Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,549 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Komplikácie po konizácii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, mám 23 rokov a 2.5.2023 som podstúpila konizáciu krčka maternice, nakoľko mi vyšli výsledky z biopsie CIN2/CIN3 a HPV poz. Čo sa týka očkovania mám za sebou 2 vakcíny, 1.pred konizáciou a 2. po. Pri konizácií skalpelom sa rozhodli aj pre kyretáž.. Po konizácií 2týždne prišli dobré výsledky, čo sa čudujem. 5.deň po operácií som skoro vykrvácala, museli ma znovu prijať nakoľko som menila vložku každú hodinu. Nezistili mi nič, stehy držali, krvný obraz v poriadku, nevedeli či ide o menzes alebo je to nadmerné krvácanie s obrovskými zrazeninami spôsobené niečím iným, riešili to nejakým gélom, tamponádou + infúzka. O 27 dní po operácií som mala znova 2-dňové krvácanie, kt. aj samo zmizlo. O mesiac aj 2 týždne po koniz. som zase silno krvácala, na čo si p.doktor myslel že ide o silný menzes a dostala som injekciu na zmiernenie. Po týždni zase ok. Po 2 mesiacoch aj pár dňoch po operácií som mala sex s priateľom, kt.bol veľmi bolestivý. Ráno som sa zobudila na to, že mám neznesiteľne bodavé, ťahavé pichanie do oblasti celého brucha (mám pocit že to vychádzalo z maternice a okolia). Mala som závraty a nadúvanie, no po hodine to prešlo. Odvtedy po tom 1 sexe som mala ružové výtoky, potom hnedé do špinava a všetko sa mi začína stupňovať. Po výtokoch t.j. cca 6 dní začalo slabé krvácanie a postupne zosilovalo a viac zrazenín (možno silnejší menzes bez príznakov ako bolesť pŕs, krížov atď čo som mávala). Trvá to do dnešného dňa, t.j. 15 dní od sexu a neviem si už dať rady a môj p.doktor tiež. Povedal mi, že som prípad aký ešte nemal… Od konizácie som sa začala viac zdravo stravovať, užívam vitamíny Gynex, pijem alchemilkový čaj (na zmiernenie krvácania), vôbec som sa nekúpala iba rýchle sprchy, nemala sex iba ten 1 čo som opísala vyššie. Tesne pred sexom mi ešte p.doktor povedal že vidí cystu čo musí prasknúť pri sexe. Neviem v akom som štádiu teraz, zmenila som doktora, kt.má dovolenku ešte sme sa nestretli. Prosím Vás o radu ako by ste postupoval, potrebujem zmierniť alebo zastaviť krvácanie, bolesti panvy, závraty a neviem na koho sa obrátiť. Ak by ste mi vedeli odporučiť nejakú špeciálnu súkr. ambulanciu na SK budem veľmi vďačná. Detičky by som v budúcnosti určite chcela. Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj je pomerne zložité si predstaviť, čo sa vo Vašom prípade deje, pretože takéto problémy v súvislosti s konizáciou som nezaznamenal. Bolesti by mohli naozaj súvisieť s cystou, v prvom rade je potrebné vyriešiť to, treba ultrazvuk a ak bude nález pretrvávať aj s bolesťami, zvážiť laparoskopiu. Chronické krvácanie po konizácii môže byť, občas trvá dlhšie, kým sa nález zhojí, najmä ak tam bol pred výkonom chronický zápal.
    Takže určite je potrebné dôkladné vyšetrenie, ak sa nájde cysta (zdroj bolestí) operácia, inak hľadať príčinu bolesti índe.