Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Výsledky toxoplazmozy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Dnes na kontrole mi doktorka oznámila ze som mala v 1. trimestri (13tt) pri odberoch pozitívny vysledok na toxoplazmozu. Igm 1.13 a igg negativne (0.50). Idem na dalsie odbery na infekcne ale co si myslite? Mohla som to prekonat este pred tehotenstvom, alebo to moze byt falosne hodnotenie? Alebo je toxoplazmoza len "na zaciatku"? Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    referenčné hodnoty majú laboratóriá rôzne, ale ak naozaj máte pozitívne IgM a negatívne IgG tak sa môže jednať o veľmi včasnú infekciu v akútnom štádiu. Určite by bolo potrebné spraviť s odstupom času opakovaný odber a sledovať dynamiku protilátok, prípadne vylúčiť falošnú pozitivitu. Ak sa dokáže, že máte akútnu toxoplazmózu v takto včasnej gravidite, tak riziko infekcie plodu je veľmi nízke, avšak môže mať závažné dôsledky. Bolo by vhodné započať antibiotickú liečbu a po 16. týždni eventuálne vykonať odber plodovej vody, či sa nachádza toxoplazma v nej. Postup by bol potom podľa výsledkov.