Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • tehotenske nalady

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor!
    Chcem sa Vas spytat, som v 37tt a v poslednej dobe sa s manzelom neustale hadame nakolko sa ja vzdy rozlutostim a placem ako sprosta. Uz som sa aj snazila nejako sa vyhnut roztrzkam ale mame trosku take talianske manzelsvo. Prosim Vas, mozu tieto moje stavy nejako ovplyvnit dieta a porod? lebo kdesi som citala ze dieta vnima naladu matky a bude take ako matky pocas tehotenstva. Je to hlupost?
    dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ani veľké stresy a iné naozaj závažné životné situácie (úmrtia, vojna) ktoré prežije tehotná neovplyvňujú vývoj plodu. Skor ide o to, že Vaše stresy sú pre Vás nepríjemné a vysoké hladiny adrenalínu Vám nerobia dobre.
    Vaše stavy ľútosti sposobuje hlavne progesterón, dysforický hormón.
    Mne osobne pomáha, keď nemám náladu, tak si poviem, Aha Jožo nemáš endorfíny. Chvíľu počkaj, oni sa doplnia a bude lepšie.
    Takže aj vy keď máte svárivé prípadne ľútostivé stavy, tak si rozumom zdovodnite, že Vám to sposobuje ten malý harant, ktorý z placenty uvoľňuje progesterón, len preto, aby ste si nenašla v dobrej nálade iného partnera.