Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,558 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Genitálne papilómy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň pán doktor. Som po pôrode 8 mesiacov, a začali sa mi tvoriť genitalne papilomy, ktoré sa začali vyskytovať v jazve po šití. Mám cely život jedného partnera, nežijem rizikový život. Začali sa rozširovať, tak som podstúpila chirurgické odstránenie. Nepomohlo. Sú naspat, ešte vo väčšom rozsahu. Mám ich vnútri. Mám veľkú obavu, aby to nemalo súvis s rakovinou krčka maternice. Cytológia pred dvoma mesiacmi bola v poriadku, a moja gynekologička tvrdí, že ster o rok je postačujúci, ja mám však strach, aby sa niečo nezanedbalo. Ster na typizaciu hpv mi nikto neponúkol. Papilomy nemiznú, len pribúdajú, a ja už naozaj neviem čo robiť a za akým doktorom zájsť, aby som sa toho nadobro zbavila. U všetkých doktorov u ktorých som bola mi bolo poradene len čakať a ďalej užívať isoprinosine, ktorý vôbec nezaberá.
    Viete mi odporučiť nejakú kliniku, pripadne na koho sa obrátiť v mojom probléme, nakoľko som úplne zúfalá.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    papilómy spôsobuje iný typ HPV vírusov než je ten, čo spôsobuje rakovinu krčka maternice, preto naozaj nie je potrebné prísnejšie sledovanie, alebo opakované cytologie. HPV môžete mať v tele celý život (dokonca ho dostať pri pôrode od matky) a objaví sa, až keď poklesne imunita, čo po pôrode býva. Isoprinosine naozaj nezaoberá, na HPV infekciu neexistuje cielená liečba, iba opakované odstraňovanie, alebo skúste krém Aldara.