Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Streptokok a pôrod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    viem, že sa toho o streptokoch u gravidnych zien vela popisalo, no i tak mam na srdci mnoho otazok. Osobne mam problem so streptokom uz dlhsiu dobu a zatial ziadne antibiotika ( peroralne alebo miestne) nezabrali. V sucasnosti sice nemam problemy s vytokom, no streptokok je i tak pritomny. Gynekolog ma ubezpecil, ze sa nemusim bat otehotniet lebo pred porodom sa matke poda ATB priamo do zily. No ja mam aj tak obavy nielen o dieta ale i o seba, a preto tehotenstvo odkladam. Mam strach, ze po prirodzenom porode sa moze vazne poskodit zdravie dietata. Okrem toho sa obavam , ze sa mi streptokokom infikuje poporodna rana alebo prsniky. Predstava takejto infekcie ma vazne desi, a preto by som rada vedela, ci su moje obavy opodstatnene.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    Streptokok je normálna zložka našej kože a slizníc. Nikto na svete nemá kožu bez baktérii. Streptokok skupiny B nič nerobí, ani v pošve ani na koži, iba tam je prítomný, rovnako ako stovky iných baktérii.
    Jedinou jeho nevýhodou je, že žiaľ novorodenec nemá proti nemu obranu a preto sa pri porode podávajú antibiotiká, aby sa streptokok skupiny B nepreniesol na novorodenca.
    Mimo toho sa nikdy nelieči, pretože nič nesposobuje.