Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Probiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Dnes mi môj dr. na zaklade diagnózy zápalu maternice predpísal lieky: Fromilid Uno 500mg a Entizol 250mg ...keď som sa pýtala na probiotika, keďže som citlivá na žaludok,(čo som mu aj spomenula),odpovedal,že to nie je nutné,až keď doberiem lieky...mohla by som si napriek tomu nasadiť pribiotika Revicolin? Bojím sa,aby mi po tých liekoch nezostalo zle...Ďakujem za odpoveď

Podobné otázky

  • Vaginálna dismikróbia - infekcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán profesor, poprosím o Váš názor s mojim problémom.

    Na základe diskomfortu robená kultivácia - e.coli, nasadený macmiror. Po 2 t. opäť žltý výtok, pálenie, svrbenie, bez kultivácie nasadený Polygynax. Problém sa znova objavil , ďaľšou kultiváciou zistená Gardnerella - preliečená Dalacinom.
    Po ňom mykoza - preliečená Gynazolom . Od tohto obdobia (júl 24) pretrváva diskomfort na vulve, lábiach. Natierala som klotrimazolom, spravila som na 12 dní jenamazol kúru.
    Stale pretrvával diskomfort na vonkajšom genitále a od júla do teraz v období ked som sa neliečila neustále bolestivý pohlavný styk.
    Vzdy po vag. liečbach ATB som užívala probiotiká aj per os aj vaginálne (čisté bez estrog)
    Opat som navstivila lekára a po kultivácii vysla ecoli . V mojom stave uz na tak zničenú sliznicu Fluomizin a nasledne Gynoflor dlhodobo. Mam 44r., predpoklad tažšej regenerácie sliznice v dôsledku poklesu hladín E.

    Aj teraz mám pocit mierneho diskomfortu na vulve, vonk. genitále, plus slabučko žlty vytok, bez zápachu, svrbenie pošvy občas, bolestivy styk
    Mám pokračovat s probiotikach per os a vag. Gynoflor a stav sa postupne upraví? Alebo je tam kvasinka kt. robí problémy ? (sladke nejem vobec, strava zdrava a pestra, rezimove opatrenia vsetky dodržiavane, žiadny iný partner) ATB liečbu už odmietam

    srdečne dakujem za názor odborníka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je obrovská chyba naberať kultivácie z pošvy a liečiť podľa nich, pretože je dôležitý klinický obraz a nie výsledok. V pošve môže existova´t množstvo rôznych baktérií, ktoré nerobia problémy a liečbou sa zbytočne rozbíja imunita a prirodzený mikrobiom.
    Určite by som už nič nedával a podporoval všemožne imunitu pošvy, tak ako to robíte. Stav sa postupne upraví, počítajte, že to bude trvať tak dlho ako dlho ste sa rôznymi prípravkami liečili. Gynoflor je dobrá voľba. Môžete skúsiť aj prebiotiká alebo prípravky s kyselinou hyalourúnovou.

  • Mycoplazmy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan profesor, chcem sa opytat na prenos mycomplazmy. Ja aj partner sme mali v juli negativne vysledky. Asi pol roka sa neviem zbavit e colli, pocas uzivani ATB bol vysledok negativny po dalsich troch tyzdnoch pozitivny no pridruzila sa aj mycoplazma. No a pochybnosti su na svete. Viete mi to nejako oddovodnit? Prezrela som celu kartu a nikdy v minulosti som nemala problem s mycoplazmou a ani e colli. Moje pohlavny zivot sa zmenil len v tom, ze mam uz skoto rokk noveho partnera. A kedze riesime IVF, bez preliecenia a negativnych vysledkov sa nepohneme dalej. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    E. colli je úplne normálnou súčasťou pošvovej flory a nerobí žiadne problémy, nemá sa liečiť. Podávané antibiotiká rozbijú imunitu pošvy a spôsobia premnoženie všetkého možného, čo tam mohlo byť v malom množstve.
    Je chyba takéto podávanie antibiotík, pretože však niektoré IVF trvajú na liečbe mycoplazmy, zrejme Vám dajú ďalšie ATB. Určite si nedajte potom robit kultiváciu a dávajte si dlhodobo probiotiká aby ste napravila škody spôsobené antibiotickou liečbou.

  • močové cesty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem pan doktor mám zápal močových ciest beriem Biseptol 400 každé 12hod po dva tabletky chcela by som sa spýtať že vy môžme brať aj GYNIMUN INTIM CARE vaginálne kapsuly ďakujem pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hoci Biseptol nezvykne narušiť prirodzenú pošvovú floru, určite Vám vaginálne probiotiká a prebiotiká odporúčam pri močovej infekcii.

  • Problém s obnovou epitelu pišvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán Profesor.
    Kvôli zápalu močového mechúra som s týždňovým odstupom užívala ATB Znobact, potom Suprax. Dôsledkom je vaginálna mykóza. Od zápalu močového mechúra po dnešný deň to celé trvá mesiac. So Supraxom (7 dní) som súbežne užívala Flukonazol (10 dní). Ani to nezabránilo mykóze. Mykózu mám preliečenú najprv vaginálnymi tabletkami Canesten (celkovo 9-krát po 100 mg) a jedným balením Jenamazolu. S prestávkami. Vždy sa mi to vrátilo. Antimykotiká ma už na sliznici pália, cítim to hlavne na vulve. No zároveň cítim, že mi zaberú. Keď som po antimykotikách skúšala vaginálne probiotiká Gynimun intim care, tak som mala v pošve neskutočné pálenie ako oheň, až mi to dráždilo močovú trubicu. Skúsila som si dať čapík Cicatridina. Aspoň ma nepálila vulva. Poslednú menštruáciu som mala pred 4 rokmi, mám 52 rokov. 18 rokov som nemala žiadny problém: ani s močovým mechúrom, ani gynekologický. Ako mám, prosím Vás, dať do poriadku epitel pošvy a zároveň zabrániť návratu mykózy? Pálenie okolo pošvového vchodu mám strašné. Aj po vymočení. Začala som s protikvasinkovou diétou, aj s užívaním doplnku Candix. Orálne užívam probiotiká. Ďakujem veľmi pekne za pomoc.

  • Roky opakujúce sa zápaly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som Vás poprosiť o radu.. Dlhé roky (takmer 15) mám opakujúce sa zápaly pošvy. Spočiatku par krát do roka; postupne sa intenzita zvyšovala a v súčasnosti som v stave, že ich mám už neustále ..svrbenie, pálenie. Spočiatku candida, streptokok, posledné roky skor e-coli...nič iné..všetky ostatné baktérie negat..Partnera mám celý život jedného, nikdy sme análny styk nemali, v tomto, resp. poslednom čase už takmer žiadny styk, hygienu dodržiavam, možno priveľmi (po každej stolici sprcha zdola), no napriek tomu som došla do štádia, že mi už nič nepomáha. Vyskúšala som snáď všetko, čo bolo a je dostupné na trhu..na predpis i voľnopredajné .. Lieky vaginálne robené v lekárni, taktiež na podporu imunity ..brala som rôzne probiotiká orálne i vaginálne... Bola mi robená vakcina na mieru, končím poslednú udržiavaciu dávku a všetko bez výsledku .. Užívala som preventívne imunor na podporu celkovej imunity, tiež wobenzyn, robila som si bylinkové kúpele či v hypermangáne, užívala som urovaxom ..bez výsledku.. (Zápal močových ciest som mala jediný raz v živote po poslednom pôrode... problémy s močovými cestami nemám). Viete mi prosím poradiť, čo ešte môžem urobiť na podporu slizničnej imunity alebo čo robiť, aby som sa z tohto stavu dostala? Budem Vám neskutočne vďačná.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obávam sa, že už Vám príliš nepomôžem, je veľmi pravdepodobné, že máte kompletne zničenú imunitu pošvy, ktorá už reaguje na všetko silnou zápalovou až alergickou reakciou. Bude asi takmer nemožné obnoviť v pošve rovnováhu, pretože ste boli zrejme rôzne chaoticky liečená na základe výsledkov kultivácie, čo je nezmysel, pretože kultivačné vyšetrenie iba zriedka ukáže pravého pôvodcu problému.
    Teraz stačí aby ste mali v pošve malé množstvo kvasieniek a už máte príznaky zápalu, pretože na ne reagujete alergickou reakciou.
    Určite dlhodob odporúčam režimové opatrenia - protikvasinkovú diétu, probiotiká, intímne mydlá a bavlnenú bielizeň, doma chodiť bez bielizne. Nejesť sladké (dajte si vyšetriť hladinu cukru v krvi aj po záťaži, tzv. oGTT), nesprchujte sa často aby sa v pošve mohli usídliť kvalitné probiotické kmene.
    Dlhodbo by som odporučil Gynoflor obdeň do pošvy. Počítajte však s dlhým procesom liečby.