Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pálenie záhy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor som v 25 tt a od 18 tt skoro za každým jedlom pociťujem pálenie záhy. Čo si mám kúpiť v lekárni?

Podobné otázky

  • Problém

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Minulý mesiac mi meškala menštruácia 8 dní, robila som si tehotenský test s negatívnym výsledkom. Nakoniec menštruácia prišla. To isté sa zopakovalo tento mesiac, tiež mi meškala 8 dní,ďalší negatívny tehotenský test, ale nakoniec tiež prišla. Medzitým som bola na preventívnej prehliadke u gynekológa, ten mi na ultrazvuku nič nevidel, krvné testy na hcq hormón vyšli tiež negatívne. No stále aj po skončení menštruácie mám pálenie v prsníkoch a pálenie záhy. Môžem byť aj napriek negatívnym výsledkom testov a menštruácii tehotná?

  • lieky a nevolnost

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor
    konecne po niekolkych rokoch sa mi podarilo otehotniet som asi len v siedmom tyzdni a kazdy den rano mavam slabo hnedy vytok bola som u lekara vraj to zeny mavaju ale moja otazka je nasadil mi duphaston, guajacuran a ascorutin no prisla som na to ze nejake lieky mi zvysuju kyselinu mam palenie zahy a nevolnost z ktorych liekov by to mohlo byt a ktore mozem vysadit lebo viem ze ak vysadim napr duphaston naraz hrozi mi potrat teraz vlastne mam prisny rezim lezat lebo aj to slabucke krvacanie moze byt hroziaci potrat ale zatial je vsetko v poriatku dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to veľmi jednoduché, ak je plod zdravý tak prežije aj napriek liekom a ak je geneticky nezdravý tak sa potratí aj napriek liekom. Je to úplne jedno, čo beriete.
    Z uvedených liekov snáď jediný význam má duphaston, je to podpora tehotnosti, ale účinok je aj tak sporný. Nemusíte prísne ležať, ničomu to nepomože. Stačí počkať do 12. týždňa a uvidíte ako to dopadne.
    Vynechajte guajakuran, može robiť tie potiaže.

  • pálenie záhy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som v 22t.t. a mávam pálenie záhy je to dosť nepríjemné keď mi to pretrváva trištvrte dna a aj v noci sa na to budím. Poradte mi prosím aké lieky si na to můžem dávať? Ďakujem a prajem príjemné sviatky.

  • tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den mohla by som sa spýtaať môžem otehotnieť ak sa priateľ spravil do mna hned po skončení môjho menštruáčného cyklu. Neberiem žiadne tabletky. a mám ešte jednu otázku môžu prsia sa zväčšiť a bolieť tak ako pred menštruáciom len týžden a pol po nej môžu to byť príznaky tehotenstva aj pálenie záhy.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno možete otehotnieť.
    Prsia sa možu zvačšiť kvoli progesterónu a pálenie záhy nie je príznak tehotenstva. Mňa páli záha pravideľne, hlavne po červenom víne.

  • Palenie zahy a vitaminy v 3. trimestri

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den

    som v 34 tyzdni gravidity a chcela by som sa informovat na dve veci. Po prve: velmi mi zosilnel problem s palenim zahy, sposobuje mi ho v podstate skoro kazde jedlo a aj v noci sa zobudzam na bolesti v crevach a neprijemne palenie zahy. Existuje nejaky odporucany prostriedok na utlmenie tychto prejavov.

    Tiez by ma zaujimalo, ako je to s vitaminovymi doplnkami k strave v 3. trimestri. Cele tehotenstvo som uzivala Calibrum mami. Je dobre v tom pokracovat, alebo prestat pred porodom alebo nasadit nejake ine vitaminy (vapnik, rybí tuk atď), ako pripravu na obdobie po porode? Moj gynekolog a obvodny lekar mi nedavaju jednoznacne odpovede, skor tvrdia ze vitaminy brat nie je nutne, ale ja citim, ze mi dodavaju potrebnu vitalitu a posilnuju imunitu. Nechcem vsak babatku uskodit.

    Za vasu odpoved vopred dakujem

    S pozdravom

    Andrea

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemusíte brať žiadne vitamíny, normálna strava úplne stačí.
    Pálenie žáhy je vtehotnosti normálne, pretože sa zvyšuje kyselosť žalúdku a mení sa jeho sklon. Mne pomáha Gaviscon, ktorý v tehotnosti neškodí.

    http://www.lekynainternetu.cz/paleni-zahy-prekyseleni-zaludku-nadymani-traveni/gaviscon-liquid-peppermint-suspenze-200-ml/prod_1262.html