Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zrážanlivosť krvi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor. som v 26tt a minuly tyzden mi boli robene odbery krvi. dnes som dostala vysledky podla ktorych je krvny obraz v poriadku ale je potrebne zopakovat odber na zrazanlivost krvi. vraj vysledok nie je uspokojivy.prosim Vas mozte mi vysvetlit co moze porucha zrazanlivosti krvi znamenat pre babatko? dakujem velmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v tehotnosti je normálny posun v zrážanlivých parametroch, ja predpokladám, že všetko bude v poriadku.
    Neuspokojivý výsledok može byť v zmysle zvýšenej alebo zníženej zrážanlivosti krvi. Ak nemám konkrétne výsledky nemožem sa k tomu vyjdariť, ale predpokladám, že sa nič nedeje.

Podobné otázky

  • Fibrinogén

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Ešte pred tehotenstvom som bola na hematológii kvôli neúspešným vkladom. V čase odberu som zostala tehotná. Kým sme nemali výsledky z hematológie, nasadili mi preventívne clexane. Minulý týždeň som dostala konečne po vyše dvoch mesiacoch výsledky a v CAR sa zhodli s mojim gynekológom a kázali mi clexane vysadiť, vraj je všetko ok.

    Aktuálne ho mám vysadený asi 4 dni, začala som mať opäť slabosť/bolesti končatín. Prešla som si ešte raz tie výsledky z hematológie a našla som, že mám zvýšené hodnoty fibrinogénu na 4,28 (norma je do 3,5), ktorý má za následok zvýšenú zrážanlivosť krvi. Nerozumiem teda, prečo mi clexane kázali vysadiť. Viem, že v tehotenstve sú tieto hodnoty o niečo vyššie, ale tieto odbery boli robené cca týždeň po ovulácii, pri ktorej som otehotnela, takže by nemali byť tehotenstvom ovplyvnené. Aktuálne začínam 14tt, obávam sa, aby to vysadenie clexane nesposobilo nejaké problémy.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musím skonštatovať, že clexane a jemu podobné lieky sa na Slovensku nadužívajú, nikde som nevidel, aby také množstvo tehotných zbytočne užívalo tieto lieky, často len tak "pre istotu". V tehotnosti je normálne, že je zvýšený fibrinogén, u Vás je to normálna hodnota pre tehotné. Chválim Vašich lekárov, že Vám kázali zbytočný liek vysadiť.

  • Dobrý deň

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať....pred rokom som rodila vtedy som problémy s krvou nemala...asi pred troma mesiacmi mi zistili,že som prekonala trombózu....mám zlú zrážanlivosť krvi moje R-PT 102% a s priateľom by sme chceli druhé dieťa moja otázka spočiva v tom či môžem otehotnieť keď si pýcham fraxiparin 6 ml....a či to má vplyv na tehotenstvo?Aké sú možné rizika...Ďakujem Melania

  • antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den...chcela by som sa spytat na vas nazor(ako odbornika) na hormonalnu antikoncepciu-tabletky...rozmyslam o tom ze by som ju zacala uzivat ale priam ma desia niektore "povery famy" proste vsetky negativa...skutocne skodi velmi organizmu?...nechcela by som skoncit neplodna alebo s rakovinou prsnika alebo s inymi vaznymi ochoreniami...dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hormonálna antikoncepcia je bezpečná a spoľahlivá. Vytvára v ženskom tele stav podobný tehotnosti, čo je pre ženu prirodzený a normálny stav. Nemá vplyv na budúcu plodnosť a čo sa týka rakoviny prsníka nie sú jednoznačné závery.
    Zvyšuje zrážanlivosť krvi, rovnako ako ju majú zvýšenú tehotné.

  • Mozem otehotniet aj ked...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chcela som sa vas opytat,mam 20rokov a od7rokov som bola liecena na astmu nemala som sice zachvaty ale horsie dychanie ktore bolo spojene s piskanim priedusiek a tak,neskor som sa vyliecila a choroba ustupila neberiem ziadne lieky a este zhruba pred rokom mi povedala moja doktorka ze mam zlu zrazanlivost krvi ale nedala mi ziadne lieky a povedala nech navstivim alergologicku a nech jem hlavkovu kapustu,hm no neviem s tou kapustou heh.ale moja otazka smeruje ak by som otehotnela mohol by sa mi zhorsit stav obcas sa mi tako dycha ale to preto lebo fajcim a chcem prestat ale kdesi som citala ze ak zena je vo vyssom stadiu tehotenstva sa jej tazko dycha lebo ju plod tlaci,v mojom pripade teda neviem a ked mam tu zrazanlivost krvi mozu nastat komplikacie pri porode?????dakujem za vasu odpoved pekny den

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    AKO ASTMATIČCKA NESMIETE FAJČIŤ !!!!!!!
    Inak v tehotnosti sa zvykne astma dokonca vylepšiť. Pred otehotnením by bolo vhodné spirometrické vyšetrenie, predpokladám však, že bude v poriadku.
    A čo sa týka toho zrážania krvi - neviem, čo mala doktorka na mysli, ale ak máte poruchu zrážania, je dobré o tom vedieť pred tehotnosťou, hlavne zistiť o akú poruchu ide.

  • Cisársky rez

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,dcérku musím porodiť cisárskym rezo,zo zdravotných dôvodou,mám totiž,zlú zrážanlivosť krvy a vnútorné aj vonkajšie varixy na vulve a oboch nohách.Trpím strednou anémiou.Chcela by som sa spýtať ako prebieha cisársky pôrod pri epidurále,či je možné tam mať manžela,ako dlho sa zotavuje po opreácii,aký krém pomáha pri zotavovaní rezu,či sa môže použit vstrebateľná niť aj na vonkajšie šitie,či bolí epidurál a na čo sa mám pripraviť.4o zo sebou do pôrodnice,príde mi aj menzes?Ako dlho tam budem?Veľmi pekne vám ďakujem.Bojím sa cisárskeho,radšej by som rodila 10 detí prirodzene ako cisárskym,no zdravotný stav mi to nedovoľuje.Dcérku som rodila 2 dni,ale radšej tak ako operačne,ach jaj.Prosím odpíšte mi aby som sa trošku ukľudnila a získala potrebné informácie.Lucka z Komárna

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte zníženú zrážanlivosť krvi tak je cisársky rez veľmi nebezpečný a ak zvýšenú tak by sa nemal robiť, pretože hrozí trombóza a vtedy je lepší spontánny porod, Vaša indikácia mi príde bizardná aj tie kŕčové žily.
    Ak máte poruchu zrážania, tak je otázna aj epidurálna analgézia - pri zníženom zrážaní sa nesmie podať, aby ste nekrvácala do miechy.
    My prepúšťame domov po cisárskom reze už 3. deň ale viem, že niektoré nemocnice držia ženy aj viac ako 5 dní po cisárskom reze !!!
    Skúste kontaktovať inú porodnicu, možno Vám dajú šancu rodiť spontánne, hlavne ak ste druhorodička.