Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • jana

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan doktor, prosim vas o radu.Mam 43 rokov a moja inak pravidelna menstruacia mi meska uz zhruba tyzden.Tehotensky test mi vysiel negativne a ani ziadne bolesti nemam.Ani nijake ine problemy ci priznaky.Je mozne ze som v prechode alebo mimomaternicove tehotenstvo?Dakujem za radu.

Podobné otázky

  • Bolestiva ovulacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    v obdobi ovulacie mavam bolesti v podbrusku, ktore trvaju 5-7 dni. Pocas celeho trvania to sprevadza hlienovity vytok. Mozno si poviete, ze je to OK, ale tyzden bolesti v podbrusku, ked sa niekedy nemozem ani hybat, mi zabranuje "plnohodnotne zit". Som skutocne zufala, prosim poradte mi, co robit, ako to riesit. U svojho osetrujuceho dr. som bola, spravil mi sono a podla neho je to v poriadku. Nasledne som zmenila dr. a ten mi predpisal antibiotika, vraj "co ak tam mam zapal", ale to bolo uplne zbytocne, pretoze sa tym nic nevyriesilo. Zapal to na 100% nebol.
    Vraj aspon viem kedy ovulujem. Nie je to vsak smerodajne, pretoze aj ked tieto bolesti mavam, tak otehotniet sa mi podarilo az po roku snazenia...
    Prosim poradte - nejake cviky, vitaminy, zmenu stravy, prip. vyriesila by to antikoncepcia?
    Dakujem krasne a prajem pekny den,
    Jana Z.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    presne tak ako píšete, antikoncepcia potlačí ovuláciu a tým aj vyrieši Váš problém. Ak by bolesti neprestali pri antikoncepcii,t ak určite neboli sposobené ovuláciou a je potreba pátrať po inej príčine.

  • materská

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    rada by som nastúpila na materskú 8 týždňov pred plánovaným pôrodom. V komentári k zákonu o sociálnom poistení som našla, že rozhodnutie je na mne, či nastúpim 6, alebo 8 týždňov pred pôrodom. Je to tak aj v praxi?musí mi môj doktor vyhovieť? zatiaľ som sa ho nepýtala... ďakujem pekne za Váš čas a odpoveď. Jana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tu v českej republike už lekár nepíše dátum nástupu na MD, iba v dokumente uvediem termín porodu a nástup na MD rieši tehotná so svojím zamestnávatelom.

  • Gynek. problémy u dievčatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekné ráno prajem,

    minulý týždeň sme sa vrátili z Chorvátska, neviem - či to má súvislosť s kúpaním v mori, no moja 10-ročná dcérka má silný žltý hrudkovitý výtok.
    Tvrdí, že iné problémy nemá ( napr. pálenie, svrbenie, príp. stále nutkanie na močenie a pod.), tak prosím o radu, či by sa jej dalo pomôcť i bez návštevy u gynekológa.

    Za odborné usmernenie som vopred vďačná.
    S pozdravom
    mama Jana

  • pozitivny skrining

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry večer pan doktor mam na Vas zopar otazok.Robili mi tripletest a mam taketo vysledky.Vek matky-34rokov,Gestačny vek v datume odberu16/2-podla udajov.15/0podlaUZV.MS-AFP 22,34ng/ml. uE3hodnota 0,47ng/ml Total hcg 33,380kiu/L. Vysledok skriningu pozitivny,zvyšene riziko Downovho syndromu 1v100(v termine)RizikoNTD1v5300.poznamka riziko DSlen z veku matky 1v420.Na 3D-ultrazvuk som objednana až o dva tyždne.Podla Vas je tam nejake riziko,alebo to udavaju len fixne mam 34r.prve tehot.sa skončilo v 21tt-boli to trigeminy,druhe-mam zdravu dcerku 2r.a teraz je to tretie.poprosim o Vaš nazor ohladom vysledkov.´DAKUJEM jana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    u Vás je riziko Downovho syndromu pomerne vysoké a určite by som zvážil amniocentézu a odber plodovej vody. Z hladiska veku je riziko 1:420 ale z výsledkov je vyššie 1:100.

  • plomba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň.chcela by som sa opytať či sa može plombovať zub počas celeho tahotenstva,neškodi to dietaťku napriklad v niektorych tyždňoch viac alebo menej.Neni to všetko iba taka povera ohľadom navštevy zubara?ďakujem jana