Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • HPV positive

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    v roku 2021, pri preventivnej prehliadke, mi okrem cytologie, robili aj testy na HPV virusy. Prvykrat. Moja poistovna zacala uhradzat aj tento ukon, tak sme sa do toho s doktorkou pustili. Problem nastal ten, ze napriek tomu, ze cytologia bola odvtedy vzdy vporiadku, tak sa zistilo, ze na niektore rizikovejsie HPV virusy pozitivna som. 3 typy. Lenze dozvedela som sa to az o rok neskor, tesne pred prvou tehotnostou, lebo vraj to nema na nic vplyv a neda sa s tym nic robit. Ja som sa samozrejme celkom zdesila a bala prenosu na babatko (co sa vraj porodom neudeje). Teraz cakame uz druhe dieta a napada mi teda otazka, ci naozaj v mojom pripade treba iba pravidelne vykonavat cytologiu a drzat si palce, aby mi to neprerastlo do niecoho vazneho? Fakt neviem urobit nic? Napadlo mi zaockovat sa voci ostatnym inym typom. Naozaj som nahnevana, za moju chabu znalost, nevedomost a lahkovaznost v ‘’mladosti’’ a to som zodpovedny clovek. Teraz to uz urcite ma aj moj manzel :(

    Zaujimal by ma Vas nazor.

    Dakujem!
    Jana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    až 70% mladých ľudí sa niekedy v živote stretne s HPV vírusom a prechodne je pozitívnych. Preto nemá absolútne žiadny zmysel toto vyšetrovať u žien mladších ako 27 rokov.
    Veľká väčšina túto infekciu "vyčistí" a vírus z tela odstráni, u určitého malého percenta však ostane vírus v tele ženy (v bunkách krčka maternice), kde však u väčšiny nerobí žiadne viditeľné zmeny. Iba u malého % infikovaných však bielkoviny vírusu zasiahnu do množenia buniek a spôsobia, že sa bunky začnú meniť smerom k rakovine.
    Takže pri pozitivite naozaj stačí sledovať cytologické vyšetrenia, prípadne s odstupom opakova´t HPV testy, či už nie je vírus odstránený. Očkovanie zvážte, chráni pred vstupom iných typov vírusu.