Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • velmi rychle pohyby babatka v brusku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa spytat, ci zrychlene pohyby plodu mozu predstavovat nejaky problem. Som na zaciatku 35.tyzdna a uz skoro mesiac pozorujem vemi prudke pohyby babatka v brusku. Tieto pohyby, ktore sa opakuju niekolkokrat za den mi pripominaju krce, akoby sa babo zvijalo v krcoch a pohybuje sa velmi rychlo, viditelne a bolestivo.V 33.tyzdni mi gynekolog zisti skrateny krcok maternice a tyzden som bola hospitalizovana v nemocnici. Momentane som doma, mam predpisany pokoj na lozku, magnezium a zelezo. mavam aj caste bolesti a pichanie v podbrusi, brusku a v krizoch. Mozete mi prosim povedat, ci je to v takomto pripade v poriadku, ale moze ist o nieco vazne?
    Vopred Vam dakujem za odpoved.
    Katka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    rýchle pohyby sú tzv. tonizácie, kedy plod sa v maternici vystiera, malo byto byť v norme. Bolestivé pohyby bývajú aj pri konci panvovom, kedy dieťa naráža hlavičkou do pečene matky a to dosť bolí. Aj priečna poloha býva viac bolestivá pri pohyboch. Vhodné je ultrazvukové vyšetrenie na zistenie polohy.