Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • hrcka

    , Autor: nikolkam

    Dobry vecer.pan doktor mam jednu otazku.vecer pri kupani som si objavila na krcku maternice taku malu gulicku.neboli a je velka asi ako hrasok.citala som ze to maju viacere dievcata ako o tom pisali nieco podone ako mam ja.v decembri som bola na citologickom vysetreni a tie som mala v poriadku.o co moze ist podla Vas?neni to rakovina,vsak?mam velky strach.Za vasu odpoved vopred DAKUJEM!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    može ísť o tzv. ovulum nabothi - ucpanú žliazku na krčku maternice, prípadne polyp. Ak ste mala negatívnu cytológiu tak sa rakoviny neobávajte, aj tak je vhodné vyšetrenie.

Podobné otázky

  • Hrčka na ľ. prsniku

    , Autor: kacyenka

    Dobrý deň!
    Mám 44r, 5gyn.operacii(cysty,rakovina krčka maternice, omylom odobraty vaječník aj s vajickovodom a prešitý močovod-nasladna reoperacia a protéza močovodu, Ďalej vraj mimomaternicove tehotenstvo, kt. sa nepotvrdilo a zese endometrioza) porodila som
    teraz už 18r.chlapca a o tri roky neskôr teraz už 15r. chlapca.
    Zrasty po operáciách sú vraj také, že hrubé črevo mám prirastene o maternicu a stolica ťažko prechádza celými črevami. . Skončila som 7r.na Transtecu a potom 4r.na Fentanyle 50.
    Prisla som o zuby, klby. Odmietla som to pred 4r. brať na ACHB a predpísali mi DHC 120mg ráno a večer,k tomu neurol, maltofer,nolpaza40mg
    Vraj už mám vybuchane receptory a to su len také cukriky pre mňa.
    Psychicky som sa zrutila a 6 rokov neopustila byt a len v depke ležala na gauči a čakala, kedy skončí deň a večer sa modlila, aby som sa už nezobudila.
    Po dvoch rokoch som zrazu behom 4 mesiacov pribrala 30kg. A dotetaz postupne to je už 45kg. Nič sa nezmenilo, len menzes mam len 4razy za rok, navaly potu, akoby prechod.
    Momentálne mam na pravom vaječníku uz od r. 2010 cystu, ktorú sleduju. Nerastie, pohybyje sa v rozpätí 4-6cm.
    Nechcú ju vybrať kvôli tým zrastom. Menzes som mávala silný, niekedy aj 3 týždne. Som anemicka od puberty. Tetaz som si mojou nadvahou sposobila vytlacenie platničky v oblasti krížov. Chodím na rehabilitácie
    6rokov zanedbané svaly sa začínajú dávať pomaly dokopy a silneju. Mám aj mäkké techniky.
    A tam to začalo.
    Jeden bod pri ľavej lopatke.
    Bolí, bolí a bolí.
    Odporučila mi ľahnúť si na loptičku a nájsť ten bod.
    Vydrzala som pol hod., ale navrela mi na krku hráča, začala ma bolieť hlava, pichať v uchu.
    Pod rebrami bolesť žalúdka, akoby vás pri behu pichalo v boku-taky pocit.
    A rameno bolesť strašná.
    Po pil hodine som sa zodvihla, odgrgla si ako po pive, hlava sa mi točila a keď som zatocila ľavým ramenom, skakali, pukali, praskalo mi v ramene, akoby sa o seba všetko trelo. Bolesť taká, že sa ho nemôžem ani chytiť. Ani ďalších spomínaných miest.
    To bolo včera a dnes som si nasla hrčku.
    Na divnom mieste, lebo som si na niečo spomenula. Už
    od mala, malinka som hovorievala, že ma bolí srdiečko. Keď som mala ukázať kde, zodvihla som ľavú ruku a ukázala som prstom na ľavú stranu rebier, presne tam, kde teraz je hrčka. Na dotyk ma bolia už rebrá a tam, kde začína rast prsnika. Uplne na zaciatku. Akoby skor lezala ta gulka na rebrach. Mám obrovské prsia, tým, že som pribrala tých 45kg.
    Ale hrčka má rozmer cca olivy.
    Nie je to pod pazuchou, takže uzliny to nie sú a nie je to celkom ani v prsniku.
    Na koho sa mám teda obrátiť?
    Kým nezačnem surfovať, stresovať a začnem sa báť, že to je rakovina.
    V rodine na rakovinu zomrel dedko - na hrubom čreve ju mal.
    Je to z tých rehabilitacii?
    Alebo som v 44r.v prechode(dá sa to nejako zistiť? ), alebo to je uzlina na rebrach, alebo naozaj tá rakovina?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a prajem pekný zvyšok dňa. 8

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    iste pochopíte, že bez vyšetrenia Vám naozaj neviem poradiť o čo sa jedná. Ale každý hmatný útvar v oblasti prsníka je potrebné diagnosticky dotiahnuť, preto sa určite objednajte k Vášmu gynekológovi čo najskôr.

  • Hrčka na pysku

    , Autor: Tati123

    Dobrý večer, pred pár dňami som si nahmatala hrčku na lavej strane pysku hore. Necítim, že by ma nejako pobolievala ale je na dotyk veľmi tvrdá a trocha začervenaná..vedeli by ste mi prosím povedať o čo sa jedná a ako postupovať? Mám v pláne ísť s tým aj za svojim gynekológom ale zajtra mám dostať menštruáciu, tak bude to musieť ešte pár dní počkať, preto sa obraciam na vás. Ďakujem.

  • Hrčka v pošve

    , Autor: Nina2

    Dobry den v pošve pri vchode mam malu hrčku uz ju mam dost dlho neboli a nemam ziadne tazkosti... Zaujimalo by ma ci sa moze jednat o nieco vazne alebo je to uplne normalme ? Mala som dve porody mam 29 rokov Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez vyšetrenia Vám naozaj neviem napísať o čo by sa mohlo jednať, môže ísť o zdurenú Bartolinovu žľazu, alebo o opuch okolo stehu po pôrode, alebo o niečo iné. Je potrebné navštíviť Vášho gynekológa.

  • Hrčka pod bradavkou

    , Autor: Zuzstrm

    Dobrý deň, mám 24 rokov, nie som tehotná ani po pôrode, a pri preventívnej prehliadke mi gynekologička prehmatala aj prsníky a v pravom prsníku mi našla hrčku. Hrčka je tvrdšia, na pocit do 1 cm, nebolestivá, hlbšie pod bradavkou. Pred rokom som vola na sone a všetko bolo v poriadku. Gynekologička mi povedala, že je to možno mliečna žľaza. Veľmi ma vystrašila. Som objednaná na sono, no až o 2 mesiace, takže dovtedy budem určite stresovať. Viete mi prosím povedať o čo by mohlo ísť a či sú takéto nálezy bežné? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vo Vašom veku je riziko rakoviny naozaj iba hypotetické. S najväčšou pravdepodobnosťou sa u Vás jedná o fibroadenóm, nezhubný nádor mladých žien. Po vyšetrení určite budete kľudnejšia.

  • Tvrdá hrčka vo vnútri pošvy

    , Autor: Mimi811111

    Dobrý deň, pred vyše mesiacom som si vo vnútri pošvy našla takú tvrdú hrčku na spodnej strane, skoro až úplne vzadu pošvy. Hrčka bola bezbolestná a každým dňom sa zmenšovala, tak som si myslela, že to hneď prejde ale odvtedy to bolo tak, že niekedy tam už skoro ani nebola a potom na druhý deň zrazu bola znovu celkom veľká a mierne sa menilo a aj miesto kde sa to nachádzala. Raz to bolo v predšie, raz v zadšie, niekedy mierne napravo ale väčšinou skôr naľavo. Objednala som sa preto na gynekologické vyšetrenie, lenže 2 dni predtým to prešlo a nič tam nebolo, takže keď to pán gynekológ nevidel, nevedel mi a povedať čo by to mohlo byť. Spravil mi normálu preventívnu prehliadku, cez sono mi pozrel maternicu a vaječníky a hovoril že všetko tam je v poriadku, krčok maternice vraj tiež vyzerá v poriadku tak z toho zobral ster a čakám na výsledky, ale teraz sa tam znovu objavila tá hrčka a neviem, či mám ísť znovu na gynekologické vyšetrenie alebo čo robiť. Nemáte prosím aspoň nejakú predstavu čo by to mohlo byť?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj nemám vôbec predstavu, o čo by sa mohlo jednať, je potrebné vyšetrenie, pretože napriek detailnému popisu si neviem predstaviť o čo ide. Ak sa to objavilo, určite znova navštívte lekára.