Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zápal krcka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať či sa chronický zápal krčka maternice dá zistiť klasickým vyšetrením? Mám dlhodobý gynekologický problém - svrbenie, bolesti podbruška, krížov a hustý hlienovitý výtok. Liečila som sa spolu s partnerom aj na ureaplasmy doxyhexalom, ale tie už som mala 3 x po sebe negatívne. Liečila som sa viac krát lokálne (macmiror, gynopevaryl, canesten) ale bez výsledku - dokonca niektoré mi problém zhoršili - krvácala som a zhoršili sa mi bolesti podbruška. Brala som aj rôzne antibiotiká dalacin, zinnat, atd. Uz si vsetky ani nepamätám, ale problém stále pretrváva. Je to veľmi nepríjemné a obmedzujúce, keďže mám bolesti aj pri styku, bojím sa chodiť kúpať a obmedzuje ma to aj pri bežných činnostiach. Už to trvá takmer 5 rokov a vystriedala som 4 gynekológov. Nikto nevie, čo mi vlastne je.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príznaky môžu svedčiť pre zápal krčka, ten sa dá spoznať napríklad pri kolposkopii. Chronický zápal môže viesť k chronickému výtoku z krčku, ten mení pH pošvy a tým zhoršuje imunitu pošvy a vedie k opakovaným mykózam (svrbenie). Pri chronickom zápale býva typické aj zakrvácanie po styku, ale nemusí sa objaviť. Bolo by dobré odobrať z kanála krčka ster na chlamýdie, gonokoky, aj bežnú kultiváciu a zváži´t dlhodobú (3 týždne) antibiotickú liečbu - kombinovanú (napríkla klarytromycin + ciprinol).

Podobné otázky

  • Špinenie a kúsok hnis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, prosím vás je to v norme keď špinim a mam k tomu aj hnis? Pred 2 týždnami mi robili aj cytologiu krčka lebo som už rok po konizacií a všetko vyšlo v poriadku, mala som aj menštruáciu ta trvala normálne 5 dní, teraz mávam špinenie z hnisom bez pálenia nechraneny pohlavný styk bol naposledy pred 2 dňami bez bolesti bez hnisu.. Ďakujem vopred za vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte hnisavý výtok s prímesou krvi je potrebné vyšettrenie, predovšetkým krčku, či sa nejedná o zápal krčka maternice aj v súvislosti s konizáciou.

  • Chronicky zapal krcka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Mám 35 rokov a už 5 rokov trpím na gynekologické zápaly (svrbenie v pošve, špinenie mimo cyklu, výtok a bolesti v podbrušku a krížoch). Viac krát som bola liečená antibiotikami ale bez výsledku. Krčok pri klasickej prehliadke vyzerá byť v poriadku a aj cytologia bola ok. Chcem sa ale opýtať či pri týchto mojich príznakoch nebolo možné absolvovať nejaké zmrazenie krčka alebo ošetrenie laserom? A ešte sa chcem opýtať či je možné, že tieto problémy mi spôsobuje hormonálna nerovnováha? Bol mi robeny aj hormonalny profil, kde bol trocha nizsi estrogen (neviem aka bola hodnota, to mi len povedal moj lekar). Ale pocitujem uz zhruba tych 5 rokov zhorseny pms a bolesti hlavy pred a pocas menstruacie.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zmrazenie časti krčku alebo laserové ošetrenie má jeden cieľ, zlikvidovať časť vnútornej sliznice krčka, ktorá je vyvrátená do pošvy a prebieha na nej chronický zápalový proces. Toto je dobre viditelné pri vyšetrení, ak máte krčok pri kolposkopii bez nálezu, je málo pravdepodobné, že by Vám podobný výkon priniesol benefit.
    Príznaky sú však typické pre zápal, otázka znie, či ste boli správne preliečená a či bol preliečený prípadne aj partner.
    Mne sa osvedčila kombinácia ciprofloxacín, klarytromycín a metronidazol na dlhšiu dobu 14 - 21 dní, rovnaká liečba aj pre partnera.
    Nemyslím si, že tieto problémy čo máte spôsobuje porucha hormonálnej situácie.

  • Problém s krčkom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Mám dlhodobé gyn. problémy, výtok, svrbenie a bolesti v podbrušku. Tiež mávam špinenie po a pred menštruáciou. A bolesti po steroch z krčka - aj krvácanie. A takisto mávam bolesti aj po rôznych čípkoch na vkladanie - aj krvácanie. Viac krát som bola preliečená antibiotikami - doxyhexal, dalacin, biseptol, nolicin. A samozrejme aj antimykotikami - aj celkovými (flukonazol) Krčok vyzerá byť pri vyšetrení v poriadku, aj cytológia bola ok. Neviem ako ďalej postupovať aby som sa dopracovala k nejakej diagnóze? Ďakujem za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príznaky sú naozaj typické pre zápal krčka maternice, je otázka, či bola liečba dostatočná a či bol preliečený aj partner. Osobne by som navrhol kombináciu ciprofloxacín + klarytromycín aspo%n 10 dní a určite preliečiť aj partnera.

  • Pretrvavajuce tazkosti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    uz polroka mi pretrvavaju bolesti nizko v podbrusku. Nie su to ostre bolesti, skor take tupe, a niekedy na par dni ustanu a potom sa znovu objavia. Viem fungovat, ale niekedy mam neprijemne pocity pri styku, najma tak hlbsie. Dvakrat sa mi aj stalo, ze som po krvacala. U gynekologa som mala dvakrat aerobnu infekciu, preliecenu antibiotikami, po nich som mala asi na tyzden dva pokoj a potom sa bolest opat vratila. Momentalne na sone a vyteroch mam vsetko v poriadku, len mi bolo najdene ektropium. Okrem toho mam aj husty zltkasty vytok, bolo mi povedane, ze to moze byt z ektropia. Menstruaciu mam len mierne bolestivu, kedze som na antikoncepcii. Tieto problemy sa mi objavili asi pol roka po zacati HAK, predtym som mavala bolesti pri menstruacii prve dva dni. Moj doktor povedal, ze uz mi nevie spravit viac vysetreni, jedine, co zostava, je laparoskopia, a to bez nalezu na sone je posledna moznost a odporucil mi gastro, kedze aj na urologii som mala vsetko v poriadku. Chcela by som sa spytat, na Vase skusenosti s diagnostikou takychto problemov. Moze byt ektropion pricinou mojich tazkosti? Alebo skryta endometrioza? Kedze tieto bolesti su podla mna gynekologicke, aj kvoli tej bolesti pri styku. Moze tam byt nieco, co na sone nevidiet? A popripade, mozu taketo tazkosti suvisiet aj s gastro? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolesti v podbrušku, bolesti pri styku, výtok a krvácanie pri styku sú typické príznaky pre zápal krčka maternice. Aj to ektropium môže byť známkou zápalu. Indikované je podanie kombinácie antibiotík (napríklad klarytromycín + ciprofloxacín) minimálne na 14 dní.

  • Gynekologicke problemy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    chcela by som vás názor na moje problémy, ktoré sa dookola točia. Už asi rok a pol. Neustále mám diskomfort, jemne svrbenie a pocit začínajúceho zápalu. Najhoršie asi po styku (aj s kondómom aj bez) a po menštruácii. Začalo sa to pozitívnou candidou a neskôr mi zistili ureaplazmu. A veľa veľa krát negatívne vytery. Aj v cytologii som mala zápalové zmeny. Stále som bola preliecena aj antibiotiká a užívaj aj doplnky na zlepšenie mikroflóry. Skúšam a striedam doplnky z lekárne. Teraz sa mi už často opakuje krvácanie po styku, môj gynekológ povedal že je všetko ok ale navštívila som aj iného, ktorý povedal že mám zápal krčka maternice. Dal mi macmiror. Po macmirore sa mi zosilnilo svrbenie. Môže to takto reagovať, brat ďalej? A čo hovoríte celkovo na môj stav. Imunitu mám vyšetrení je v poriadku, ale som už z toho v koncoch. Manžel bol vyšetrený ešte na začiatku, všetko ok.Ako keby sa mi stále robil zápal krčka, ale netuším z čoho.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príznaky naozaj vyzerajú ako zápal krčka maternice, ktorý sa však určite nedá vyliečiť macmirorom.
    Na zápal krčka sa odporúča kombinácia antibiotík, možno poda´t klarytromycín s ciprofloxacínom, dlhodobo, aspoň 3 týždne. Potom je vhodné nasadiť do pošvy probiotiká.