Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,852 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prosim o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pan doktor,

    prosim Vas o radu - mojej dcere po autonehode musela byt odstranena slezina,dcera caka babatko je v 37 tt, babatko je v poriadku,ale vysledky od hematologa - prosim poradte: D-dimery 1 030, WBC-13,15, NEU abs.- 10,45, MONO abs. - 0,760, LYM - 17,30, EOS - 0,9.
    Leukocytoza v gravidite,reaktivna trombocytoza pri SH,hyperkoaugulacny stav s patologickou aktivaciou fibrinolyzy v gravidite.T.c. - Progresia.Predpisane Clexane 0,4 ml - 1 x denne. Je to v kratkosti - prosim mozete mi poradit - hrozi riziko ?? Velmi pekne dakujem a prajem pekny zbytok vecera. Maria

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedené výsledky sú iba diferenciálny biely krvný obraz, preto sa k nemožem k tomu vyjadriť. Musel by som mať k dispozícii výsledky trombocytov a fibrinogénu. Ale osobne si myslím,ž e sa jedná o normálne tehotenské výsledky. Clexane neublíži.

Podobné otázky

  • Enterobacter cloacae

    , Autor: Janka226

    Dobrý deň bola mi zistená v pošve baktéria enterobacter cloacae ,mam žltý výtok a bolesť v pošve prosím vás čo je to za baktéria ?na internete som veľa o nej nenašla boli mi predpísané antibiotiká dalacin krém do posvy treba ich užívať alebo sa dá vyliečiť pomocou probiotík mam problémy z baktériami dlhodobo raz enterococus feacális inokedy ecoli vybrala som veľa antibiotík a vkuse iná sa objaví preto vás prosím o radu či mam brat ďalšie antibiotiká a hlavne či je nebezpečná táto baktéria keď si ich nenasadím a skúsim inou formou vyliečiť ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    táto baktéria sa môže v pošve nachádzať aj za normálnych okolností, celkovo by som antibiotiká nepodával, stačí krém do pošvy a neskôr probiotiká (ale iba ak máte prejavy infekcie).

  • Neidentifikovatelny vytok

    , Autor: Lunicia

    Dobry den, uz cca 8 rokov ma trapi vytok pocas celeho menstruacneho cyklu. Je to mliecny vytok (hladky, nie tvarohovy ako pri mykoze), bez rybacieho alebo kysleho zapachu (skor ho citit niekedy ako muzsky ejakulat). Cytologiu, kultivaciu mam zakazdym negativnu, CRP v norme, ziadne nalezy na vajecnikoch, v maternici jeden maly 2cm myom. Prosim o radu, ako to riesit, kedze gynekologicka je bezradna nakolko mi stery nic nenasli. Je to velmi neprijemne a narusa mi to sebavedomie aj sexualny zivot, kedze sa za to hanbim pred manzelom. Moze to byt tym myomom, poprip. priznak nejakej potravinovej intolerancie? Dakujem vopred za vasu odpoved a rady.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príčinou takéhoto výtoku nemusí byť iba infekcia. Niekedy stačí, že sa Vám v pošve premnožia iné baktérie ako je potreba, tieto baktérie nerobia zápal, iba zvyšujú sekréciu z buniek. Aj zápach, ktorý popisujete mi príde skôr ako fyziologický (normálny) sekrét a nie zápalový sekrét.
    Skúste dlhodobo probiotiká, či to nepomôže upraviť zloženie pošvovej flóry. Ak je príčinou nadmernej sekrécie väčšia stimulácia, príliš možností na pomoc nemáme.

  • Scervenanie

    , Autor: ladvinka

    Dobrý večer. Prosím o radu. Stala sa mi taka nepríjemná vec,že mi scervenali pisky a vchod do pošvy. Neviem z čoho. Používala som asi 5 dní lactofeel ,lebo som cítila nepríjemne tam dole a potom som dostala menštruáciu . Na druhý deň menštruácie som pocítila svrbenie a bolesť. Také niečo ako zaparenina. Keďže som cestovala do prace autom s koženými sedadlami a zapla som si vyhrievanie. Myslím,že je to ztoho. Ale neprechádza to. Natieram sa sudocremom a imazolom ale stále je to červené . Viete mi poradiť co na to alebo z čoho to môže byť?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    s najväčšou pravdepodobnosťou máte vulvovaginálnu kandidózu, skúsil by som masť na báze klotrimazolu. Ak by sa stav nezlepšil, bude potrebné vyšetrenie.

  • Problem

    , Autor: Bjk

    Dobrý deň. Prosím o radu. Už rok mam problém so zadnou nádchou, zatekanie hlienu do hrdla. Každý mesiac som brala ATB. A to aj dvojité dávky. Začala som mať problém, stále svrbenie. Gynekologicka mi zas predpísala ATB 3x.Nepomohlo.Opatovne sa to vracia. Vyšlo mi e coli. Brala mi stery, preliecil sa partner, bol aj na koženom, dali mu ATB. Vyšiel mu zlatý streptokok. Dobrala som ATB a zas sa mi to vrátilo. Brala som aj ATB ciprofllokacin, či nemôže byť problém s močom. Doktorka mi vyšetrovala moc, bol negat. Brala som bitamon a prokanazol, macmiror. Znútra mam všetko v poriadku, problém je zvonka, výter myslím. Svrbenie zvonka neustále. Problém a návšteva u gyn. V mesiaci marec apríl, júl, september a október. ATB som brala v marci, september a oktober. Doktorka je už zúfalá zo mňa a ja ani nehovorím. Prosím Vás, myslíte, že z vyšetrení sterov, moču by mi zistila trichomonasa? Ci to musí byť ster špeciálne na neho robený? Mam jej to navrhnúť sama? Alebo čo mi poradíte, ďakujem, som už zúfalá z toho. Pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedené svrbenie nemusí byť infekčné, pretože baktérie, ktoré ste mala nespôsobujú problémy a liečba ATB práve naopak môže rozhádzať imunitu pošvy a spôsobiť alergiu alebo iné príčiny svrbenia.
    Trichomonas môže byť príčina potiaží, ale jeho by dokázal náter na sklíčko, neviem, či Vám to v laboratornom vyšetrení robili. Macmiror však by tricho vyliečil.
    Otázka znie, či sa Vám po liečbe aspoň prechodne zlepší stav. Ak áno, potom je možné že sa Vám infekcia (ak je to infekcia) vracia a liečba je nedostatočná. Ja by som navrhol dlhodobú liečbu probiotikami do pošvy, aby sa upravila imunita pošvového prostredia. Pri znovu objavení problémov by som spravil ster na mykozu, či sa nejedná o nejaký špeciálny druh kvasinky, ktorý je rezistentný na liečbu.

  • HPV

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    keď sa u mňa objavili genitálne bradavice, môj gynekológ ma hneď poslal na chirurgické odstránenie pod narkózou...po pár týždňoch sa drobné bradavice objavili znovu...predpísal mi aldara krém, klasický postup...bradavičky sa ale rozšírili, sliznica pozráždená, citlivá, začervenaná...základný ster zlý...ster na vysokorizikové faktory vírusu pozitívny...a ja zúfalá...denne užívam hlivu ustricovú, probiotiká, vitamíny v čerstvej zelenine a ovocí, absolvovala som návštevu u homeopatičky a liečiteľa...priateľ s ktorým som dva roky zatiaľ žiadne prejavy nemá...gynekológ ma upozorňuje, že ak budem mať styk s pozitívnym mužom, môj stav sa nikdy nezlepší...ako to teda riešiť? a predsa, ak by pozitívny nebol, nakazil by sa predsa odomňa, nie? a testy u mužov na HPV sa na slovensku ani nerobia...
    žalostne prosím o radu, ako sa dať do poriadku a ako riešiť partnerovo zdravie a náš sexuálny život...
    ak by ste vedeli akého odborníka skúsiť, nechám si poradiť...som naklonená veľmi aj alternatívnej medicíne...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    HPV máte obaja. Ster bol úplne zbytočný, iba Vás vystresoval, až 70% ľudí ho može mať.
    Ide o to, že HPV nákaza má u každého z nás prechádza inak. Naprostá vačšina ľudí ju imunitne zvládne a vírus z tela vyčistí. HPV je lokalizovaná infekcia sliznice, nedochádza pri nej k tvorbe dostatočnej hladiny protilátok, ktoré by nás chránili pred opakovanou infekciou. Vo Vašom prípade došlo k tomu, že sa vírus dostal do Vašich buniek tak, že už tam zostal dlhodobo. U partnera zrejme nie, respektíve, je možné že áno, ale vírus mu nerobí žiadne prejavy.
    Virusu sa už nezbavíte, doležité je liečiť jeho prejavy. U Vás to znamená, liečiť genitálne bradavice, ktoré sa Vám možu vracať aj po liečbe. Zároveň je samozrejme potrebné sledovať stery z krčka maternice (tak ako u všetkých sexuálne aktívnych žien).
    Aldara je dobrá varianta, účinkuje na základe posilnenia imunity. Okrem toho je možné genitálne bradavice liečiť aj inými preparátmi, chirurgické odstránenie je tiež možné, ale osobne si myslím, že je to posledná možnosť pri rozsiahlom náleze.