Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,522 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • pultna bolest v trede brucha a krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry dan pan doktor, sledujem Vasu poradnu uz dlhsie, ale odpoved na moju otazku som bohuzial nenasla. Aby som Vas uviedla ciastocne do obrazu: uz dlhsie obdobie (cca 1,5 -2 roky) mavam problemy s krvacanim mimo menstruciae, niekedy po styku, inokedy "len tak". Ale skor slabej intentity, resp. spinenie.Spociatku som si myslela, ze to moze byt ovulacne krvacanie, ale bohuzial, doktorka po vysetreniach povedala, ze hormonalny profil mam v poriadku, cytologia naposledy tez v poriadku (som sledovana castejsie). V marci som bola v nemocnici, kde mi po mnohych vysetreniach zistili celiakiu MArsh III(ak s to tak pise). A vsetky ostatne testy boli v poriadku. Partnera mam jedneho 7rokov. Odvtedy som na diete, a bolesti brucha spojene s crevami vyrazne ustupili. Ale aby som dosla k podstate otazky, v poslednom mesiaci sa mi objavilo krvacanie vyraznejsie, prvy x14.a 15.12.,+ den pred a po spinenie do hneda, krv bola so zrazeninami- husta a jasno cervena. potom krvacanie ustupilo a 19.12. opať jasnocervena krv so zrazeninami, trva to az doteraz, v intenzite, ze najsilnejsi vyron krvi je rano po prebudeni, pocas dna skor spinenie, ale stale to trva a menzes mam dostat cca 26-27.12. Mavam ho pravidelny. A v tomto poslednom mesiaci pocitujem vyraznejsiu bolest v strede brucha, cca 5cm pod pupkom, bolest je taka pulzna, akoby ma vnutri nieco stipalo, tazko to vysvetlit. Objavuje sa pri krvacani. Mohlo by byt to krvacanie a ta neobvykla stipajuca bolest znakom tehotenstva, resp. ze nie je tehotenstvo normalne? Bolest sa da zniest ale mam pocit akoby zosilovala-resp. viac pichala,aj ked krvacanie sa drzi v rovnakej intenzite a teraz skor bez zrazenin. Test som si robila utorok 21.12., ale bol negativny, mozno to bolo skoro -cca 6 dni pre ocakavanou menzes.A nadovazok 9.12. mi robili konziliarne UZV,pre podozrenie na polip,ale pan doktor zistil, ze polip nie je, ze to v urcitom pohlade na UZV sposobuje tvar maternice, ktora je "srdcovita". Moja doktorka ma uz dovolenku, pre ukludnenie by som poprosila Vas nazor, co moze sposobovat krvacanie a bolest a ake zhorsenie by som mala riesit pohotovostou. Dakujem za trpezlivost pri citani a Vasu odpoved. Prijemny den.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepravideľné krvácanie može ma´t dva dovody:
    1. hormonálna porucha, z nejakého dovodu nepracujú vaječníky správne a sliznica maternice sa neudrží a dochádza ku krvácaniu
    2. organická príčina - polyp, zápal, myom.
    Doležité je vyšetrenie, ak sa vylúči organická príčina, tak sa to rieši hormonálne, najlepšie antikoncepciou.
    Na tehotnosť je nutné vždy myslieť, ak žena neberie antikoncepciu a je v plodnom období, ak máte negatívny test, tak však asi tehotná nie ste (na 98%). Počkajte na menštruáciu, zopakujte si test, a potom navštívte gynekológa.