Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • lokalne svrbenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer! od marca trpim neustalym svrbenim pošvy - svrbi ma len na jednom mieste, resp. na jednej strane. Svrbenie je skor nahle a velmi silne. Opakuje sa to 2-4x za den. Vytok nemam. Na gynek. mi robili ster z krcka maternice - negat. a odoberali mi aj "vzorku" zo sliznice posvy 2x2 mm, ktoru posielali na histologiu - vysledok bol tiez negativny. Nakoniec som s tym bola na koznom kde mi brali rozne stery - taktiez s negat. vysledkom. Svrbenie vsak nadalej pretrvava - doterajsia liecba bola neucinna. Obcas pocitujem bolest, ktora vystreluje z vonkajsich rodidiel smerom do vnutra... Uz som z toho nestastna, kedze neviem comu to mam pripisovat. Uz si zacinam vselico namyslat.. O co sa moze jednat? Da sa s tym nie co robit? Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto lokálne svrbenie može mať neurologickú príčinu, za ktorou sa može skrývať cukrovka, vhodné by bolo vyšetrenie aj na cukrovku.
    Liečba by mohla byť lokálne kortikoidová masť, ale bez vyšetrenia netuším presne o čo ide, takže iba skor navrhujem.

Podobné otázky

  • Súrne! Výsledky negatívne - svrbenie neustáva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    druhý krát v priebehu 3 mesiacov (nikdy pred tým, partner 8 rokov stály) sa mi po styku s prezervatívom spustili problémy: svrbenie a pálenie v pošve a v okolí bez výtoku. 1.x pomohla liečba Norfloxacino Normon 400mg- podané na dovolenke v Španielsku. Teraz po 2 mesiacoch mám taký istý problém- bola som na komplexnom vyšetrení, všetky kultivačné vyšetrenie neg. Lekárka mi predpísala atb. Ospexin 500mg- pomohlo čiastočne, len pálenie a svrbenie v pošve ustálo.Následne Polygynax- ešte sa zhoršilo, Gyno -Pevaryl 150- po podaním mastičky sa mi niekoľkonásobne pohoršilo svrbenie a pálenie na klytorise a pyskoch až som mala pocit, že som dostala alergickú reakciu a od vtedy sa to vôbec nezlepšilo.Lokálne používam Canesten, robím si výplachy a pod. žiadne zlepšenie. Sama som si naordinovala probiotiká-Woman Dophilus, upravila som stravu, ale lokálne svrbenie je neznesiteľné, hlavne v noci, kedy nemôžem vôbec spávať.Podľa lekárky som "zdravá", pretože výsledky sú negatívne!!! Ešte ma napadlo, či to nemôže byť alergická rekcia na latex. Každopádne- prosím Vás o radu, ako odstrániť lokálne svrbenie. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    svrbenie vulvy nemusí byť dosledkom infekcie, ak sa po lokálnych liekoch nezlepšilo, zrejme ide o iný problém.
    Osobne si myslím, že chyba bola tie antibiotiká, zničili kompletne imunitu pošvy.
    Nerobte si výplachy, kúpte si Lactovag aj viac balení a dávajte si iba tento. Pošvu si umývajte iba zvonku intímnym mydlom.