Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,562 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Methergin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, 17.11 som mala missed ab.
    Bola som na kyrete, po kyrete mi o 5 týždňov prišla menstruacia ale podľa posledného usg nieje maternica stále cista, dostala som methergin. HCG som mala dnes hodnotu 190, myslite že to bude stačiť aby sa maternica vyčistila ? Veľmi veľmi dúfam že sa vyhnem druhému kyretu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    škoda, že ste podstúpili kyretáž, už máme k dispozícií lieky, ktoré spoľahlivo vyprázdnia dutinu maternice. Neúplné vyprázdnenie maternice aj pri chirurgickom výkone sa obvykle vyrieši samovoľne, zadržané tkanivo sa vylúči. Aj to sa dá podporiť uvedeným liekom mispregnol.

Podobné otázky

  • Missed Abortion

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    dna 2.5.2010 (nedela) mi bola urobena kyretaz z dovodu MA. Bola som v 11.tyzdni tehotenstva ale plod vyzeral na 8.tyzden. Nasledujuci den ma prepustili, vlozku som mala suchu. Od utorka som zacala krvacat 2-3 vlozky denne. Vo stvrtok som sa hlasila u svojho gynekologa. Nasledne v pondelok 10.5. mi robil UZV a HCG test. Na ultrazvuku videl oldrazy a nalez 14mm, HCG bolo 187. Krvacanie uz ustupilo, ale vychadzal zo mna taky husty cerveny hlien, bledsi nez krv, taku lepkavy a tahavy.Lekar mi povedal, ze ked nieco take zo mna vyjde tak sa mam zase hlasit na klinike. Dal mi este Methergin inj. Este v ten den opat zo mna vecer vysiel hlien. Na klinike mi urobili krvny rozbor, na UZV bol nalez a este chcel lekar HCG. Na CP im povbedal, ze ked bude negativne mali mi dat opat MEM. HCG bolo 187 ale dali mi MEM a poslali ma domov. Na druhy den som sa mala hlasit na kontrolu na klinike. Nalez: UZV - nalez 16mm, dutina zvacsena na 16mm, vyplnena nehomogennym obsahom - nemozno vylucit rezidua. Nalez si mal pozriet lekar a zvazit opatovnu kyretaz, resp. uterotonika. Lekar mi predpisal Methergin kazdy den jendu injekciu a za pat dni sa hlasit na kontrolu, co je pondelok, dva tyzdne po zakroku. Nazor lekara z kliniky je, ze nakolko nemam teplotu, bolesti ani silno nekrvacam, nie je potrebna kyretaz.Tvrdia ze je rizoko anestezie, zrastov a narusenie krcka maternice moze viest k tomu, ze nemusim byt schopna donosit dalsie dieta. Moj lekar vsak zastava opacny nazor, ze ak sa to bude odkladat, moze to dospiet k zapalu, sepse, preliecovaniu antibiotikami a aj tak budem musiet podstupit kyretaz. Riziko v pripade zapalu je ze tiez nemusim byt nasledne schopna otehotniet. Lekar mi hovori, ze konecne rozhodnutie je na mne, ale ako sa mam ja rozhodnut medzi nemat deti a nemat deti. Prosim Vas o radu, cvo je vacsie riziko a ci predsa len ziadat o vykonanie docistenia.

    Dakujem
    Ivana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dúfam, že diagnozu missed abortion urobili po opakovaných ultrazvukových sledovaniach aby boli 100% istí, že ste neotehotnela neskor a plod nie je mladší.
    Ak máte pretrvávajúce problémy a maternica sa nechce vyprázdniť po liekoch, tak je asi naozaj potrenbé zopakovať kyretáž, ale všetko závisí na náleze na ultrazvuku.