Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • enterococcus f.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Asi 9 mesiacov ma trapi opakovane s malymi prestavkami svrbenie v posve aj v okoli posvy, aj v konecniku, plus mavam biele vytoky. Navstivila som doktora, viac krat, ktory mi stale predpisal candibene tablety, macmiror alebo gynoflor na preliecenie, z vysledkov vysla stale pozitivna bakteria Enterococcus faecalis. Pan doktor povedal, ze tuto bakteriu nie je potrebne nijako liecit. Okrem tejto bakterie bol pozitivny aj streptokok. Ja mam vsak pochybnosti, pretoze svrbenie neprestava. Zaroveň som si všimla na vonkajších rodidlách - blízko hradzy aj zdurené miesta, ktoré sú bolestivé, citlivé. Mavam aj bolesti vpravo v podbrusku, ktore sa opakuju kazdy mesiac po dobu 2 rokov, zatiaľ nebola zistená príčina. Bolesť sa presúva na celé brucho. Pred 2 rokmi som bola hospitalizovaná, na podozrenie zápalu slep. čreva. Menšt. cyklus mam pravidelny (28 dnovy), menštruácia bolestivá v prvý deň. Mám zníženu funkciu ŠŽ, beriem Euthyrox 50.
    Chcem sa zároveň aj opýtať či táto baktéria môže ovplyvniť šance na otehotnenie. Pokúšame sa s partnerom o dieťa (4 mes.) Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete, či sa stav po liečbe zlepšil. Ak áno, potom je potreba znovu zaliečiť a to dlhodobo (aspoň 14 dní), potom obnoviť flóru lactovagom.
    Ak lieky nijako nepomáhali, tak je príčina svrbenia niekde inde, je potrebné vyšetrenie, zvážiť aj testy na cukrovku.

Podobné otázky

  • Chronicke palenie a vaginozy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    Uz viac ako 1,5 roka (zacalo sa to po porode) trpim palenim az stipanim vo vagine. Zhorsuje sa tesne po menzes a v obdobi ovulacie. Vacsinou to vychadza z jedneho bodu na pravej strane, vo vnutri, cca 2 cm od vchodu. Problem je, ze nikto mi nevie potvrdit cim to je, nikto mi zatial nevedel stanovit diagnozu.

    Od porodu som mala niekolko sterov, z ktorych mi striedavo vychadza masivny nalez E. Coli, Enterococcus f. a Streptococcus Ag. / bud po jednom, alebo aj v kombinacii. Brala som asi 4x Macmiror, 2-3x Ampicilinove capiky, Betadine capiky, naposledy uz aj celkovo Unasyn na 12 dni a Polygynax. Netusim ci to zabera, pretoze palenie ustupi len na par hodin, kazdy den sa mi vracia. Vytok nemam ziadny.

    Skusala som aj samoliecbu probiotikami, vyuzivala som niekolko krabic Lactofeelu, Gynimunu a kadejakych inych doplnkov. Viac ako pol roka uzivam probiotika aj peroralne.

    Bola som na imunologii, ziadna alergia mi nevysla. Skusala som aj gynekologicku fyzioterapiu, ci to nemoze byt zlym zhojenim rany po porodnom poraneni. Mala som bilateralnu rupturu posvy a pozosivana som bola teda riadne. Ten bod, z ktoreho to stipanie a palenie vychadza je v oblasti sitia a je to bolestive na dotyk. Obcas sa mi tam vytvoria take male ranky, z ktorych po styku spinim.

    Gynekolog skonstatoval, ze sa mu sice nechce verit, ale moze to byt zle zosite, ale vobec sa na tu sliznicu nepozrel, len dokola berie stery.

    Jedine, co mi ako-tak pomohlo, su rezimove opatrenia. Zmenila som spodne pradlo, praci prasok, toaletny papier a neviem co este. Hygienu dodrziam uz asi az prilis, vyradila som imtimne mydlo, umyvam sa len vodou. Po tychto zmenach som uz mala aspon tyzden-dva v mesiaci klud, dovtedy som to palenie mala nonstop. Teraz po tych antibiotikach ma uz zase pali vsetko a stale, uz som zufala. Chcela by som este jedno dieta, ale v mojom veku (36) uz nemam cas na experimenty, potrebujem sa tych bakterii a palenia zbavit. Co este mozem urobit? Chcela som uz aj zmenit gynekologa, ale ti ĺa lepsimi recenziami sa bud hraju na rajonozaciu, alebo maju plno. Mam aj vymenny listok na vyssie pracovisko, zvazujem uz aj UNB, ale neviem vi mi pomozu, ked mam stale bakterialne nalezy. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne si myslím, že príčina nie je v tých baktériách. Všetky uvedené sú normálna súčasť pošvovej flóry, a nemusia robiť žiadny problém.
    Skôr by som sa sústredil na fakt, že to začalo v súvislosti s pôrodným poranením, ale na druhej strane Vám pomáhajú režimové opatrenia.
    Antibiotiká určite neberte, tie situáciu iba zhoršujú. Teoreticky si viem predstaviť, že v oblasti šitia a stehov došlo k narušeniu prirodzenej imunity pošvy a sliznica reaguje zápalom aj na bežné podnety.
    skúsiť možno lokálne gynoflor, čo sú laktobacili spojené s estrogénmi, čo podporuje imunitu pošvovej sliznice. A dodržovať opatrenie, ktoré Vám prinášajú úľavu, nebrať kultivácie z pošvy, lebo tie zavádzajú k nesprávnej liečbe. Postupne by sa mohla situácia upraviť.