Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • TEHOTENSTVO - ANOPYRIN

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    obraciam sa na Vas s prosbou o radu.
    Mam 32 rokov a za sebou uz dva spontanne aborty.

    S manzelom nam bolo robene geneticke vysetrenie konvencnou metodou a G-bandingom, pricom u oboch z nas bol zisteny normalny karyotyp. Comu sa samozrejme tesime :-)

    Vzhladom k tomu, ze moja gynekologicka mi zistila problem so zrazanlivostou krvi, hned mi bolo urobene aj DNA vysetrenie trombofilnych mutacii. Bola zistena mutacia: MTHFR 677 C-T v heterozygotnom stave. V Protrombine 20210 g-A a Faktrore V Leiden 1691 G-A mutacia nepritomna. Geneticka ma v sprave, ktoru mi vystavila, doporucuje na dalsie hematoplogicke vysetrenie. Na ktorom som este nebola, kedze udajne to nie je vazne :-))

    Kedze moja gynekologicka bola presvedcena, ze potrat mohla sposobit aj zla zrazanlivost krvi, mi este pred vysetrenim na trombofilne mutacie predpisala ANOPYRIN, ktory podctivo beriem kazdy den (100MG) Beriem ho aj nadalej....hoci v sprave sa pise, ze mutacia, ktora mi bola zistena nesposobuje trombofiliu.
    Kedze sa snazim otehotniet, v pribalovom letaku od ANOPYRINU som citala, ze nie je vhodny pri tehotenstve. Preto by som sa chcela opytat na vas nazor ci mam Anopyrin vysadit, alebo ho aj nadalej uzivat.

    Dakujem velmi pekne za ochotu.

    S pozdravom a zelanim pekneho zvysku dnesneho dna,

    Jana J.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    100 mg Anopyrínu plodu neškodí a ani tehotnosť neohrozuje. O jeho prospešnosti v prekoncepčnom odbobí sa vedú diskusie, ale ja si myslím, že neurobíte chybu ak ho budete brať ďalej.
    MTHFR v heterozygotnej konštelácii je veľmi časté a nebýva to príčinou spontánny potratov. Doporučuje sa pri tom kyseliná listová v bežnom dávkovaní.
    Ja osobne si myslím, ža ak máte tieto výsledky v poriadku, možete skúšať otehotnieť. Dva potraty za sebou bývajú často iba vecou náhody.