Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • ucinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den..ja sa chcem popytat o evra naplaste..uzivam ich 3.mesiac..som spokojna s nimi az na bolesti prsnikov ktore sa este opakuju..myslite, ze sa tie bolesti ustupia este postupom casu? vzdy po menstruacii ak si lepim naplast tak cely prvy tyzden je fajn..a v polovici 2.tyzdna zacinaju bolesti a napate prsniky presne ako pred menstruaciou.. inac som velmi spokojna s naplastami, len ma to trosku trapi, ze tie hormony sa vlastne akoby este stale neprrisposobili..neviem co robit..ci este pokracovat ..dakujem za radu

Podobné otázky

  • Prevencia opakovaných uro-gyn ťažkostí

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, vážený pán doktor,

    Nakoľko som mala zlú skúsenosť s mojim gynekológom, odišla som od neho. Až po 3 rokoch sa mi podarilo nájsť novú lekárku. Medzitým som mávala gynekologické ťažkosti ( vaginálny diskomfort, pálenie) pomaly už aj každý týždeň, ale myslela som si, že niektoré ženy to tak proste majú a vracia sa im to a nevedela som, že je nutné vždy zobrať atb. Preliečovala som urologíckými čajmi, poprípade rosalginom, vždy pomohlo len krátkodobo.

    Moja nová pani doktorka mi nespravila kultiváciu, ale naslepo mi dala fluomizin + gynoflor, pri kontrole, kedze stále ťažkosti neprešli úplne nasadila polygynax na 12 dní.

    Urolog mi našiel v moči E coli, nasadil atb, kontrolný moč vyšiel sterilný a nasadil mi urovaxom na 3 mesiace.

    1. Keďže mám ešte len 22 rokov a rada by som sa už týmto problemom vyhla, chcela by som využiť všetkú možnu prevenciu, samozrejme, ale nie na ukor mojho zdravia. Teda je v poriadku ak by som používala nasledovné preparáty, malo by to možné nežiadúce účinky? Poprípade, aké by ste navrhovali Vy?

    každý deň urovaxom, ( + zinkorot pol tbl a Magnerot 4tbl (na tetániu)+ chlorellu) gynimum triocare denne + blokurimu pred a po sexe + preventívne 1. gynophillus restore alebo gynimum intim vag.tbl. 1xtyz. + 2.Multi-gyn výplach 1xtyz. + 3.Mycomax 1xmes., takisto som čítala dobré recenzie aj na vitagyn C, ale neviem kde ho už pridať. Kedže urovaxom, aj gynimum triocare aj blokurima obsahujú vštky lyzáty E coli, neviem, či to nebude už príliš, len každé z nich obsahuje aj niečo navyše.

    2. Postupovala moja doktorka správne, ak mi nespravila test na kultivácie a rovno nasadila atb, mala by som ju nabudúce požiadať o test na kultivácie?

    3. Je možné že som si možnou neliečenou infekciou spôsobila vážne zdravotné problémy? A infekcia bude rezistentná, pripadne sa mi niekde rozniesla? (Sono aj cytologiu mám v poriadku)

    4. Ako sa prosím Vás zisťuje neplodnosť, mám z toho trochu strach, kedže deti chcem mať

    5. Ak by problemy pretrvavali, máte z Vašej skúsenosti dobré recenzie na autovakcíny tohto typu?

    Veľmi pekne Vám ďakujem.

    S úctou
    Sandra



    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    konečne lekár, ktorý sa vzdeláva a neberie zbytočné výtery na kultiváciu. Osobne nerozumiem Vašej panike a neskutočnému množstvu prípravkov, ktoré plánujete užívať. Úplne stačí obmedzi´t sladké jedlá, dostatočná hydratácia (tekutiny), bavlnená spodná bielizeň a užívajte celkovo probiotiká. Na mycomax nevidím žiadny dôvod.

  • Chlamýdie a Doxyhexal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mam predpísanú liečbu na 20 dni Doxyhexal a čípky Nystatin. Nystatin som dobrala pred 2 dňami, mám taký žltý výtok a občas cítim pálenie. Doxyhexal mám ešte na 5 dní. Sú to nežiadúce účinky, alebo liečba nezaberá? Pociťujem aj iné nežiadúce účinky (bolesť hlavy, žalúdka…) ale to viem, že je spôsobené asi antibiotikami. Ak budem mať tieto problémy aj po dobratí antibiotík, je možné spraviť kontrolný ster aj skôr? Kontrolu mam naplánovanú až 2 mesiace po dobrati.
    Ďakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nystatín je liekom na mykozu a doxyhexal sú antibiotiká. Ak máte problémy, je veľmi pravdepodobné, že Vám doxyhexal rozbil vaginálnu flóru a premnožili sa nežiadúce mikroorganizmy, zrejme kvasinky.
    Najprv skúste probiotiká masívne (do pošvy, ale aj celkovo) ak to nepomôže, potom by som odporučil masť na mykozu s obsahom clotrimazolu.

  • PCOS a menštruačné problémy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!
    Začiatkom mája mi gynekologička diagnostikovala PCOS, a predpísala mi tabletky Progestanelle 200mg s tým, že to mám začať brať na 16. deň cyklu po dobu 10 dní.
    V prvom cykle som dostala menštruáciu na 4. deň po užití tabletiek, avšak teraz, počas druhého cyklu mi prišla menštruácia na 9. deň, keď som ešte brala tabletky. (o 5-6 dní skôr ako predtým)
    Problém mám v tom, že teraz neviem kedy by som mala začať brať tabletky. Či mám to začať tiež na 16. deň cyklu, alebo neskôr? Nebudem to užívať veľmi často, keď mi bude chodiť menštruácia už na 9.deň, keď mám ešte užiť 2 tabletky?
    PS.: cieľom nie je tehotenstvo, ale zo zdravotných dôvodov nechcela by som užívať antikoncepciu.
    Dúfam, že sa mi podarilo zrozumiteľne opísať svoj problém.
    Vopred Vám ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    škoda, že nechcete antikoncepciu, tá je liekom prvej voľby pri PCOS ak nechcete otehotnieť, má priaznivé metabolické účinky a hlavne znižuje riziko rakoviny maternice a vaječníkov, celkovo znižuje riziko smrti o 13% oproti ženám, ktoré ju neužívajú.
    Mne to príde neskoro ten 16. deň cyklu, gestagény dávame od 14. dňa celkovo 10 dní, aby menštruácia došla okolo toho 26. - 28. dňa.
    Uvažujte nad tou antikoncepciou, jediná tragédia tejto krajiny je, že to ani v prípadoch, kedy je podávaná liečebne ju nehradí poisťovňa, verím, že sa toto čoskoro už zmení.

  • Časté močenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 47 rokov, som v predčasnom klimaktériu, už takmer štyri roky beriem Klimonorm, stále mám ťažkosti späté s klimaktériom - návaly tepla, nadmerné potenie, nervozita, poruchy spánku.
    V poslednom roku mám aj veľké problémy s častým močením (v priebehu ôsmich hodín 8-10x, v noci - 2-3x). Gynekologička mi predpísala Eurin, ktorý som však nemohla brať (sucho v v ústach, sčervenanie až sfialovenie tváre, bolesti hlavy). Ako inak by sa dalo riešiť toto časté močenie?
    Eva

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte klimakterické problémy aj pri Klimonorme, je potrebné vyšetriť štítnu žˇazu.
    Čo sa týka močenia, ide zrejme o urgentnú inkontinenciu a vhodné je dokladné vyšetrenie v urogynekologickej ambulancii. Existujú aj iné lieky, u ktorých sú nežiadúce účinky výrazne menšie.

  • vaginálne tablety

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! Pred nedávnom som bola u lekára, kt. mi predpísal vaginálne tablety KLION-D 100 kôli infekcii (aj KLACID SR). Počas užívania týchto tabliet sa u mňa objavilo slabé krvácanie. V príbalovom letáku som to ako nežiadúce účinky nenašla, balenie obsahuje 10 tabliet, ostali mi ešte 5 tablety. Je to krvácanie normálne a mám pokračovať ďalej alebo mám prerušiť užívanie týchto tabliet?
    A ešte by som sa chcela opýtať, keďže prechádzam z antikoncepcie Vreya na Dienorette, môžem po skončení HAK Vreya a po 7-dňovej pauze začať brať prvú tabletu Dienorette klasicky na 8. deň? alebo sa pri prechode na novú HAK postupuje inak?
    Ďakujem za odpoveď.