Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Chlamidien

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.

    Pretoze sa chystam otehotniet navstivila som vseobecnu lekarku ohladom ockovani pred otehotnenim.Moja prva otazka je;ktore by som mala absolovovat??
    Obraciam sa na Vas ale predovsetkym koli tomu, ze dotycna pani doktorka mi zobrela krv aby zistila vyskyt protilatoch v krvi a po zisteni vysledkov ma informovala ze mam akutne alebo chronicke ochorenie chlamidiami.Docitala som sa tu ale ze na to aby sa zistili chlamidie je potrebne gynekologicke vysetrenie, stery.Tak teraz neviem co mam robit, vseobecna mi tvrdi ze vysetrenie u gynekologa momentalne nepotrebujem vobec, predpisala mi Doxyclin Forte, 8 tabliet.Moje vysledky vyzeraju nasledovne:Chlamydien IgG(EIA) 1.1
    IgA(EIA) 3.8
    IgM(EIA)1.3
    dufam, ze Vam pomozu pri odpovedani.
    Nakolko mam jedneho partnera tak ma tato diagnoza prekvapila a zaroven ze tato choroba, ak je chronicka a neliecena sposobuje neplodnost tak sa toho aj trocha bojim, pretoze pred osmimi rokmi mi diagnostikovali neprichodny vajickovod, ale o chlamidiach mi vtedy nikto nic nepovedal.Prosim Vas poradte mi co mam robit, v Januari by som si chcela dat vybrat vnutromaternicove teliesko a pokusit sa otehotniet, a to neviem ci mozes ak by som brala teraz antibiotika.
    Voped srdecna vdaka za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite proti chrípke. Ak ste neprekonala ovčie kiahne, tak aj proti nim je očkovanie veľmi výhodné, lebo kiahne v tehotnsoti sú nepríjemná komplikácia.

    Protilátky proti chlamýdiam v krvi máme tuším všetci, je to nezmyselné vyšetrenie, až 40% mladých žien malo chlamýdie a má teraz proti nim protilátky celý život. Chlamýdie okrem toho nemusia byť iba genitálne. Osobne by som to neliečil, maximálne čo možete urobiť je navštíviť gynekológa, nech Vám vezme ster, ale som presvedčený, že bude negatívny. Inak takáto krátkodobá liečba pri chlamýdiách nie je príliš efektívna.