Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • HPV

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam pozitivny HPV test. som sledovana, pred pol rokom mi odoberali nejake abnormalne bunky a asi dva mesiace potom mi ten test vysiel pozitivny... v januari idem znova na kontrolu... chcela by som sa spytat ci mam nejaku sancu do buducna na otehotnenie. dakujem za odpoved.

Podobné otázky

  • HPV ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor. Mam 14 rocneho syna a moznost ockovat ho na HPV. Kedze ockovania neznasa dobre, vobec zvazujem ci do toho ist. Viem ze pre dievcata je toto ockovanie velmi dobre, kvoli rakovine krcka, ale je treba ockovat aj chlapcov? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno očkovanie sa jednoznačne odporúča aj u mužov. HPV môže u nich spôsobiť rakovinu penisu, konečníku aj jazyka a hrtana.
    Okrem toho spôsobuje nepekné bradavice na penise. Neváhajte, ja mojich synov určite zaočkujem.

  • Cytológia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Čaká má peventívna prehliadka. Chcela by som sa opýtať na Váš názor na rozšírenú cytológiu. Mám síce Dôveru, ale moja gynekologička nie je zmluvný partner, preto by som si za to doplácala. Odporúčate priplatiť si? Alebo je to len taký "reklamný trik"? Mám 36 rokov a doteraz som nemala žiadne zistenia v rámci bežnej cytológie.
    Vďaka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme sa jedná o tzv. LBC cytológiu. Pri tejto metóde sa berie ster z krčka kefkou a kefka sa potom namočí do špeciálneho roztoku. V laboratóriu potom roztok dajú do centrifúgy a vyextrahujú z neho bunky. Výhoda tohto vyšetrenia je tá, že má menej často nereprezentatívne výsledky, pretože bunky sa zachytia vždy a menej často sú nesprávne odobrané. Zároveň je možné touto metódou vyšetriť aj prítomnosť HPV vírusu v materiály, prípadne aj iných patogénov.

  • Očkovanie HPV aj pre chlapcov?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 13 ročnú dcéru a stále váham nad je zaočkovaním proti HPV. Ako dlho vlastne trvá jej účinnosť - už bude chránená po celý život? Týka sa toto očkovanie aj chlapcov?
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa doteraz publikovaných štúdií prináša očkovanie proti HPV dlhodobú ochranu, s najväčšou pravdepodobnosťou doživotnú. Protilátky ktoré sa vytvoria sa z krvi dostávajú do pošvového sekrétu a bránia vstupu vírusu do buniek.
    Od decembra toho roku je očkovanie plne hradené pre všetky dievčatá aj chlapcov vo veku od 12. do 14. rokov, prvú dávku je potrebné stihnúť pred dosiahnutím 15. narodenín. V poisťovni Dôvera môžu staršie deti (od 15. do 17. rokov) čerpať príspevok na zaočkovanie až do výšky 70% nákladov.

  • Možná nákaza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    stala sa mi skutočne nepríjemná vec. Až po skúšaní nových legín, som si na nich všimla v rozkroku značné zašpinenie cudzím vaginálnym sekrétom, eShop mi odoslal nosené legíny. Pri skúšaní som mala iba tango nohavičky, je v tomto prípade možná nákaza HPV, a i.? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v podstate možno povedať, že ak bol sekrét na legínach zaschnutý, tak je málo pravdepodobné, že by niektorý patogén prežil. Udáva sa, že HPV prežije napríklad na uteráku asi 24 hodín.
    Aj keby náhodou (vysoká nepravdepodobnosť) na legínach boli živé HPV, oni potrebujú na vstup do tela drobné ranky na koži, ktoré vznikajú predovšetkým pri pohlavnom styku. Priloženie látky aj so živými HPV nemusí preto spôsobiť infekciu.
    Celkovo sa udáva, že prenos HPV predmetmi (uteráky, bielizeň, sexuálne hračky, lekárske nástroje) je vysoko nepravdepodobný.

  • Očkovanie HPV

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť, prípadne by som chcela vedieť vás názor na očkovanie proti HPV Gardasil u 12r dcérky.
    Ja to očkovanie mám, ale bola som očkovaná vo vyššom veku.Teraz nám očkovanie doporučila obvodná dr., rada by som mala názor aj od gynekológa.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    očkovanie proti HPV považujem za najväčší vynález súčasnej medicíny. Sú krajiny, ktoré vďaka preočkovanosti už nebudú poznať rakovinu krčka maternice, respektíve sa s ňou stretnú iba raritne pri nezaočkovaných imigrantoch. Moja dcéra je zaočkované a synovia samozrejme budú tiež, až dosiahnu adekvátny vek.
    Prosím pochváľte za mňa Vašu pani lekárku, že odporúča toto očkovanie, zachraňuje tým životy aj zdravie. Určite si dajte dcéru zaočkovať. Málo kto vie, že ženy ktoré chodia na preventívne prehliadky síce majú skoro zachytenú rakovinové zmeny na krčku, ale riešenie je operácia, ktorá spôsobuje riziko predčasného pôrodu. Takže, ak zaočkujete dcéru, chránite aj svoje vnúča pred predčasným narodením.