Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • 3D a 4D

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa opytat aky je rozdiel medzi 3D a 4D ultrazvukom? Da sa pomocou tychto ultrazvukov vidiet, ci ma dietatko nejaku vadu, napr. downa alebo razstep alebo nejake ine telesne postihnutie? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý de\ń,
    3D je trojrozmerný statický obraz plodu a 4D je trojrozmerný dynamický obraz - ktorý zaznamenáva dieťa v reálnom čase aj s pohybmi.
    Keďže veľmi často novorodenec s Downovým syndrómom dlho vyzerá ako zdravý, tak aj na trojrozmernom ultrazvuku je možné poznať túto vadu len výnimočne.
    Trojrozmerný ultrazvuk skor ako skríningovú metódu by som doporučil na došetrenie chýb, ktoré sa našli dvojrozmerným ultrazvukom. Na druhej strane trojrozmerný ultrazvuk je hudba budúcnosti a je to neskutočne perspektívna vyšetrovacia metóda. Cena prístrojov však je v súčasnej dobe vysoká a poisťovne žiaľ vyšetrenie hradia iba symbolicky. K tomu je nutné samozrejme pripočítať čas a peniaze lekára, ktorý investuje do vzdelania a naučenia sa úplne novej revolučnej metódy.

Podobné otázky

  • otazka..?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pan doktor,

    prosim vas, moze nejakym sposobom ohrozit plod, ked doma malujeme? myslim ci nejake vypary z farieb, alebo kontakt s farbou napr.na pokozke alebo tak..pretoze s radostou pomaham a nakoniec ked tak rozmyslam, neviem ci to babatku nemoze uskodit..som v 15 tyzdni tehotenstva..
    ???
    vyuzijem moznost a spytam sa este pan doktor, poviete mi vas nazor na 3D a 4D ultrazvuk? moze tam byt nejake riziko pre babo? vy tento ultrazvuk odporucate?

    dakujem za vasu odpoved..