Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Clexane 0.2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den! Chcem sa spytat a dufam, ze vy my konecne date odpoved na moju otazku. Po dvoch potratoch mi robili krvne testy, a zistili mi akesi hranicne znizenie AT III. Nakolko som uz bola treti krat tehotna(36t) od januara si picham clexane 0,2 "preventivne" a acidum folicum. Kazdy messiac chodim na hematologiu na krvny obraz a predpisy na injekcie a lieky. Minule mi povedali, ze je to uz iba v ramci udrziavania kedze mam pred porodom. Preco to vlastne beriem?co mi je? co to znamena to AT III? dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    AT III je protizrážací faktor, ktorý reguluje zrážanie krvi tak, aby sa nezrážala v cievach ale iba mimo nich. Ak ho je málo, hrozí zvýšené zrážanie a tvorba trombov v cievach. Tehotenstvo je aj u zdravých žien stav, kedy hrozí zvýšené riziko vzniku trombov, pretože tehotná má zvýšenú náchylnosť na zrážanie (aby pri porode nevykrvácala). V kombinácii s nejakou hematologickou chorobou je tehotnosť riziková z trombópzy a z embólie. Preto dostávate Clexane, ktorý upravuje náchylnosť na zrážanie.