Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,556 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Infekcia E. coli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    bola mi zistena stredne masivna infekcia E. Coli, ktora mi sposobovala bolesti v podbrusku. Dostala som cipky Macmirror 500. Cipky beriem uz 7. den ale na treti den uzivania som zacala krvacat (po pohlavnom styku). Krvacanie nie je velmi silne, ale nie je to ani take klasicke spinenie. Pri tomto mam bolesti v podbrusku, ako keby mi prisla menstruacia. Tu mam ale dostat az o dva tyzdne, nakolko aj beriem uz vyse polroka antikoncepciu KarlHleight. Vsetky vysledky mam inak v poriadku, aj cytologiu aj sono, len teda toto premnozenie bakterii, ktore sa mi celkom casto opakuje kvoli znizenej imunite. Mohla som si tam pohlavnym stykom nieco zhorsit? Alebo je taketo krvacanie normalne aj kvoli ten antikoncepcii? Na gynekologii mi povedali, ze mam vybrat lieky a pockat ci sa to zlepsi, popripade dat si dve aktivne tablety antikoncepcie na to krvacanie. Ale bojim sa, ze ak pockam este tyzden, moze sa to aj zhorsit a zapal sa rozsiri, ak sa este nerozsiril. Dakujem za pomoc

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaše problémy s najväčšou pravdepodobnosťou nespôsobuje E. coli, ktorá je normálnou súčasťou pošvovej flóry (aj masívne) ale podľa klinického stavu máte zápal krčka maternice, ktorý najčastejšie spôsobujú chlamýdie, alebo gonokok.
    Bolo by dobré vziať ster z krčka a nasadiť antibiotickú liečbu aspoň na 10 dní.