Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • pitie pri pôrode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, chcela som sa Vás opýtať, prečo rodičkám v nemocnici počas 1. doby pôrodnej nedovolia piť vodu. A moja druhá otázka sa týka nastrihnutia hrádze pri pôrode. Je to nutné alebo sa tomu dá nejako vyhnúť? Ďakujem za skorú odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    už to neplatí, pri porode sa može piť a u nás dokonca dávame rodičkám aj ľahké jedlo. Pitie a jedlo sa zakazovalo preto, že ak by bol nutný cisársky rez hrozí, že žena po úvode do narkózy sa pozvracia a vdýchne zvratky a umrie. V súčasnej dobe sa vačšina cisárskych rezov robí v lokálnej - spinálnej alebo epidurálnej anestéze.
    Episiotomia má svoje indikácie - nutnosť urýchliť porod kvoli dieťaťu (pri nástrihu sa ušetria až dve kontrakcie, čo je až 10 minút)
    druhou indikáciou je vysoká pevná hrádza, kedy hrozí vážne poranenie matky. Nástrihom sa trhlina usmerní a nevedie do konečníka, kde by bol ohrozený zvierač a aj samotné črevo.