Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Časté močenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 47 rokov, som v predčasnom klimaktériu, už takmer štyri roky beriem Klimonorm, stále mám ťažkosti späté s klimaktériom - návaly tepla, nadmerné potenie, nervozita, poruchy spánku.
    V poslednom roku mám aj veľké problémy s častým močením (v priebehu ôsmich hodín 8-10x, v noci - 2-3x). Gynekologička mi predpísala Eurin, ktorý som však nemohla brať (sucho v v ústach, sčervenanie až sfialovenie tváre, bolesti hlavy). Ako inak by sa dalo riešiť toto časté močenie?
    Eva

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte klimakterické problémy aj pri Klimonorme, je potrebné vyšetriť štítnu žˇazu.
    Čo sa týka močenia, ide zrejme o urgentnú inkontinenciu a vhodné je dokladné vyšetrenie v urogynekologickej ambulancii. Existujú aj iné lieky, u ktorých sú nežiadúce účinky výrazne menšie.

Podobné otázky

  • E.coli v pošve a Enterococcus v moči

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Veľmi pekne Vás prosím o Váš názor...
    Minulý rok na jar mi počas prevencie robili aj testy na baktérie (E.coli a podobné). Bolo mi oznámené, že mám prítomné baktérie E.coli a mám si nasadiť atb Polygynax. Pričom som nemala žiadne problémy. Občas sa stane že cítim mierny diskomfort, ale ono to odznie akoby samo... Užívam aj probiotiká Gynimun - tieto som si nasadila lebo som verila, že mi pomôžu zmierniť podkožné vyrážky na brade – začali sa mi vo velkom objavovať po vysadení HAK co bolo pred 2,5 rokmi; hormonálny profil mi vyšiel v poriadku, robili mi ho až teraz v júli 2024. Polygynax som si vtedy nenasadila nakoľko som sa vo Vašej poradni dočítala, že E.coli sa nelieči pokiaľ nie sú problémy.
    Na tohtoročnej prevencii (jún 2024) mi bola opäť zistená prítomnosť baktérie E.coli a opäť mi predpísali Polygynax (v akom mnozstve sa tam bakteria vyskytuje som sa nedozvedela). Zároveň mi pred pár dňami urológ zistil baktériu Enterococcus v moči. Zatiaľ ma na ňu nelieči, lebo žiada ešte dodatočné vyšetrenie od gynekológa na: k+c+urea+mykoplazmy+chlamydie (neviem ci tieto bakterie v posve mozu mat tiez vplyv na caste mocenie). Ked budem mat vysledky tychto vysetreni mi nasadia liecbu. U urológa som bola len z dôvodu, že ma trápi časté močenie. Hlavne v noci musím ísť minimálne 1-2x, čo ma dosť zaťažuje, nedokážem sa tým pádom poriadne vyspať. Ráno a v doobedných hodinách dokážem ísť aj 6x. Bez pocitu pálenia, štípania, krv v moči nevidím. Všade kam prídem hľadám wc.
    Zatial si mam vraj nasadit ten Polygynax na 6 dni a potom probiotika. Jednu som uz uzila, ale stale vaham ci to ma vyznam a ci sa mi stav zbytocne nezhorsi. Proti e.coli som si naštudovala, že je vhodné užívať vnútorne Oreganový olej, ten som si nasadila približne pred mesiacom, každý deň užívam. Zlepšil sa mi aj stav pleti. Vopred ďakujem za Váš odborný názor, ste super!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    žena, ktorá nemá jasné vaginálne príznaky sa nemá liečiť, pretože pošvová flora je veľmi dynamická a každý zbytočný zásah ju môže výrazne narušiť a spôsobiť nerovnováhu. Vôbec nerozumiem čo je to za "prevenciu" keď sa naberá zbytočné až priamo škodlivé vyšetrenie, ako je výter z pošvy.
    Iná situácia je enterococcus v moči. V minulosti sa vždy nález baktérie v moči považoval za situáciu, ktorú treba vyrieši´t. Teraz sa pohľad na toto mení, aj moč môže mať svvoje mikrobiálne osídlenie a nemusí sa vždy nález baktérie liečiť. Na druhej strane, ak máte časté močenie je možnou príčinou naozaj zápal močového mechúra a je ptorebná liečba. Ale liečba močovej infekcie, nie pošvovej kolonizácie. Preto nerozumiem tomu Polygynaxu.

  • cysta, alebo iné?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Mám 40 rokov. Chcela by som sa spýtať názor ďalšieho odborníka. 9.10. som mala menštruáciu, normálne ako inokedy 3 dni a priemernu až slabu. 15.10. sme mali styk. od 16.10 silné bolesti na hrudi, bola som chorá, atb 6 dní, .22.10 na rtg pluc, všetko v poriadku. Od 25.10 mi začalo byť zle od žalúdka, nemohla som spať, hlava bolenie, časté močenie, . 26.10. rano slabo pozit test a poobede na druhý deň ráno už negat. Tak som si to nevšímala. Ved to mohol byť zlý test,alebo niečo iné. 5.11. som dostala dalšiu menštruáciu veľmi silnú až 5 dní, krv bola skor vyždy číra červená a veľmi silné krvácanie s bolesťami brucha. od 9.11. posledný deň menštruácie ma naplo z jedla, káva mi nechutí už 2 týždne. 12.11. sme mali styk a v ten deň ma ráno aj večer pichlo silno na pravom vaječníku, cítila silný tlak v bruchu. 13.11. som bola na preventívke u gynekologičky s tým, že dlho pozerala obrazovku, až ukázala, že je tam niečo, ale nevie či to je cysta, lebo že to nemá ešte 3 cm. Pýtala som sa, či tie príznaky tehotenstva môžu byť aj z cysty, či to nemôže suvisieť s prechodom, lebo tak silnú menštruáciu som nemala už rok. Že vraj v menopauze sa skor skracuje ako predlžuje cyklus. Doporučila indonal 2 x denne.Ale teraz mám chrobaka v hlave, nemohol to byť aj gestačný vak. Môže mať žena túžiaca po dieťati také príznaky. A ak nasadím indonal, a nahodou aj som tehotná môže sa? Nič viac nepovedala, len kontrola o 3 mesiace. Len sa mi to zdá byť neskoro. Jedna moja babka mala 40 kvoli gynekolog.ťažkostiam operáciu, tak mierny strach tam je. 14.11 som si urobila test len kvoli tomu, či kupiť indonal, bol veľmi slabý, tak teraz váham. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    má to veľmi jednoduché riešenie, spravte si tehotenský test, ak je negatívny, tak hladina HCG v krvi je pod 50, čo znamená že nie ste tehotná. Indonal je placebo.

  • partnerka nositeľkou bakteriálnej infekcie bez príznakou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    po vysetreniach na urológii( sono,rozbor moču)a po vybratí sumamedu, ktorý mi vsak nezabral a problem pretrval (možno aj preto že sme s partnerkou pocas liecby spolu dalej žili), mi konecne na kožnom po výteroch z močovej trubice zistili prítomnosť bakterie stafilokokus aureus a klebsiella spp.
    Chcel by som sa preto opýtať, či je možné chytiť tieto bakterie podla Vás aj v mori, (tesne potom ako som sa vrátil od mora sa mi to zacalo prejavovať, príznaky: nutkanie na časté močenie a zapálené ústie močovej rury,mierne štípanie) alebo skor od partnerky (práve v tom istom období ako som sa vrátil od mora sme zacali spolu pohlavne žiť), hoci partnerka predtým ani dlho potom žiadne potiaže nepociťovala v zmysle pálenia rezania, zapálenia atď...neprijemné príznaky sa jej zacali prejavovať asi až po mesiaci co sme spolu ale ja som ich pocitoval uz od uplného zaciatku nasho spolužitia hoci som vybral uz ten vyssie spomínaný sumamed. A to je teda moja druhá otázka či je možné, že by bola ona nositelkou týchto bakterií bez toho žeby sama mala problémy a nepríjemné príznaky, alebo je to skor vylúcené? teraz uz beriem amoksiklav samozrejme uz dodržujúc celibát...na vysetrenie samozrejme pojde este aj ona. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obe baktérie nie sú pohlavne prenosné, klebsiela može sposobovať zápal močových ciest, ale dostane sa vačšinou z vlastného zdroja (napríklad konečník), kúpal ste sa v studenom mori a močový mechúr prechladol a pomnožila sa v ňom baktéria.
    Priateľka ak má potiaže, budú sposobené inou baktériou.
    Na druhej strane však nemono vylúčiť aj pohlavne prenosné ochorenie, pretože kvapavka i chlamýdie sa diagnostikujú problematicky a nemusia sa spoznať. Ak má partnerka potiaže, nech navštívi gynekologa, ktorý jej odoberie vzorky aj na uvedené choroby.

  • Problem po konizacii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    som siesty den po konizacii, mam slaboruzovkasty vytok, vsetko je viac menej v poriadku, az na caste mocenie, ktore pretrvava od operacie. Musim chodit skoro kazdu hodinu na toaletu, prechladnuta pri tom nie som, ani nemam ine problemy, mechur je vsak casto plny. Preto sa chcem opytat, ci to moze mat suvis s operaciou (tesne po nej som mala silne krvacanie, museli ho zastavit tamponadou, ktoru vybrali az na druhy den rano). Mohol sa mechur nejakym sposobom poranit, mohol byt stlaceny? Dostavi sa normalny stav po case?
    Za skoru odpoved vopred dakujem

  • Pálenie v pošve a časté močenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný večer prajem! Mám taký problém , že moja dcéra 7 ročná sa začala stažovať na pálenie v pošve aj počas močenia. Začala aj často chodiť na Wc. Potrebujem vedieť čo to môže byť. Výtok nemá. ten mala asi pred rokom ale prešlo to. Prosím čo mám robiť.Ďakujem Petra