
    Dakujem Vám, pán doktor, za predchádzajúce odpovede.
    Chcem sa teraz opýtať:
    1. Som v 37.tt, čaká ma tretí pôrod, mám 39 rokov. Mám krvnú skupinu 0 Rh negatív, manžel 0 pozitív. Prvé naše dieťa má 0 neg. Potom som potratila v 2.mesiaci, injekciu proti tvorbe protilátok mi dali. Druhé dieťa má 0 poz., protilátky sa v tehotenstve netvorili, inj. mi tiež dali. Protilátky sa mi netvoria ani teraz. Pri oboch pôrodoch sa však ponáhľali raz-dva prestrihnúť pupočnú šnúru, povedali, že kvôli mojej krvnej skupine. Už dávnejšie som čítala, že dieťa dostáva ešte po narodení kyslík aj iné dôležité látky cez pulzujúcu pupočnú šnúru, že mu to pomáha lepšie sa adaptovať na vonkajší svet. Je potrebné pupoč. šnúru v mojom prípade rýchlo prestrihnúť?
    2. Celé tehotenstvo mám žltý výtok, mierne zapálené pošvové steny, bolestivý vstup do pošvy pri vyšetrení.Brala som Macmiror complex 500 v 9.- 10.tt a v 30. - 31.tt. Po skončení užívania asi po 3 dňoch bol výtok znova. Teraz mi lekár predpísal každé 3 dni 1globulu až do pôrodu. Na začiatku vyšla kultivácia strept.agalactia + candida, potom už nič. Ureaplazmy negatívne. Iné stery nerobené. Môže moja prípadná chlamýdiová inf. alebo mykoplazmy ohroziť bábo pri a po pôrode? Nemá môj stav vplyv na pružnosť pošvy? Čo ešte môžem urobiť, aby som si pomohla?
    Ďakujem Vám za trpezlivosť a odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. dieťa má presne toľko krvi koľko potrebuje pre seba a pre placentu, ak sa nepreruší pupočník dieťa nasáva krv z placenty a tým si zvyšuje nadmerne objem cirkulujúcej krvi a krviniek. Dochádza k preťaženiu srdiečka, k zahusteniu prostredia a hlavne neskor k nadmernému rozpadu krviniek, čím dochádza k novorodeneckej žltačke, preto sa pupočník prerušuje skoro po narodení.
    2. Chlamýdie a mykoplazmy sú infekciu čípku a nie pošvy. Vaše problémy zrejme sposobuje chronická kandidóza, kúpte si Gynopevaryl 50 mg čípky a zavádzajte si ich až do úplného využívania, stav by sa mal upraviť.

  • pichanie v prsniku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 7 mesacneho syna a intenzivne dojcim. Obcas citim v prsnikoch intenzivne pichanie. V poradcovi pre dojcenie som sa docitala, ze dovodom moze byt kandidoza. Je to pravda ? Ak ano, aky je sposob liecby ? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    občasné pichanie v prsníkoch je normálny prejav tvorby. Ak by Vás pálili bradavky a dvorce, prípadne na nich bol povlak, to by bola kandidóza. Lieči sa to masťami proti mykóze alebo genciánovou violeťou.