Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ovulácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem chcela by som sa opýtať, že som mala len dva dni menstruaciu, či teda môžem mať ovulaciu . Lebo sa snažíme o dieťa som po operacii krcka maternice už deviaty mesiac a stále nič ďakujem za odpoveď

Podobné otázky

  • Duohadton

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer mám 51 rokov do júna 2024 som mala pravidelne menštruáciu bez problémov žiadne ťažkosti potom mi meškalo 2tyzdne a dostala som ale menstrzacia už bola iná silnejšia s kúskami na 6 deň mi predpísala Dr duphaston ktorý mi zastavil krvácanie po 4 dňoch následne som prestala brať duphaston a po dvoch dni sa mi vrátilo krvácanie a znova tak že sílnejsie s kúskami na to som začala znova brat duphaston zastavilo mi po 4 dňoch ale dodnes mám splnenie 7dni
    Duphaston mám braťako dlho ?

    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vynecháva Vám ovulácia a ideálne by bolo nastaviť Vás na hormonálnu liečbu dlhodobejšie. To sa musíte poradiť s lekárom, lebo po vysadení duphastonu zase začnete krvácať.

  • Duphaston

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, moj gynekolog mi predpisal duphaston 2 balenia, kvôli mojmu menstruacnemu cyklu, ktory mam dlhy len 20 dní. Predtým ako mi ho predpísal ma vyšetril, maternica aj vaječníky sú v poriadku, ovuláciu mám. Avšak nespravil mi odber krvi ani hormonálny profil, je to v poriadku? Či je potrebne pred zacatim uzivanim tohto lieku spravit aj hormonalny profil? Obavam sa moznych vedlajsich ucinkov ako priberanie alebo vyrazky, je to pri tomto lieku mozne? Momentalne nechcem mat deti a pravdepodobne ani v buducnosti, je v tomto pripade lepsie nasadit rovno hormonalnu antikoncepciu nez duphaston? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je príliš zložité, ale neviem ako sa dá zistiť ovulácia z jedného vyšetrenia. Ak nechcete mať deti, ideálna je hormonálna antikoncepcia na úpravu cyklu, jednak lieči hormonálnu nerovnováhu a jednak znižuje riziko smrti na rakovinu vaječníka a maternice v budúcnosti.

  • Kyretáž

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 45 rokov a pravidelne užívam lieky na liečbu vysokého krvného tlaku..egilok, prestarium, prestarium combi, lussopres a naposledy mi lekárka pridala medospir na odvodnenie, zacala som ho užívať cca pred mesiacom. Čítala som, že spôsobuje časté menštruačné problémy! a tu je moj problém, že v júni cyklus akoby ani nezačal ale postupne som začala krvácať a trvá to už 19.den, krvácanie začalo v čase očakávanej menštruácie....pri vysetreni mi lekárka namerala sliznicu 14.8 mm, noretisteron mi nepredpisala, že pri mojej liečbe tlaku sa nedá a automaticky ma poslala na kyretaz...doteraz som nikdy problemy s menzesom nemala, bol pravidelný, trval 4-5 dní... Moja otázka teda znie: mohol ten výkyv v cykle spôsobít ten medospir? Preto som ho vysadila....a nedá sa tento problém riešiť inak alebo to musí byť kyretaz, ktorú nechcem podstúpiť....A čo Agolutin? Nie je to možné riešenie v tom prípade, aby sa ta sliznica odlupla? Na dovolenku cestujem o mesiac, preto to lekárka tak súri s tou kyretazou, ale ja ju absolvovať nechcem, chcela by som iný spôsob riešenia problému a zastavenie menštruacie... ďakujem...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ženy s vysokým tlakom majú zvýšené riziko vzniku rakoviny maternice, preto je dobrá myšlienka kyretáž a vyšetrenie sliznice mikroskopicky.
    Príčina u Vás však bude zrejme vynechávajúca ovulácia ako súčasť blížiacej sa menopauzy a liečba gestagénmi je vo vašom prípade indikovaná, ale najlepšie až po kyretáži, keď bude jasné, že v sliznici nie sú malígne zmeny.

  • Menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa opýtať pred 4 dňami mi skončila menštruácia a dnes ráno ma bolelo podbrušku našla som si ružový výtok teraz večer to už bolo červené špinenie môže sa jednať o tehotenstvo alebo ovulácia ? Ešte som sa s takým niečím nestretla ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môže sa jednať aj o ovulačné krvácanie. Ale ak si spravíte tehotenský test, budete mať istotu, že sa nejedná o tehotenskú komplikáciu.

  • Dlhodobo slabá a krátka menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, v roku 2019 som vysadila antikoncepciu po 1 roku jej uzivania. Odvtedy mi chodi menstruacia cca jednodnova velmi slaba a este nejake dva dni spinenia, cyklus je priblizne 28 dni, sem tam den dva odchylka, hormony mam vsetky v norme, ovulacia tiez, aj gynekologicke prehliadky v poriadku, dieta nemam, mam 34 rokov, zivotny styl rovnaky ako pred jej uzivanim. Pred jej uzivanim trvala 5dni aj intenzita omnoho silnejsia. Chcela by som sa preto spytat aj na Vas nazor, ci to nemoze byt do buducnosti problem, ci je to v poriadku alebo ci sa to da pripadne riesit. Dakujem za odpoved.