bryndza
, Autor: Registrovaný používateľDobrý deň, chcela som sa informovať, či môže jesť tehotná žena bryndzu. Ďakujem
Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických problémov odpovedá Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.
Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.
Dobrý deň, chcela som sa informovať, či môže jesť tehotná žena bryndzu. Ďakujem
Dobrý deň,
gratulujem, natrafila ste na toho pravého.
Ako predseda Sekcie infekčných chorob v gynekologii a porodníctve sa touto otázkou aktuálne zaoberám :)
Takže, tehotné ženy ohrozuje listerióza, je to infekcia, ktorá može v maternici napadnúť plod a sposobiť mú závažné infekčné komplikácie.
Listerióza sa prenáša surovým masom, podou, ale aj makkými nepasterizovanými syrami, ako je feta ale aj bryndza.
V roku 2006 sa v Českej republike našla listerióza v bryndzi zo Slovenska, odvtedy nie.
Riziko prenosu listeriózy bryndzou je strašne malé, vačšia pravdepodobnosť je, že to dostanete pri varení sviečkovej. Avšak riziko je reálne.
Preto ja osobne by som doporučil tehotným, aby si dokladne pri práci s masom umývali ruky, aby pracovali v záhrade v rukaviciach a počas tehotnosti aby sa vyhli surovej bryndzi.
Listerioza je nepresnosná medzi ľuďmi, takže Vaše okolie sa nemusí stresovať, že by infekciu z bryndze potom preniesli na Vás.
Dobrý deň.
Pán doktror, chcela som sa Vás opýtať, či je vhodné konzumovať v tehotenstve tresku v majonéze. Neodolala som, a teraz som sa na nete dočítala, že obsahuje surové ryby.
Môže byť zdrojom listérie?
Ešte by som sa chcela opýtať, či je vysoké riziko nákazy ak som pri príprave bryndzovej nátierky použila nepasterizovanú bryndzu (ja som ju nekonzumovala) ale nechtiac som si oblizla prst. Je možné to nejakým vyšetrením zistiť?
Možno sú moje otázky zbytočné, ale moje obavy sú veľké.
Som v 38tt a bojím sa, aby všetko dobre dopadlo. Ďakujem Vám za vaše rady a trpezlivosť.
Dobrý deň,
treska je navačšia lahodka na svete, a v čechách sa nedá dostať. Najlepšia je tá, čo obsahuje aspoň 40% rybacieho masa, toto je tepelne upravené, takže listerioza nehrozí.
Nepasterizovaná bryndza by mohla byť teoreticky zdrojom infekcie, ale riziko je minimálne a dávka musí byť veľká, olízaný prsty naozaj nič nesposobuje.
Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či môžu jesť tehotné ženy plesňové syry, a ak nie tak prečo? Čo v prípade, že im nevieme odolať:-))))) Prajem krásny deň plný slniečka...
Dobrý deň,
plesňové syry sú bezpečné, teoreticky riziká hrozia z nepasterizovaných surových čerstvých syrov ako je bryndza. Hrozí infekcia Listeriózou, ktorá je v tehotnosti nebezepčená. Avšak oveľa vyššie riziko Listeriozy hrozí pri práci so surovým masom a pri prácí v záhradke. Potrebná je dokonalá hygiena.
dobry den pan doktor.
som v 7+5tt chcela by som sa opytat ci si mozem dat husacie alebo kacacie pecienky,bryndzove halusky(pisal ste uz ze bryndza by sa nemala)nealkoholicke pivo a ako je to s umelim sladidlom?pripadne mohol by ste napisat niekolko vyslovene zakazanych potravin v tehu?
velmi pekne dakujem a stastny novy rok prajem.
Dobrý deň,
husacie a kačasie pečienky si možete dať ak sú dobre tepelne upravené. Mne po nich býva strašne špatne.
Bryndza surová a nepasterizovaná - teoreticky može byť zdrojom lystérie, preto sa neodporúča, pri tepelnej úprave je neškodná.
Nealkoholické pivo možete.
Umelé sladidlo na báza fenylalanínu tiež neškodí.
Vyslovene zakázané potraviny nie sú
varujeme pred nedostatočne tepelne upraveným masom
a makkými syrmi. Tradične sa nedoporučujú nápoje s obsahom chinínu.
pan doktor prosim vas je bryndza alebo plesnivy syr v tehotnosti normalny?? Myslim tym ze ci ho mozu jest aj teh.zeny??? pocula som to a nechce sa mi tomu verit .. dakujem
Dobrý deň,
nepasterizovaná bryndza a makký syr (feta) sú teoreticky možným zdrojom listeriózy, infekcie, ktorá može poškodiť plod.
Riziko je síce veľmi malé, ale reálne.
Pri pasterizovaných syroch riziko nehrozí.
neda mi pan doktor,stale mam vycitky z tej bryndze a po precitani z obalu, ze bola nepasterizovana, este vacsie. asi som hypochonder, ale je tom moje prve dieta a mam strach.viem, nemala som jest... chcem sa este spytat, ci mi gynekolog moze na poziadanie spravit krvne testy na listeriu a po akom case po uziti, kedze je inkubacna doba pomerne dlha. docitala som sa, ze ked sa zacnu podavat antibiotika v zaciatkoch, tak to moze byt ok. a tiez, ze tehot. zeny nemusia mat ziadne priznaky, ked sa nakazi cez placentu len plod... tak neviem :-(. bryndzu uz asi nedam vzivote do ust...
Dobrý deň,
ak Vám zostal obal, dala by sa vzorka vyšetriť.
Úplne teoreticky pre Vašu duševnú pohodu by sa dalo Vám predpísať jedno balenie amoxycilínu ako antibiotické krytie.
Avšak naozaj riziko je tak strašne malé, že ja osobne by som to ani svojej príbuznej nedoporučil.