Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prevencia opakovaných uro-gyn ťažkostí

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, vážený pán doktor,

    Nakoľko som mala zlú skúsenosť s mojim gynekológom, odišla som od neho. Až po 3 rokoch sa mi podarilo nájsť novú lekárku. Medzitým som mávala gynekologické ťažkosti ( vaginálny diskomfort, pálenie) pomaly už aj každý týždeň, ale myslela som si, že niektoré ženy to tak proste majú a vracia sa im to a nevedela som, že je nutné vždy zobrať atb. Preliečovala som urologíckými čajmi, poprípade rosalginom, vždy pomohlo len krátkodobo.

    Moja nová pani doktorka mi nespravila kultiváciu, ale naslepo mi dala fluomizin + gynoflor, pri kontrole, kedze stále ťažkosti neprešli úplne nasadila polygynax na 12 dní.

    Urolog mi našiel v moči E coli, nasadil atb, kontrolný moč vyšiel sterilný a nasadil mi urovaxom na 3 mesiace.

    1. Keďže mám ešte len 22 rokov a rada by som sa už týmto problemom vyhla, chcela by som využiť všetkú možnu prevenciu, samozrejme, ale nie na ukor mojho zdravia. Teda je v poriadku ak by som používala nasledovné preparáty, malo by to možné nežiadúce účinky? Poprípade, aké by ste navrhovali Vy?

    každý deň urovaxom, ( + zinkorot pol tbl a Magnerot 4tbl (na tetániu)+ chlorellu) gynimum triocare denne + blokurimu pred a po sexe + preventívne 1. gynophillus restore alebo gynimum intim vag.tbl. 1xtyz. + 2.Multi-gyn výplach 1xtyz. + 3.Mycomax 1xmes., takisto som čítala dobré recenzie aj na vitagyn C, ale neviem kde ho už pridať. Kedže urovaxom, aj gynimum triocare aj blokurima obsahujú vštky lyzáty E coli, neviem, či to nebude už príliš, len každé z nich obsahuje aj niečo navyše.

    2. Postupovala moja doktorka správne, ak mi nespravila test na kultivácie a rovno nasadila atb, mala by som ju nabudúce požiadať o test na kultivácie?

    3. Je možné že som si možnou neliečenou infekciou spôsobila vážne zdravotné problémy? A infekcia bude rezistentná, pripadne sa mi niekde rozniesla? (Sono aj cytologiu mám v poriadku)

    4. Ako sa prosím Vás zisťuje neplodnosť, mám z toho trochu strach, kedže deti chcem mať

    5. Ak by problemy pretrvavali, máte z Vašej skúsenosti dobré recenzie na autovakcíny tohto typu?

    Veľmi pekne Vám ďakujem.

    S úctou
    Sandra



    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    konečne lekár, ktorý sa vzdeláva a neberie zbytočné výtery na kultiváciu. Osobne nerozumiem Vašej panike a neskutočnému množstvu prípravkov, ktoré plánujete užívať. Úplne stačí obmedzi´t sladké jedlá, dostatočná hydratácia (tekutiny), bavlnená spodná bielizeň a užívajte celkovo probiotiká. Na mycomax nevidím žiadny dôvod.