Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • toxoplazmoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som v 12. t.t., robili mi testy na toxoplazmozu vysledky prisli taketo: IgM 13,6 AU/ml pozitívne IgG 94,6 IU/ml pozitívne a IgG avidita 0,331 stredna. Chcela by som vediet Vaš nazor na moje vysledky z krvy. Bude moje dietatko zdrave alebo niečo tam hrozi? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolo by potrebné odbery zopakovať, ale vyzerá to skor, že ste toxo prekonala ešte pred otehotnením a sú to iba pretrvávajúce protilátky. Podľa dynamiky hladiny protilátok sa uvidí, či existuje nejaká hrozba pre plod.

Podobné otázky

  • Výsledky toxoplazmozy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Dnes na kontrole mi doktorka oznámila ze som mala v 1. trimestri (13tt) pri odberoch pozitívny vysledok na toxoplazmozu. Igm 1.13 a igg negativne (0.50). Idem na dalsie odbery na infekcne ale co si myslite? Mohla som to prekonat este pred tehotenstvom, alebo to moze byt falosne hodnotenie? Alebo je toxoplazmoza len "na zaciatku"? Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    referenčné hodnoty majú laboratóriá rôzne, ale ak naozaj máte pozitívne IgM a negatívne IgG tak sa môže jednať o veľmi včasnú infekciu v akútnom štádiu. Určite by bolo potrebné spraviť s odstupom času opakovaný odber a sledovať dynamiku protilátok, prípadne vylúčiť falošnú pozitivitu. Ak sa dokáže, že máte akútnu toxoplazmózu v takto včasnej gravidite, tak riziko infekcie plodu je veľmi nízke, avšak môže mať závažné dôsledky. Bolo by vhodné započať antibiotickú liečbu a po 16. týždni eventuálne vykonať odber plodovej vody, či sa nachádza toxoplazma v nej. Postup by bol potom podľa výsledkov.

  • Toxoplazmoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďobry den. Este som sa zabudla opytat. Ci ked beriem lieky, aj tak sa mám vyhybat zvieratam, alebo ma antibiotika uz chrania? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toxoplazmóza sa prenáša iba 2 dni starým trusom mačiek, či iných mačkovitých šeliem.
    Mačka samotná toxoplazmózu priamym stykom neprenáša. Ale keď sa Vám vystolicuje na jahodku a vy ju neumytú zbodnete, alebo po okopávaní zákradky plnej mačacieho trusu si neumyjete dokladne ruky a zjete chlebík, tak sa nakazíte.
    Ďalší sposob je prenos surovým masom - tataráčik, capraccio. Prípadne dobrý zvyk našich gazdiniek (musím priznať že aj mňa) mať jednu utierku na riad aj na ruky pri varení, krájam surové masko a utriem si potom ruky do utierky s ktorou potom utieram riady.
    A psíci, zajačiky, korytnačky, škrečky ani iné domáce zvieratká toxo neprenášajú, iba v prípade, že by ste ich zjedli zasurova (okrem korytnačky, tá je bezpečná aj surová).

  • toxoplazmoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán Doktor.
    O toxoplazmoze som za posledne 4 dni precitala snad vsetko...a nariek tomu ze moj gynekolog mi povedal ze sa nemusim znepokojovat, tak mam obrovsky strach o babatko.
    Som v 31 tyzdni tehotenstva, vysledky na toxoplazmozu odber v 8-9 tyzdni tehotenstva som mala negativne ( aj IgM aj IgG ). V 25 tyzdni mi robili dalsi odber a vysledok bol IgM negativny a IgG 20,0IU/ml pozitivny.Moj gynekolog povedal, ze asi sa stala chyba v labaku ked predchadzajuce IgG bolo negativne, urobil mi dalsi odber v 29 tyzdni a poslal na test avidity do Bratislavy. ( som z Trnavy). vysledky su Toxoplasma IgG-ELISA-negat, IgM-ELISA -negat a toxoplasma KFR-negat. pod tym je napisane este hodnotenie: Hranicna hodnota: IgG-15 IU/ml, IgM-titer 1:100, IgA -20 AU/ml. Vobec tomu nerozumiem, najpr je to negativne a potom hodnotenie s nejakymi hodnotami, docitala som sa ze ked mam nejaku hodnotu IgA tak mam toxoplazmozu! ? Lekar mi poedal, ze nie je tam ziadny komentar ze by to bolo treba liecit a ze su to len hranicne hodnoty, celkovo je to negativne, tak nenasadime ani antibiotika , netreba sa nicoho obavat....
    Pan doktor, prosim Vas, vysvetlite mi co to znamena, ci netreba nasadit nejaku liecbu, ci mozem mat postihnute babatko ak som toxo dostala prave v tehotenstve, ved ako som mohla mat v 8tyzdni negat vysledky a teraz tam mam nejake hranicne hodnoty_ spomenula som si, ze asi v maji som bola trochu chora, myslela som si ze je to prechladnutie....
    Dakujem velmi pekne za Vasu odpoved.

  • toxoplazmoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    v 12 t. mi robili krvné testy. Výsledky na toxoplazmózu sú: IgM - negatív, IgA - 44, IgG - 390, Avidita 42%. Môj lekár mi v 20 t. predpísal antibiotiká ROVAMYCINE. Chcem sa opýtať aký vplyv na vývoj dieťaťa majú tieto výsledky.

  • možnost dalsieho vysetrenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    25.2.09 ste mi odpovedali na moju otázku.ja som zatial podstupila len sonografické vysetrenie.na odber plodovej vody v 24 týždni uz bolo neskoro.lekár na sone ma upokojil,ze dieta nemá zvacsene zahlavie a vyzera v poriadku.od vtedy som bola iba raz v poradni.stále sa aj tak trápim,ci dietatko bude vporidku.na 3D sone tiez nic. lekar mi povedal,že dietatko je v poriadku ale geneticke testy to nie su.možem este poziadat o nejaké dodatocné vysetrenie,alebo o zopakovanie sona?aj toxoplazmoza mi vysla pri tom istom odbere pozitívna a pri odbere na infekcnom oddelení sa nepotvrdila.toto je este cakat v neistote 10týzdnov nie 3.dakujem za odpoved!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    záhlavie v 24. týždni má veľmi malú výpovednú hodnotu. Neviem, čoho sa týkala povodná otázka, ale ak sú tieto vyšetrenia ok, už nič nové sa nezistí.
    Toxo zrejme vyšla IgG čo nič neznamená.