Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,941 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • dve otazocky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktor
    chcela by som sa vas opytat, ze ci moze aerobic nejako ovplyvnit tvorbu mlieka, kedze mam skoro 6 tyzdnoveho chlapceka a rada by som chcela opet zacat cvicit, no doma ma to samu nebavi, tak preto chcem zacat chodit opet na aerobic. A este by som sa chcela opytat aka antikoncepcia by bola pre mna najvhodnejsia, kedze mam problemy s vahou tak by som z nej nerada pribrat a tabletky by som nechcela brat, kedze sa musia brat kazdy den, tak na to nie som dostatocne zodpovedny element. Dakujem velmi pekne za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plne Vás chápem a určite začnite cvičiť na tvorbu mlieka to nemá žiadny negatívny vplyv.
    Pri kojení možete použiť injekciu Depo Provera, ktorá vydrží 3 mesiace, alebo si kúpte krém Pharmatex, alebo lubrikačný gel s antikoncepčnou žložkou, pri kojení to stačí.

Podobné otázky

  • zamlky potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, pan doktor, dakujem Vam za odpoved. Zabudla som Vam v predoslom dotaze napisat, ze so bola odoslana na genetiku do Nitry v 18.tyzdni, tam mi mali dohodnut odber pod. vody, ale uz nestihli, lebo tam mi zistili ultrazvukom, ze plod je mrtvy. Tak ma zaujima, ci mi moj doktor nemohol urobit ten UZV, kedze som mala zle krvne testy este pred tym, nez ma tam poslal, vsak posledny UZV som mala v 13.tom. Takze ja som kvoli tomu musela cestovat, aby mi niekde inde oznamili, ze plod je mrtvy...
    Kedze mal 115 gramov a 18 cm, v kotrom tyzdni mohol odumriet? A este posledne dve otazocky: Ked najblizsie otehotniem, ake velke riziko bude, ze sa to zopakuje (ked uz mam jedno zdrave dieta) ? A posledna...Musim uzivat Medocriptine, nerobi mi dobre, boli ma zaludok, kruti sa mi hlava...je to nutne? nezastavila by sa ta laktacia sama od seba? Velmi pekne Vam dakujem za odpoved, mimochodom, na Bulovke sa mi velmi dobre rodilo, aj ked som mala tazky porod, velmi dobre nanho spominam, aj na vsetkych doktorov, ktori sa pri mne vystriedali vcetne Vas, vy ste mi namiesali nejaky kokteil proti bolesti, tak ste to nazvali :) Teraz som uz na SVK, takze zopakovat si to u Vas nemozem...
    Este raz dakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    začnem odzadu - my dávame miesto Medocriptinu Dostinex, stačia 2 tablety a laktácia sa zastaví, skúste sa po ňom popýtať.
    Riziko opakovania závisí na príčine, ak to bola náhodná príčina (infekcia, náhodná genetická vada) tak máte rovnaké riziko ako ostatní ľudia. Čo sa týka ultrazvuku, riziko, že plod v takto veľkej gravidite odumrie je minimálne, osobne si myslím, že nemusel Vám robiť ultrazvuk, aj tak by ste musela byť hospitalizovaná kvoli ukončeniu. 115 g, by tak zodpovedalo 16-18 týždňu.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý podvečer p. doktor, chcem sa spýtať na dve otázočky: aké minerálky v tehotenstve sa môžu piť? Som v 11. t.t. a minulý týždeŃ som mala menšie problémy so žalúdkom, tak som si dala Fatru - mže sa piť v tehu., neuuškodí to malému? A ďalšia otázka v práci nie často, ale využívam kopírku - môže nejako škodiť malému?
    Ďakujem pap

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    studené a s citrónom, a čo sa týka značky je to jedno.
    Konkrétne Fatra neškodí, aspoň to nedokázala žiadna randomizovaná štúdia - Fatra v gravidite.
    Kopírka ak sa ňou nemlátite do podbruška plodu neškodí.