Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,949 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Neidentifikovatelny vytok

    , Autor: Lunicia

    Dobry den, uz cca 8 rokov ma trapi vytok pocas celeho menstruacneho cyklu. Je to mliecny vytok (hladky, nie tvarohovy ako pri mykoze), bez rybacieho alebo kysleho zapachu (skor ho citit niekedy ako muzsky ejakulat). Cytologiu, kultivaciu mam zakazdym negativnu, CRP v norme, ziadne nalezy na vajecnikoch, v maternici jeden maly 2cm myom. Prosim o radu, ako to riesit, kedze gynekologicka je bezradna nakolko mi stery nic nenasli. Je to velmi neprijemne a narusa mi to sebavedomie aj sexualny zivot, kedze sa za to hanbim pred manzelom. Moze to byt tym myomom, poprip. priznak nejakej potravinovej intolerancie? Dakujem vopred za vasu odpoved a rady.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príčinou takéhoto výtoku nemusí byť iba infekcia. Niekedy stačí, že sa Vám v pošve premnožia iné baktérie ako je potreba, tieto baktérie nerobia zápal, iba zvyšujú sekréciu z buniek. Aj zápach, ktorý popisujete mi príde skôr ako fyziologický (normálny) sekrét a nie zápalový sekrét.
    Skúste dlhodobo probiotiká, či to nepomôže upraviť zloženie pošvovej flóry. Ak je príčinou nadmernej sekrécie väčšia stimulácia, príliš možností na pomoc nemáme.