Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,530 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • strach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.mam taky problem.som 8-tyzden po porode vaginalny-a pred 3 dnami mi zacal taky slaby hnedy vytok,na druhy den to bola taka slaba menstruacia a mam to dodnes.stale kojim takze neviem preco sa to spustilo.mozem mat nejaky problem?s manzelom som sa milovala takze nemohlo sa nieco stat vtedy?bojim sa ci to neni nieco vazne.moj doktor povedal pokial budem kojit tak menstruaciu mat nebudem.prosim vas o vas nazor dakujem

Podobné otázky

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som 11tt, na kontrole som mala zvýšené ph 5,4 a bola mi braná kultivácia z pošvy, z ktorej sa zistilo, že mám pomnoženú baktériu Gardnerella vaginalis, dr mi predpísala fluomizin. Žiadne príznaky som predtým nepociťovala, žiadny výtok ani diskomfort alebo svrbenie, pálenie, nič... Po užití fluomizinu (prvej tablety) včera večer mi od večera pretrváva bolesť v podbrušku, diskomfort, mám pocit, že sa to stupňuje, dnes až v miere, že ma to bolí pri chôdzi a mám problém preložiť nohu cez nohu... Keď som v kľude, že sa nehybem, tak je to ok, inak ma to obmedzuje, keďže musím chodiť do práce... Je to normálne? Mám pokračovať v užívaní? Mohla sa tableta nerozpustiť? Ak sa náhodou nerozpustila, vyjde sama von? Teraz sa bojím dať si večer ďalšiu tabletu aby tam náhodou neboli dve alebo neviem, hkci mám pocit, že som ju zaviedla správne... Nemala som žiaden výtok po tablete ako sa píše v príbalovom letáku, musí tableta vytiecť? Ďakujem za radu, začínam mať dosť strach o plod, keďže predtým mi nič nebolo.....

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    fluomizín je liekom na bakteriálnu vaginózu, ktorú Vám lekár dokázal meraním pH a aj dôkazom Gardnerelly. Uvedené príznaky môžu byť vedľajším účinkom lieku, osobne si myslím, že by ste mali skúsiť pokračovať v liečbe, ak sa budú opakovať, je možné liek zmeniť za Dalacin krém, napríklad. Po liečbe odporúčam dlhodobo probiotiká.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, pan doktor chcela by som sa spytat taku nevšednu otazku.. mam strach z nechcenneho tehotenstva az tak velky ze mam strach chodit aj na verejne toalety.. popripade sa sprchovat u niekoho cudzieho.. prosim vas je mozne otehotniet tak ze by ejakulat bol niekde na zachodovej doske alebo zachodovej mise a ja po sadnuti nan ci dokonca pri utierani sa po svojej potrebe ze by som si mohla preniest spermie takymto sposobom a ostat tehotna ? Popripade ze by sa ejakulat nachadzal niekde v sprche a ja by som sa dotkla kohutiku sprchovej hadice a nasledne sa umyvala aj v intimnej oblasti vaginy ze by som som mohla prist aj k takto k otehotneniu ? Ale asi najviac mam strach z tych zmiesanych toaliet je to opodstatneny dovod na strach ? Budem vam velmi vdacna ak mi date racionalne odppvede aby som ten strach mohla vypustit z hlavy.. dakujem pekne este raz

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na 1000% toto vypustite z hlavy, na to, aby ste otehotneli musíte dostať k vaječníku obrovskú dávku spermii, ktorá sa dostane do pošvy iba pohlavným stykom.
    Ak by aj bol ejakulát na záchode alebo v sprche, rýchlo zasychá a stáva sa "neúčinným" a množstvo je zanedbateľné.
    Naozaj nie je na svete popísaný prípad tehotnosti takýmto spôsobom.

  • Dysplázia prsníkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcem sa poradiť ohladne zdravotných ťažkostí s prsníkom. V 2 triestri sa mi o dosť moc zväčšil lavý prsník a aj prsný dvorec. Neupravilo sa to ani rok a pol od pôrodu. Kojila som len mesiac. Na začiatku tehotenstva som mala sono prsníkov v rámci preventívky a všetko bolo v poriadku, po pôrode som išla znova a gynekológ nič vážne nenašiel. V júni idem zase v rámci preventívky. Na výmenný lístok mi dal diagnózu displáziu prsníkov, čo ma vydesilo, lebo som sa dočítala, že to je ,,predrakovinový" stav. Bolesť nemám, ale v bežnim živote (upratovanie, hra a dcérou..) ma to velmi obmedzuje, lebo žiadna podprsenka mi nesedí. Gynekológ mi spomínal, že jediné riešenie je plastika z čoho mám velký strach a poisťovňa to ani neprepláca. Viete mi poradiť aj iné riešenie? Moc krát Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najlepšie by bolo, keby ste si vo Vašom okolí našli špecialistu z odboru mamológia, ktorý Vás vyšetrí a navrhne postup. Asymetria prsníkov, ktorá prináša zdravotné ťažkosti je indikáciou k plastike, ktorá je hradená z poistenia. Aj prípadný nález dysplázie je potrebné riešiť.

  • Dobrovoľné odstranenie maternice a pošvy

    , Autor: Registrovaný používateľ


    Dobry deň prajem, mám dlhodobé problémy s opakujúcimi sa zapalmi a gynek. Problémami, som extrémne precitlivena na takmer všetko. Nemôžem sa nikde kúpať, jesť sladké, nosiť úzke oblečenie ani sa dole nijako dotýkať lebo mám hneď problémy, som lekársky preliečovana, ale vždy sa mi všetko vráti. S manželom už spolu nespavame dva roky kedze po každom styku som trpela i niekoľko mesiacov. Čo nám ale az tak nevadí keďže sme obaja antiseksuálny. Deti nechceme, a taktiež mám aj dost bolestivé menštruáciu a dlhodobé problemy so špinením okolo menštruácií. Minulý rok som absolvovala konizaciu keďže sa mi rozvinulo predrakovinove štadium, ktore ale vraj nebolo vybrané na 100% ale že vraj to budeme sledovať. Pretoto všetko som sa rozhodla podstúpiť odstránenie maternice a pošvy. Vaječníky si chcem nechať kvôli hormonom. Skúsim si nájsť dobrého lekára ktorý mi operáciu spraví tu na Slovensku ale už ma zopár gynekológov odmietlo keďže mám 29 rokov. Prosím vás, poznáte niekoho kto by mi tento zákrok spravil a ešte aj laparoskopicky alebo bez jaziev? Keď bude treba, vybavím si aj psychologické potvrdenie. Nechcem hľadať zahraničných lekárov ktorých si neviem overiť. Prosím pochopte moju situáciu a nesnažte sa ma dohovoriť od tohto rozhodnutia.
    Ďakujem moc za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade Vám chcem napísať, že rozumiem Vášmu problému aj želaniu. Avšak samozrejme to má niekoľko háčikov.
    V prvom rade je to otázka úhrady poisťovňou, jedná sa o operáciu z Vášho rozhodnutia bez úplne jasnej medicínskej indikácie, takže sa obávam, že si ju budete musieť uhradiť sama.
    Druhá vec je fakt, že isto viete, že sa jedná o veľmi závažný zásah do telesnej integrity, ktorý je na 100% NEVRATNÝ. Ak sa Vám odstráni maternica, nikto Vám ju nikdy nevráti späť. Neviete, čo sa s Vami stane za nejaký čas, kam sa pohne Váš život. Možno ovdoviete a stretnete chlapa, ktorý bude chcieť deti.
    Tretia veľmi závažná vec je, že odstránenie pošvy je veľmi náročný operačný výkon, ktorý sa prevádza iba veľmi zriedkavo. Jeho následky môžu byť dlhodobé a invalidizujúce, oblasť pošvy sa zle hojí a môže mať za následok dlhodobé výrazné bolesti, problémy s močením a so stolicou. Tento výkon naozaj nie je jednoduchý. Výsledok môže byť ten, že namiesto úľavy sa Vám kvalita života ešte zhorší.
    Osobne si viem predstaviť odstránenie maternice aj z dôvodu strachu z rakoviny (mali ste na krčku zmeny), ale určite podľa môjho názoru Vám nikto neodstráni pošvu.

    Za dobrý nápad považujem psychologické a psychiatrické vyšetrenie, možno prídete na to, prečo si chcete dať operačne odstrániť časť tela. A možno Vám ich liečba pomôže zvládnuť aj Vaše gynekologické problémy.

  • Vysoka sliznica maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chcela by som sa opytat. Mam 37 rokov, dodrziavam gynekologicke prehliadky,posledne 3 roky mam za sebou 2 potraty,z toho jeden vlastne predcasny porod 23tt+6 skoncemi nie stastne,druhy potrat v 4tom mesiaci. Vzorky z histologii boli vzdy v poriadku. Aj preventivne prehliadky. Na posledenej,teda tento rok mi bolo povedane,ze mam vysoku sliznicu maternice a o 2-3 mesiace mam prist opat. Kultivacie aj veci preventivnej boli v poriadku. Cyklus mam pravidelny. Od minuleho roka myom na zadnej stene maternice - teda dufam,ze myom,ze sa to neda zmylit. Od informacie o vysokej sliznici mam pocit,ze ma stale boli podbrusko akoby som mala dostat menzes a mam strach co sa skryva za tou sliznicou nakolko viem,ze znamej meskal cyklus a pri vysokej sliznici ju poslali na kyretaz a vzorky kvoli...mam strach to aj napisat. Chcela by som len vediet co od toho cakat nakolko mi lekar toho vela nepovedal,len tolko,ze to odsledujeme,ze sa to da liecit a nemam mat stres.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko rakoviny sliznice maternice vo Vašom veku je skôr hypotetické.
    Môže sa skôr jednať o polyp. Úplne by stačilo opakované UZV vyšetrenie tesne po menštruácii.