Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,556 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Clotrimazol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, doktorka mi predpísala Clotrimazol vkladacie tabletky. Ostávajú mi tabletky na tri dni. Menštruáciu by som mala čoskoro dostať, neviem kedy presne, lebo pred mesiacom som prestala užívať antikoncepciu. V prípade, že dostanem menštruáciu ako mam postupovať v liečbe?
    Dakujem.

Podobné otázky

  • Výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    Pred týždňom som bola na smeroch pri svojom gynekológovi kvôli tomu, že ma už skoro rok trápy biely, zapáchajúci výtok. Niekedy je aj sfarbený trošku do žlta a má takú krémovú konzistenciu. Doktor mi povedal že je všetko v poriadku ale ja už sim vyskúšala snáď všetky tabletky na vkladanie aj výplach a nič mi nepomáha. V septembri keď som bola na steroch tak mi zistil prítomnosť nejakej baktérie a dal mi nato clotrimazol ale nič mi nepomohlo. Beriem momentálne antikoncepciu tak neviem, či to mize byt aj z toho alebo čím to môže byt, ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyzerá to na poruchu mikrobiálneho osídlenia pošvy, ideálny by bol dalacin krém, alebo macmiror tbl.
    Potom by som odporučil vaginálne probiotiká, dlhodobo.

  • Ureaplasma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    prosím Vás, v akých prípadoch preliecujete ureaplasmu a koľkými baleniami Summamedu 500? (vyšetrenéna citlivosť na azitromycín-citlivý) Ešte v októbri mi bola zistená ureaplasma species 10^4 KTJ/ml a k tomu candida albicans, dostala som macmiror a doxyhexal, ten som musela prestat jest pre strašné bolesti brucha a celého tela, aj napriek probiotikam. Teraz by som mala vyjest 5 baleni Summamedu s 5-dnovymi prestávkami, no s mojou toleranciou liekov a problemami s candidou sa toho veľmi desim, niekto ureaplasmu ani nelieči, tak sama neviem. Skúsila som sa preliecit 14 dní clotrimazolom, predtým Jenamazolom, nakoľko mam stále biely hrudkovity vytok, a dala som si na konci menzesu jednu dávku Flukonazolu, na napriek tomu mam znova ten istý biely hrudkovity vytok a aj mierne svrbenie. A momentálne aj stále nutkanie na močenie, moze to spôsobovať ureaplasma? Plus mam ovuláciu a mierne bolesti podbrušku, pravdepodobne z toho. Už som celkom zúfalá, roky bojujem s kvasinkami a infekciami, dodrziam hygienu, snažím sa mat dobru stravu, dávam probiotiká aj zdola aj ústne, bavlnená bielizen, periem uz len v "mydlovych orechoch", užívam penoxal na imunitu, atď. Bojím sa, ze ďalšie ATB to len zhoršia, ale bojím sa aj nepreliecit to. Manžel tiež vyšetrený na ureaplasmu z ejakulatu, bol negatívny, ma candidu pre istotu preliečený fungicidinom a potom jenamazolom. Sex sme nemali niekoľko mesiacov až do víkendu, nakoľko v tom dni po menzese som nemala vytok, ešte asi účinkoval flukonazol, vytok až den po styku.
    Vopred dakujem za radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    odborné spoločnosti už neodporúčajú preliečovať ureaplazmy, pretože môžu byť bežnou prechodnou súčasťou vaginálnej flory.
    Vašim hlavným problémom je mykóza spôsobená candidou, na to sa treba sústrediť.

  • mykoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, všimla som si, že je viacero liekov na mykozu roznych značiek, ale v zásade ide vždy o clotrimazol, taktiež su rozne možnosti liečby, 1 x 500 mg, 3 x 200 mg, alebo 6 x 100 .. Podla čoho si vybrat a nasadit liečbu v prípade týchto tažkostí? vdaka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kražšie jedno - trojrazové podanie je efektívne pri jednoduchej klasickej mykóze u netehotnej pacientky bez poruchy imunity. Dlhší režim je vhodný pri komplikovanejších prípadoch alebo pri opakovanej infekcii.

  • Chlamýdie a Doxyhexal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mam predpísanú liečbu na 20 dni Doxyhexal a čípky Nystatin. Nystatin som dobrala pred 2 dňami, mám taký žltý výtok a občas cítim pálenie. Doxyhexal mám ešte na 5 dní. Sú to nežiadúce účinky, alebo liečba nezaberá? Pociťujem aj iné nežiadúce účinky (bolesť hlavy, žalúdka…) ale to viem, že je spôsobené asi antibiotikami. Ak budem mať tieto problémy aj po dobratí antibiotík, je možné spraviť kontrolný ster aj skôr? Kontrolu mam naplánovanú až 2 mesiace po dobrati.
    Ďakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nystatín je liekom na mykozu a doxyhexal sú antibiotiká. Ak máte problémy, je veľmi pravdepodobné, že Vám doxyhexal rozbil vaginálnu flóru a premnožili sa nežiadúce mikroorganizmy, zrejme kvasinky.
    Najprv skúste probiotiká masívne (do pošvy, ale aj celkovo) ak to nepomôže, potom by som odporučil masť na mykozu s obsahom clotrimazolu.

  • Mykóza v 35tt tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.S mykózamy a už zápasím asi od 18tt a vždy sa to polepší iba keď mám nejaké tablety na vkladanie.Brala som macmiror,polygynax,clotrimazol,canesten tablety aj canesten mast,teraz som dobrala nystatin,ktorý som brala 15 dní.Po dobratí prešli tri dni a svrbenie aj vodnatý kyslastý výtok je späť.Canesten masť mi nezaberá.Potrebujem niečo na vnútorné užitie.Viete mi poradiť niečo voľnopredajné z lekárne- nejaké čípky ktoré môžem v tehotenstve alebo mám znova volať gynekológovi? Ďakujem za odpoveď ☺️