Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,642 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zubar

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den , chcem sa opytat ako je to s preventivnou prehliadkou u stomatologa pocas tehotenstva.Ci nie je zdarma v ramci prevencie pocas tahotenstva.Kedze v tehotenskej knizke mame priestor pre toto vysetrenie.A este kedy je vhodne taketo vysetrenie/myslim tym tyzden gravidity, v ktorom sa odporuca skontrolovat aj chrup/mozno trapna otazka ale aj tak dakujem za radu.dovi

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nič v medicíne nie je zdarma. Niečo Vám hradí poistenie (hlavne veľké a drahé výkony) a niečo by ste si mala platiť sama (bežnú drobnú starostlivosť, včetne zubára)
    Chrup je vhodné skontrolovať na začiatku tehotnosti, chronický zápal v dutine ústnej može negatívne vplývať na vývoj plodu.
    Cena prehliadky u lekára v našej absurdnej spoločnosti vačšinou nepresiahne cenu kaderníka, a má naozaj pre Vás veľký význam.

Podobné otázky

  • Norethisteron a atb

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    za pár dní odchádzam na dovolenku a keďže pocas dovolenky mam dostať menštruáciu,bol mi od môjho gynekológa predpísaný norethisteron na oddialenie menzesu..pred 1,5 týždňom som dobrala entizol a fromilid uno kvôli zapalu maternice...v súčasnosti mam zapal dasien a zubár mi chcel predpísať atb,ale keď zistil,že som pred 1,5 týždňami dobrala spomínané atb....aby mi to nezhorsilo viac imunitu predpísal mi ďalšie atb ,ak by sa situácia zhoršila mam si ich nasadiť na dovolenke.( teraz si mam len vyplachovat ústa ústnou voodu a gelmi)...najprv mi predpísal kombinacou entizol +augmentin...na čo som mu už spomenula,že som augmentin zle znášala v minulosti....predpísal mi teda namiesto neho cefimed 200g....moja otázka znie....ak by bolo nutné si nasadiť atb na dovolenke....zníži mi to účinnosť norethisteronu? Ďakujem

  • Hrčka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, nad sekciou asi 2 cm sa mi objavila nebolestiva hrčka, pohyblivá, velkost 1,5x1 cm, nepravidelny tvar, v podkoží, pomerne dobre ohraničena, zmiesana echogenita prevazne hypoechogenne s anechogennymi okrskami s echogennym lemom, v CFM so zaznamenanou vaskularizaciou.
    LU v inginach nezvačšene.
    Prosim Vas, vedeli by ste mi povedat, co by to mohlo byt? Mam velke obavy. V pondelok mi budu tuto hrcku vyberať a posielat na histologiu.
    Dalsia otazka je, ci mi moze byt podana lokalna anesteza, keďže je dost možné, ze som tehotna, nakolko sa s muzom snazime o dieta.
    Viem, ze podana napriklad u zubara byt moze, skor ma zaujima, ak mi ju podaju na miesto, kde mam tu hrcku, ci by to potom v prípade tehotenstva neovplyvnilo nejako vyvoj plodu.
    Dakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem či správne rozumiem, ale ak sa jedná o hrčku v podkoží nad ranou po cisárskom reze, môže ísť o tzv. schlofferov uzol - fibrozne jazvové tkanivo okolo stehu. Ak je v tom vaskularizácia, teoreticky by mohlo ísť aj o endometriózu podkožia, ktorá žiaľ po cisárskom reze môže vzniknúť zanesením buniek decidui do podkožia.
    Lokálna anestéza nevadí v tehotnosti. Ak ste naozaj rodila cisárskym rezom, mala by ste počkať aspoň rok s ďalšou graviditou.

  • zubar - navsteva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán doktor,

    chcela by som sa len informovať. Som v 3. týždni tehotenstva, kedy by bolo vhodné dať si do poriadku zuby? Nakoľko nejde určite len o jeden zákrok.

    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Martina

  • trhanie zuba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    som v 19 t.t. a uz vyse tyzdna mam problemy so zubom. Najprv sa mi zapalil koren jeneho a o 2 dni dasno okolo osmicky. Zubar mi odporucal trhanie, no kedze nema rtg snimok korenov a mam dost silny zapal a opuchnutu polovicu tvare, rozhodol sa pre liecenie Rowamycinom a cistenie zapalu. Teraz ma boli vsetko od oka, cez ucho, celust az po krk a ledva nieco tekute prehltnem. Chcem vediet ci tieto lieky a zapal neublizia babatku, pripadne ci je bezpecne trhanie zuba a pouzitie nejakeho umrtvenia v tehotenstve. Da sa v pripade silnych bolesti uzit nieco na ich utisenie co neohrozi babatko? Dakujem, Maja

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    trhanie a umrtvenie je bezpečné, takýto zápal može viesť k predčasném porodu a je potreba ho vyriešiť. Aj RTG zuba je bezpečné v tehotnsoti.

  • umrtvenie u zubara v 19 tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor!
    momentalne som v 19.tt. caka ma navsteva u zubara a s tym suvisi "oprava" zubov. chcem sa Vas spytat ci je mozne, aby moja zubna dr pouzila lokalne umrtvenie. nechcem dietatko stresovat. neskutocny strach u zubnej mam od detstva a ide o citlivy zakrok. bezne citam, ze je lepsie si dat pichnut injekciu, ako sa bat..ze to je pre dietatko este horsie.moja gynekologicka ma vsak prekvapila reakciou, ze to necha len na mna, ci ovplyvnim vyvoj babatka...?mam pockat na "vhodnejsi mesiac tehu"?je vobec taky tehotny cas, kedy takyto zakrok vobec nevadi? momentalne mam obavy aj preto, ze pred tyzdnom som bola hospitalizovana v nemocnici s krv.vytokom..ustalo..ale obcas sa mi znovu objavi ..moja dr oznacila ako pravdepodobnu pricinu krvacanie z rany na krcku maternice.. babatko je v poriadku. a moja druha otazocka...toto krvacanie ustane casom same, alebo?mam radsej aj tu navstevu u zubnej presunut? dakujem za Vase odpovede. s pozdravomm

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    lokálna anestéza je bezpečná a ja si ju dávam tiež vždy, a ani sa za to nehanbím. Nestresujte sa, dajte si spraviť zuby s anestézou. Krvácanie s tým nemá nič spoločné, závisí na lokalizácii placenty. Ak je to z krčka nič to neznamená.