Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Výsledky cytologie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa opýtať čo by mohli znamenať tieto výsledky z cytologie:

    Bez intraepitelových zmien a malignity
    STER: Uspokojivý - bunky TZ prítomné,ery+++
    INÉ ZMENY: reaktívne bunkové zmeny
    MIKROBIÁLNY OBRAZ: nie je možné posúdiť HORMONÁLNY STAV: Je v súlade s anamnézou

Podobné otázky

  • Tehotenstvo a možná konizácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    Roky mam vysledky cytologie v poriadku, v 12. Tyzdni mi doktor odobral klasicku konvencnu cytologiu kde zistili HSIL, CIN 2,3. Na kolposkopii bol zaver tiez HSIL. Biopsiu som si zatial nedala odobrat. Je bezpecne si dat odobrat biopsiu ak by nahodou vysli zle vysledky a teraz som v 18tyzdni da sa vykonat konizacia?
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade by mal lekár na kolposkopii vylúčiť riziko invázie a začínajúcej rakoviny. Ak by to bolo na CIN 3, dá sa výkon odložiť po pôrode, ale naozaj je potrebná expertná kolposkopia. Biopsia je bezpečná a konizácia sa tiež dá urobiť, zvyšuje však mierne riziko predčasného pôrodu.

  • Konizácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, v januári 2022 som mala zlé výsledky cytológie (L sil ). Podstúpila som kolposkopiu, biopsiu a následne ešte jednu cytológiu, kde už boli výsledky H síl. V máji som bola na konizácii, výsledky z nej boli v poriadku. V auguste mi môj gynekológ zobral cytológiu, opäť vyšiel L sil. V októbri na onkogynekológii ten istý výsledok a pán doktor navrhol buď hneď opakovať konizáciu alebo počkať ešte do januára. Ak budú v januári opäť zlé/horšie výsledky tak konizácia. Ja sa pohrávam s myšlienkou, či by nebolo vhodnejšie vybrať rovno pre istotu aj maternicu? Toto sú pre mňa pomerne náročné mesiace/rok, kedy mám prakticky neustále horšie výsledky.. Mám 39 rokov, dve deti a viac určite neplánujeme. Môžem poprosiť o Váš názor?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je pomerne zložitá otázka. Pretrvávanie LSIL nemusí ešte znamenať vysoké riziko vývoja rakoviny v budúcnosti, je možné, že si Vaša imunita s tým poradí. Na druhej strane však je mi jasné, že to výrazne ovplyvňuje Váš život, neustále obavy z toho, čo sa na budúcej kontrole nájde.
    Nepíšete nález na histológií, aké ťažké zmeny tam boli, a či boli odstránené kompletne.
    Pre Vás už nemá maternica z reprodukčného hľadiska žiadny význam, na druhej strane jej prítomnosť znižuje šancu, že budete mať problémy s prepadom pošvových stien a s únikom moču.
    Okrem cytologie mi chýba aj kolposkopický nález a hlavne nález z biopsie krčka. Ale opakovaná konizácia by mohla problém natrvalo vyriešiť bez hrozby vyššieho rizika poruchy statiky panvového dna a podľa mikroskopického nálezu sa môžete rozhodnúť čo ďalej.
    Hysterektómia Vás zase zbaví neustálych obáv z nálezov a bude to definitívnym radikálnym riešením.

  • Skvamózna intraepiteliálna lézia nízkeho stupňa (L-SIL)

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer prajem.
    Mám 46rokov.
    Bola mi diagnostikaná kvamózna intraepiteliálna lézia nízkeho stupňa (L-SIL)
    Moja gynekologička mi predpísala očkovaciu vakcinu.
    Nefajčím, nepijem, stravujem sa zdravo, no u Nás v rodine sa rakovina vyskytla. Mám sa dať určite zaočkovať prosím, keďže mám aj HPV alebo mám počkať na ďalšie výsledky z cytologie, ktorú absolvujem v júni? Ďakujem pekne za Vašu odpoved.
    S pozdravom J.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    očkovanie samozrejme nepomôže na LSIL léziu, pretože už infekcia je v bunkách a očkovanie chráni iba pred vstupom vírusu do buniek. Ale na druhej strane Vás môže ochrániť pred novou infekciou v budúcnosti. Výsledky cytológie očkovanie nijako neovplyvní.

  • Cytologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 23 rokov a na preventivnej gynekologickej prehliadke som bola v decembri minuleho roka, pricom vysledky cytologie boli zapal a ASCUS...po dobrati antibiotik som bola teraz v marci na prehliadke opat...pricom zapal tam bol stale a na cytologii bolo este okrem ineho CIN1...vybrala som dalsie antibiotika a na gynekologiu sa chystam opat v juni....chcela by som sa opytat coho sa mam obavat?co je to vlastne CIN1 a ci to moze byt sposobene aj zapalom? A taktiez ako je mozne, ze vysledok z cytologie je CIN1?Ja som niekde citala ze CIN su vysledky histologickeho vystrenie a mne histologia robena nebola. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to pomerne zložitá otázka. Normálne cytológia ukazuje iba prítomnosť atypických dysplastických buniek, preto sa hodnotí ako PAP 1-5.
    Na určenie CIN je potrebná histológia, aby sa určilo, ktorá vrstva buniek je postihnutá a ako hlboko siahajú dysplastické bunky. Označuje sa to CIN 1-3
    Z cytológie sa však dá približne stanoviť, respektíve odhadnúť CIN, podľa charakteru postihnutých buniek, sa určí ich vrstva a tým sa odhadne stupeň postihnutia.
    Ale zápal može často prekrývať, či maskovať dyspláziu, preto sa doporučuje ho vždy preliečiť.
    Váš nález je určite potrebné sledovať, vhodná by bola i expertná kolposkopia, prípadne s odberom vzorky priamo z ložiska.

  • gynekologicka prehliadka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, dnes rano som mala pohlavny styk a zajtra by som chcela ist na gynekologicku prehliadku,chcem sa spytat,ci to moze mat vplyv na vysetrenie alebo na vysledky.Tiez by ma zaujimalo,ci je vhodne ist na prehliadku,ked mi menstruacia zacala pred siedmimi dnami ale nakolko beriem HAK, menstruacia mi trva 3 dni a teda uz ju nemam,len ci nie je este skoro na prehliadku,nemoze to ovplyvnit vysledky cytologie? Dakujem