Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bolesť okolo pupku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    som 13. týždni tehotenstva mávam bolesti okolo pupku. Niekedy mám pocit ako kedy mi niečo vťahovalo pupok dovnútra. Tieto bolesti sú niekedy slabšie, niekedy silnejšie. K večeru postupune ustupujú. Prosím poraďte mi dá s tým niečo robiť? Čo to znamená?
    A ešte by som Vás chcela poprosiť o radu. Pred troma rokmi som bola na konizácii krčka maternice. V súčasnoti mám výsledky onkocytológie PAP II/III. Môžem ich nejak ovplyvniť? Aký to môže mať dopad na bábätko, resp. na pôrod. V tehot. knižke mám poznámku, že mám rozsiahlu TZ hojnú cievnu kresbu. Môžete mi prosím vysvetliť čo to znamená? Veľmi pekne Vám ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    teoreticky máte nejaké zrasty v dutine brušnej, ktoré ťahajú za prednú brušnú stenu. Postupom a rastom maternice by mali ustúpiť. Ale može ísť aj o bežné tehotenské príznaky, občas to býva spojené aj s pocitom nutkanie na močenie. neznepokojujte sa.
    Výsledky onkocytológie sa dajú ovplyvniť iba preventívnym očkovaním pred prvým pohlavným stykom alebo nerizikovým sexuálnym chovaním. Ani jedno už nestihnete. Na dieťa ani na porod to nemá vplyv, je vhodné cytológiu opakovať a sledovať. TZ a hojná cievna kresba je v tehotnosti častá, ide o zmnoženie ciev dosledkom tehotnosti alebo zápalu na čípku.