Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,549 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Možná nákaza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    stala sa mi skutočne nepríjemná vec. Až po skúšaní nových legín, som si na nich všimla v rozkroku značné zašpinenie cudzím vaginálnym sekrétom, eShop mi odoslal nosené legíny. Pri skúšaní som mala iba tango nohavičky, je v tomto prípade možná nákaza HPV, a i.? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v podstate možno povedať, že ak bol sekrét na legínach zaschnutý, tak je málo pravdepodobné, že by niektorý patogén prežil. Udáva sa, že HPV prežije napríklad na uteráku asi 24 hodín.
    Aj keby náhodou (vysoká nepravdepodobnosť) na legínach boli živé HPV, oni potrebujú na vstup do tela drobné ranky na koži, ktoré vznikajú predovšetkým pri pohlavnom styku. Priloženie látky aj so živými HPV nemusí preto spôsobiť infekciu.
    Celkovo sa udáva, že prenos HPV predmetmi (uteráky, bielizeň, sexuálne hračky, lekárske nástroje) je vysoko nepravdepodobný.

Podobné otázky

  • mozna nakaza TBC a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    DD pan doktor,
    akurat vcera sme sa dozvedeli, ze manzelova babicka, s ktorou sme boli niekolkokrat v kontakte ma TBC. Rodinny prislusniki zijuci v spolocnej domacnosti s babickou ma povinnu kontrolu na TBC, nam ostatnym rod. prislusnikom vysetrenie odporucili. Chcela by som sa spytat na Vas nazor na tieto vysetrenia tykajuce sa TBC pocas tehotenstva. Momentalne som v 17. tyzdni tehotenstva. Dakujem, s pozdravom Anna Benova.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko nákazy je minimálne.
    I keď je snímkovanie hrudníka v tehotnosti bezpečné, ja osobne si myslím, že ho nemusíte absolvovať v tehotnosti, bude stačiť po porode.