Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,530 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dlhodobé problémy s pálením a svrbením

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 18 rokov a už dlhšie (cca 3 az 4 mesiace) mám problém s častým pálením, svrbením a bolesťou. Bola som hneď ako to začalo u gynekológa, ktorý mi zistil mikozu predpísal mi nejaký krém ktorý som si dávala a potom to prestalo, po nejakom mesiaci to začalo znova tak som si znova davala krém a prestalo a takto sa to opakuje stále dookola každý a jeden mesiac aj dva-krát do mesiaca…nie som si istá čím to je keďže dodržiavam všetky kroky aby som predišla mikoze, no aby nebolo malo tak isto som začala pozorovať neuveriteľnú suchosť ( nedokážem mať ani pohlavný vstyk pretože to páli, štipe…pri použití lubrikantu alebo krémov na suchost to stipe este viac ), bola som s tým tak isto za pánom gynekológom no ten povedal, že si mám dať s frajerom dlhšiu predohru…
    beriem antikoncepciu “ebelya” už cca 8 mesiacov, brala som ju aj v patnastich, pár mesiacov no nikdy mi nerobila problém…neviem teda ci to moze byt ňou no už vážne netuším čím iným by to mohlo byť…treba v takom prípade vysadiť antikoncepciu ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade bude potrebné urobiť opatrenia proti recidivujúcej mykóze. Až znova nastanú problémy, preliečte sa dlhodobo (aspoň 10 dní) antimykotickým krémom (napríklad Jenamazol), potom si dajte dlhodobo vaginálne probiotiká. Obmedzte sladké jedlá, jedzte veľa živých probiotických jogurtov, používajte intímne mydlá a noste iba bavlnenú bielizeň.
    Čo sa týka suchosti pošvy, je možné že to súvisí s opakovanými infekciami, ale možný je aj súvis s antikoncpeciou. K liečbe probiotíkami skúste pridať čípky cicatridina, ktoré zlepšujú zvlhčenie sliznice. Až sa prelieči mykoza, mal by sa zlepšiť aj tento problém.