Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,562 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vysledok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    rada by som sa opýtala čo znamena výsledok kolposkopie:
    TZ s metapl. epitelom bez sigf.dysplazie
    Cytol.exocervix v norme endocervix - cervicitida v.s
    Reaktívne zmeny endocerv.bb
    Môže mi tento nález robit svrbenie a zápaly? Bolo by vhodné užívať deflagyn?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    TZ znamená transformačná zóna - to je miesto, kde sa stretáva epitel z kanálu krčka s epitelom pošvy, nemáte tam kolposkopické známky predrakovinových zmien (dysplázie). Zo steru bol dokázaný zápal vnútra krčka. Tento zápal nespôsobuje svrbenie a zápaly pošvy, ale ak je chronický, môže ovplyvňovať pH pošvy a napomáhať vzniku pošvových zápalov (napríklad mykozy). Preto by bolo dobré to riešiť, avšak deflagyn je iba zdravotná pomôcka s veľmi otáznym efektom. Bolo by dobré vziať priamo stery z krčka na chlamýdie, alebo kvapavku a liečiť to cielene.

Podobné otázky

  • Mycoplazmy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan profesor, chcem sa opytat na prenos mycomplazmy. Ja aj partner sme mali v juli negativne vysledky. Asi pol roka sa neviem zbavit e colli, pocas uzivani ATB bol vysledok negativny po dalsich troch tyzdnoch pozitivny no pridruzila sa aj mycoplazma. No a pochybnosti su na svete. Viete mi to nejako oddovodnit? Prezrela som celu kartu a nikdy v minulosti som nemala problem s mycoplazmou a ani e colli. Moje pohlavny zivot sa zmenil len v tom, ze mam uz skoto rokk noveho partnera. A kedze riesime IVF, bez preliecenia a negativnych vysledkov sa nepohneme dalej. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    E. colli je úplne normálnou súčasťou pošvovej flory a nerobí žiadne problémy, nemá sa liečiť. Podávané antibiotiká rozbijú imunitu pošvy a spôsobia premnoženie všetkého možného, čo tam mohlo byť v malom množstve.
    Je chyba takéto podávanie antibiotík, pretože však niektoré IVF trvajú na liečbe mycoplazmy, zrejme Vám dajú ďalšie ATB. Určite si nedajte potom robit kultiváciu a dávajte si dlhodobo probiotiká aby ste napravila škody spôsobené antibiotickou liečbou.

  • cytologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, mám 44 rokov a doteraz cytologia negatívna, teraz mi vyšiel ascus, hpv negat. Čo okrem hpv može zhoršit výsledok cytologie na ascus?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Ascus sú zmeny nejasného charakteru, ak je negatívny HPV skôr sa jedná buď o zápal alebo o reparačné zmeny po zápale. Stačí opakovaná cytológia, obvykle sa stav spontánne upraví.

  • Hcg stúpa na sone nič nevidno

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,

    mala sim pravidelný cyklus, ktorý sa pred troma mesiacmi začal predlžovať na 35 dni. 6.6 som si robila test, pretože mi meškala menstruacia 9 dni, vyšiel pozitívny aj doktorka potvrdila tehotenstvo z krvi, kedže na sone nebolo nič vidieť. Dnes 18.6 som bola na pohotovosti s miernym špinením, doktorka mi robila sono no v maternici ani mimo nej nebolo nič vidieť, zobrala mi krv a výsledok vyšiel vyše 2400 môže iste ešte stále o tehotenstvo alebo je to niečo vážnejšie? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jedná sa o tzv. PUL - tehotenstvo neznámej lokalizácie. S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o mimomaternicovú graviditu, ktorú nie je vidno na UZV.
    Odporúčam expertný ultrazvuk, prípadne liečbu. Na našej klinike toto riešime pomocou liekov.

  • cytologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,mám 44 r, užívam hak, bola som na preventívke a volala som si o výsledky z cytologie a bolo mi povedané, že su tam nejaké zmeny na krčku, neviem presný vysledok, len tolko, že o pol roka kontrolná cytologia, ale mám príst aj na kolposkopické vyšetrenie...doteraz som mala vždy dobru cytologiu, problémy nemám absolutne žiadne, /cca 3 krát do roka mykoza)...zlakla som sa, može ist o niečo vážne? alebo mohli tie mykozy zhoršit vyledok cytologie?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez konkrétneho výsledku Vám naozaj neporadím, tieto telefonické oznamy sú absolútne scestné, normálne choďte do ambulancie, kde Vám robili ster a skonzultujte s lekárom výsledok. Na to máte právo.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den robila som si vcera test a vysledok ukazal dve silne ciarky zaciatok poslednej menstrulacie bol 3.4 a koniec 9.4 v akom tizdni priblizne mozem bit ?