Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,530 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Cysta pri klitorise

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, bola som na pohotovosti, zistili mi klitoriálnu cystu, upcháva sa mi tam cieva z pohľadu Dr. naľavo od klitorisu a tak vznikne útvar hruškovitého tvaru vo veľkosti 2 cm x 1 cm. Odporučili mi sedavé kúpele a vaginálne čapíky. Termín u môjho gynekológa mi dali až v marci, lebo majú veľa. Na pohotovosti mi povedali, že ak sa to do týždňa vstrebe, je to ok. Ak by to pretrvávalo, tak chodiť si to dať prepichnúť gynekológom. Po tom, čo sa to vstrebe, to mám o pár dní znovu. Na dotyk cítim trochu bolesť a pnutie z navretia cievy. Zopakovalo sa mi to už viac krát v poslednej dobe. Síce to po 4-7 dňoch zmizlo, ale je to nepríjemné. Vyskytuje sa to po vzrušení a stimulácii s partnerom. Abstinencia tiež nie je riešenie v zdravom vzťahu. No samozrejme, keď to vypukne, tak intímnosti odmietam. Ešte som nerodila, ani nie som tehotná. V minulosti som dlho užívala HAK Yadine, neskôr Seasonique, tak vraj upchatie cievy môže mať s tým súvis. Aké by ste navrhol možnosti riešenia a prípadnú samoliečbu na urýchlenie vstrebania, spriechodnenia cievy? Môžem sa tohto problému nejak zbaviť na dlhodobo? Ďakujem Vám za radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak by sa jednalo o cievny problém, nešlo by o cystu ale o krčové žily, malo by to sfarbenie domodra. Cysta je útvar vyplnený tekutinou, nie krvou. Bez vyšetrenia Vám neporadím, pretože neviem o čo by sa mohlo jednať, na to mi moja predstavivosť nestačí.
    Napadlo mi, či sa nejedná o výduť močovej rúry, ale naozaj bez vyšetrenia Vám neviem poradiť.