Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,556 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zapáchajúci výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu, viac ako pol roka ma trápia biele zapáchajúce výtoky počas celého mesiaca, ten pach mi pripomína hnilobu, pred menštruáciou a po nej je to intezívnejšie okrem týchto problémov mám pocit že aj môj pot zapácha a mám problém aj s atopickým ekzémom po rukách, nafúknuté brucho a v oblasti tváre mávam na určitých miestach suché lišaje, gynekológ mi zobral stery a všetko bolo v poriadku tak mi predpísal iba gynoflor že mi nič nie je, na preventívnej prehliadke opäť bral stery a trvala som aj na tom aby vyšetril hormonálny profil. Zistil iba, že mám hpv vírus visikorizikový predpísal papilocare na pol roka inak všetky výsledky ok, ale ja takto nedokážem ďalej fungovať tak by som chcela vedieť aké vyšetrenia od neho ešte žiadať nakoľko stále neviem čo mi je alebo od neho odísť, prípadne radu čo by mi mohlo pomôcť. Bola som aj na preventívnej prehliadke u obvodnej lekárky kde mi brala krv a všetky výsledky boli v poriadku.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte bakteriálnu vaginózu (stery sú v podstate nezmyselné vyšetrenie) a je potrebné preliečiť, ideálne dalacin krém. Potom nasadiť probiotiká.

Podobné otázky

  • Krvácanie 2,5 týždna po Misoprostole

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.doktor. V prvom rade sa Vám chcem poďakovať, pred necelými 3 mi týždňami so Vás stretla v Ružinove, potratila som, nechcela som ist na kyrer lebo som ho v minulosti absolvovala 3x a mala Ashermana a vy ste boli neuveriteľne milý, povzbudivý a empatický. Presne to som v tú chvíľu potrebovala a za to Vám ďakujem.

    Obraciam sa na Vás s otázkou- po poslednej dávke (3tej 400 mg Misoprostolu) mi bolo povedané, že 2 týždne môžem ešte krvácať alebo špiniť. Špinila som sem tam viac/ menej. Dnes je 2,5 týždňa a ja som začala viac krvácať. Neviem či to môže byť menštruácia, neviem či to je alebo nie je nebezpečné. Moja lekárka ma dovolenku až do 2.7. Ale stihla mi spraviť ešte HCG a kleslo zo 490 na 220 takze klesalo.
    Na poslednom ultrazvuku este v Ruzinove som ešte mala dutinu dilatovanú do 16 mm a povedali mi, že to vyjde buď po tretej davke alebo po menstruacii za 4-6 tyzdnov ale teda uplynulo od toho 2,5 tyzdna len a ja trochu viac krvácam.
    Bolesti nemam, ani zapachajuci vytok.

    Keď doktorka odchádzala povedala, že ak budem veľmi krvácať mám íst do Ružinova. Neviem ale posúdiť či toto je veľmi, alebo či sa moze jednať o už menstruáciu.

    Nechcem robiť zbytočne nejakú paniku a ísť do Ružinova ak na to nie je vyslovene nejaký dôvod.

    Ďakujem veľmi za názor

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môže sa jednať ešte o dočisťovanie, vo Vašom prípade ak máte už takto poranenú maternicu opakovanými kyretážami to môže byť zdlhavejšie. Ideálne by bolo vyšetrenie, myslím, že bude stačiť po tom 2.7.
    Ak by sa stav zhoršil, prídite k nám do Ružinova.

  • Zamlknuty potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím, som už 6 deň po čistení maternice, jednalo sa o zamlknuty potrat v 7 týždni tehotenstva, žiaľ nebilo srdiečko, lenže prešli 6 dní a ja stále cítim bolesti pod bruškom, a mierne špinenie plus k tomu dosť to zápacha a dosť riadne pocitujem aj krčok maternice že bolí aj ten :/. Pri močení žiadne ťažkosti , Prosím poraďte mi či je to v poriadku ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte bolesti a zapáchajúci výtok, môže sa jednať o zápal, preto je potrebné vyšetrenie. Zamlknutý potrat sa už väčšinou rieši pomocou tabliet, práve preto aby sme sa vyhli zápalovým komplikáciám.

  • Výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    Pred týždňom som bola na smeroch pri svojom gynekológovi kvôli tomu, že ma už skoro rok trápy biely, zapáchajúci výtok. Niekedy je aj sfarbený trošku do žlta a má takú krémovú konzistenciu. Doktor mi povedal že je všetko v poriadku ale ja už sim vyskúšala snáď všetky tabletky na vkladanie aj výplach a nič mi nepomáha. V septembri keď som bola na steroch tak mi zistil prítomnosť nejakej baktérie a dal mi nato clotrimazol ale nič mi nepomohlo. Beriem momentálne antikoncepciu tak neviem, či to mize byt aj z toho alebo čím to môže byt, ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyzerá to na poruchu mikrobiálneho osídlenia pošvy, ideálny by bol dalacin krém, alebo macmiror tbl.
    Potom by som odporučil vaginálne probiotiká, dlhodobo.

  • Bolesť pri pohlavnom styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Poslednú dobu ma to pri sexe bolí len na jednej strane pošvy+ mám zapáchajúci výtok taktiež len pri sexe.
    Bola by som vďačná za nejakú radu kedze gynekologička mi povedala ze tam nevidí žiaden problém.Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zapáchajúci výtok a bolesti pri sexe sú známkou poruchy mikrobiálneho zloženia pošvovej flory a mala by ste sta preliečiť, ideálne Entizol do pošvy, alebo Dalacin krém do pošvy. Potom si dajte probiotiká.
    Hlavne nech Vám nikto neberie kultiváciu z pošvy, lebo to nemá so správnou diagnózou nič spoločné.

  • bakteria

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, bola mi zistena bakterialna vaginoza, konkretne gardnerella (zavazne problemy som nemala, len pred menstruaciou pocit suchosti, mierne nutkanie na svrbenie sem-tam) nasadeny bol entizol, chcela by som sa opytat, ci je po liecbe potrebny nejaky kontrolny ster, pretoze by sme sa chceli zacat snazit o babatko a teraz neviem, ci je to zavazne ochorenie a treba pockat, preliecit alebo to nema nejaky "extra" vplyv pri otehotneni a mozeme sa zacat snazit, dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prítomnosť gardnerelly pri kultivácii vôbec nemusí znamenať vaginozu, Vaše príznaky nie sú pre ňu typické (typický je šedavý mierne zapáchajúci výtok).
    Jedine, čo má význam ak už sa naberie kultivácia je, či sú prítomné laktobacily v pošve. Pretože nie je probléym gardnerella ale problém je nedostatok až úplné chýbanie laktobacilov. Netreba kontrolu, kúpte si vaginálne probiotiká a preventívne si ich dávajte, to je najlepšia ochrana imunity pošvy.