Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,558 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • HPV

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den! Chcem sa spytat na hpv. Na kontrole po sestonedeli mi doktor zistil, ze mam genitalne bradavice a teda som nakazena virusom hpv. jednu vacsiu -asi 5mm mi odstranil tekutym dusikom, ostatne su take male, ze som o nich ani nevedela. vraj kym dojcim, nemozeme tie ostatne liecit. chcem sa spytat, aka bude potom liecba, ci ak budem mat sex s dalsim partnerom, nakazim ho. dalej mi doktor povedal, ze mam davat maximalny pozor, aby nedoslo k prenosu napr. po pouziti wc na maleho, lebo ak sa mu to dostane do pusy, moze dostat rakovinu hltana. a takisto sa chcem spytat, ci to hrozi aj pri oralnom sexe partnerovi. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    HPV má v tele až 70% populácie, naprostá vačšina z nás to imunitne zvládame a nemáme žiadne prejavy. Je veľmi pravdepodobné, že ak vo Vás HPV zostane (niekto ho imunitne zničí a vylieči sa) tak nového partnera nakazíte (ak už HPV nemá).
    Čo sa týka rakoviny hltana, riziko je skor hypotetické, u novorodencov, ktoré sa nakazili počas porodu boli popísané bradavice na hltane, ale osobne som sa s tým nikdy nestretol.

Podobné otázky

  • HPV positive

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    v roku 2021, pri preventivnej prehliadke, mi okrem cytologie, robili aj testy na HPV virusy. Prvykrat. Moja poistovna zacala uhradzat aj tento ukon, tak sme sa do toho s doktorkou pustili. Problem nastal ten, ze napriek tomu, ze cytologia bola odvtedy vzdy vporiadku, tak sa zistilo, ze na niektore rizikovejsie HPV virusy pozitivna som. 3 typy. Lenze dozvedela som sa to az o rok neskor, tesne pred prvou tehotnostou, lebo vraj to nema na nic vplyv a neda sa s tym nic robit. Ja som sa samozrejme celkom zdesila a bala prenosu na babatko (co sa vraj porodom neudeje). Teraz cakame uz druhe dieta a napada mi teda otazka, ci naozaj v mojom pripade treba iba pravidelne vykonavat cytologiu a drzat si palce, aby mi to neprerastlo do niecoho vazneho? Fakt neviem urobit nic? Napadlo mi zaockovat sa voci ostatnym inym typom. Naozaj som nahnevana, za moju chabu znalost, nevedomost a lahkovaznost v ‘’mladosti’’ a to som zodpovedny clovek. Teraz to uz urcite ma aj moj manzel :(

    Zaujimal by ma Vas nazor.

    Dakujem!
    Jana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    až 70% mladých ľudí sa niekedy v živote stretne s HPV vírusom a prechodne je pozitívnych. Preto nemá absolútne žiadny zmysel toto vyšetrovať u žien mladších ako 27 rokov.
    Veľká väčšina túto infekciu "vyčistí" a vírus z tela odstráni, u určitého malého percenta však ostane vírus v tele ženy (v bunkách krčka maternice), kde však u väčšiny nerobí žiadne viditeľné zmeny. Iba u malého % infikovaných však bielkoviny vírusu zasiahnu do množenia buniek a spôsobia, že sa bunky začnú meniť smerom k rakovine.
    Takže pri pozitivite naozaj stačí sledovať cytologické vyšetrenia, prípadne s odstupom opakova´t HPV testy, či už nie je vírus odstránený. Očkovanie zvážte, chráni pred vstupom iných typov vírusu.

  • H-SIl plus pozitivny HPV

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Vyšla mi cytologia H-SIL vysokeho stupna plus pozitivny test na HPV.....druhy HPV je veľa aký konkretne typ možem mať ja ak mám lézie vysokého stupňa ? 16, 18 ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to sa nedá odpovedať takto, pri lézií vysokého stupňa môžu byť viaceré typy HPV a ani to nemá pre Vás význam. Dôležité je aby sa teraz zvolil správny postup sledovania, prípadne liečby.

  • cytologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, mám 44 rokov a doteraz cytologia negatívna, teraz mi vyšiel ascus, hpv negat. Čo okrem hpv može zhoršit výsledok cytologie na ascus?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Ascus sú zmeny nejasného charakteru, ak je negatívny HPV skôr sa jedná buď o zápal alebo o reparačné zmeny po zápale. Stačí opakovaná cytológia, obvykle sa stav spontánne upraví.

  • Hpv, papiloma vírus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Momentálne som v 21tt+3 tehotenstva. Na hrádzi sa mi spravila malá bradavička, ktorú som si počas hygieny strhla. Všimla som si, že partner tiež takú jednu má. Údajne už dlho a nikdy to neriešil, že je to len znamienko. Mne však narástla znova. Je trochu väčšia a pribudli ďalšie dve. V poradni mi gynekológ oznámil, že ide o papiloma vírus. Ide teda o HPV? Hrozia mi riziká rakoviny krčka maternice? Môj gynekológ to viac neriešil. Iba povedal, že ak chcem, môžem si to dať odstrániť. Vôbec neviem ako ďalej postupovať, či sa to dá liečiť počas tehotenstva. Neviem či môžem rodiť prirodzenou cestou alebo sekciou, ani ako je veľmi ohrozené bábätko. Za každú informáciu budem vďačná. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    počas tehotnosti je čiastočne potlačená bunková imunita a môže dôjsť k aktivácii HPV vírusu v tele.
    Tieto typy vírusu sú odlišné od tých, ktoré spôsobujú rakovinu krčka maternice, preto sa nemusíte obávať. Plod nie je ohrozený.

  • HPV a Crohn

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa spýtať či je možné pri autoimunitnej chorobe-Crohn vyliečiť nejako hpv,aby sa netvorili stále bradavice a aby to tak nesvrbelo ? Mala som ich odstraňovane a nežijem momentálne pohlavne s priateľom . Stále mám svrbenie, výtok. Beriem isoprinosine.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    infekcia HPV sa vyliečiť nedá, musí si s ňou poradiť Váš imunitný systém, škoda, že nie ste zaočkovaná.
    Skúsiť môžete Aldaru lokálne, podporuje hojenie lézii.