Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,642 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hypertroficke dieta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor,
    pred 17 mesiacami som porodila normalnou cestou hypertroficke dieta ( 5200 g a 57 cm). Syncek bol prenasany 8 dni a potom vyvolany porod tabletkou. Podla ultrazvuk den pred porodom mal vahu 4500 g. Chcela by som sa spytat, ci pri takomto velkom plode nemal byt automaticky uskutocneny cisarsky rez. Velkost maleho po porode zaskocil i samotneho porodnika. Bola som nastrihnuta a maly ma kefalohematom, ktory mu ako porodna trauma ostala doposial a nevstrebal sa. Nemal byt pri jeho velkosti radsej cisarsky porod? Ja som stihla a velmi tenka /69 kg a 184 cm). Ak by som sa rozhodla mat druhe dieta, je pravdepodobnost vyskytu hypertrofickeho dietata vysoka? Ja i manzel sme mali hmotnost 3,5 kg. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neexistuje horná hranica veľkosti plodu, o tomto sa vedú dlhodobé spory. Ak matka nemá cukrovku, tak nie je indikácia na cisársky rez pre veľkosť plodu ak je dole hlavičkou, pretože ak sa hlavička nevojde do panvy, tak sa to počas porodu prejaví a cisársky rez sa dá previesť kedykoľvek. Musím skonštatovať, že moj rekord je 4900 g, takže gratulujem Vám i porodníkom. Kefalhematom je častá komplikácia a nesúvisí s veľkostou plodu.
    Takto veľký plod je pomerne raritný, určite by som Vás v ďalšej tehotnosti dokladne vyšetril na skrytú cukrovku a zrejme by som Vás nenechal prenášať.
    Otázkou je aj životospráva v tehotnosti, primeraná telesná námaha a zdravá strava trochu možu ovplyvniť rast plodu.
    Ak nebudete mať chronické obtiaže, určite možete znovu rodiť spontánne.