Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • vaginálne tablety

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! Pred nedávnom som bola u lekára, kt. mi predpísal vaginálne tablety KLION-D 100 kôli infekcii (aj KLACID SR). Počas užívania týchto tabliet sa u mňa objavilo slabé krvácanie. V príbalovom letáku som to ako nežiadúce účinky nenašla, balenie obsahuje 10 tabliet, ostali mi ešte 5 tablety. Je to krvácanie normálne a mám pokračovať ďalej alebo mám prerušiť užívanie týchto tabliet?
    A ešte by som sa chcela opýtať, keďže prechádzam z antikoncepcie Vreya na Dienorette, môžem po skončení HAK Vreya a po 7-dňovej pauze začať brať prvú tabletu Dienorette klasicky na 8. deň? alebo sa pri prechode na novú HAK postupuje inak?
    Ďakujem za odpoveď.

Podobné otázky

  • Macmiror 500

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať. Mne boli predpísané vaginálne tablety Macmiror500. Je potrebné preliečenie aj u manžela? Ak áno, aké voľnopredajné lieky odporúčate? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem aké máte potiaže a prečo Vám bol liek predpísaný, ale obvykle nie je potrebné liečiť sexuálneho partnera. Z pošvových infekcií sa partner lieči iba pri trichomoniáze .

  • bakerialna vaginoza enterococcus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    zdravím, pred troma týždňami mi bola diagnostikovaná bakteriálna vaginóza, kultiváciou sa zistilo že ide o enterokoka, doktorka mi pred výsledkami predpísala entizol, po ktorom sa mi príznaky zhoršili, tak mi o týždeň predpísala polygynax, po ktorom nastala u mňa alergická reakcia, tak som kontaktovala obvodnú lekárku, ktorá mi predpísala amoksiklav, ten som včera dobrala a príznaky stále pretrvávajú - svrbenie, pálenie, kŕče v rôznych častiach podbruška, len teplota mi už klesla, crp 4.1... vzala som ešte vag čapíky proti kvasinkám, beriem laktobacily aj brusinky.. chcem sa spýtať či by mi macmiror len pohoršil alebo mohol pomôcť voči enterokokovi, ďakujem..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na bakteriálnu vaginózu sa odporúča buď Dalacin krém alebo lepšie Macmiror vaginálne tablety, pri ktorých nedochádza k vyhubeniu laktobacila (ak v pošve nejaký bol). Kultivácia nemá zmysel, dôležitý je klinický obraz pošvy prípadne vyšetrenie pH.
    Enterokok bakteriálnu vaginózu nespôsobuje, je to normálna súčasť pošvovej flory. Vaginóza je porucha osídlenia, kedy sa premnožia predovšetkým anaeeróbne baktérie.

  • zápal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, prosím vás o radu, už 3 roky mám problémy s diskomfortom, väčšinou palenie, občas svrbenie, bolestivosť, nikto ma nechce liečiť keďže výsledky zo sterov mám vždy dobré, jedine premnožený laktobacil,na čo som dostala antibiotiká Dalacin peroralne,po ktorých to bolo ešte horšie, vaginálne tablety mi takmer všetky robia zle, vrátane canestenu, väčšinou po všetkom opuchnem... vždy mám začervenanie a pocit zápalu, najhoršie asi týždeň po menstruacii, takisto o niečo zvýšený výtok, aplikujem si každý mesiac vaginalne probiotiká, idelyn, gynella, avšak nič zrejme nepomáha, ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je veľmi ťažko určiť príčinu Vašich problémov, pretože okrem infekcie sa môže jednať aj o alergiu buď na pracie potreby, hygienické potreby ale aj potraviny. Tomu by nasvedčoval aj opuch po podaní liekov. Zvážil by som dermatologické vyšetrenie.

  • opakovane palenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mam 30 rokov, 1 dieta, staleho partnera. Za posledne 3 mesiace sa mi 3x zopakovalo vaginalne zacervenanie,palenie a svrbenie. Prvy krat som na to dostala Daphnegyn-preslo to, 2x Lomexin a 3x som si sama dala 1 tabl. MycoMAX (volne mi ju v lekarni predali.) Vsetky dostupne informacie o tom uz viac menej viem naspamat, zdravo sa stravujem, sladkosti neoblubujem, tesne oblecenie nenosim, kupaliska neznasam-nenavsetvujem absolutne, ziadny extremny stres, antikoncepciu neuzivam,ani antibiotika, hygienu dorziavam s rozumom (len intimny gel na umyvanie, ziadne vyplachy, spreje, nic take)....Dokonca som si nasadila aj Wobenzym, ale aj tak sa mi to po 2 tyzdnoch uzivania zopakovalo.Co robit, ked sa to stale opakuje?som bezradna.Najhorsie na tom je, ze som to doteraz nikdy nemavala, svoje navyky som nijako radikalne nezmenila.Obtazuje mi to zivot, hlavne teraz, ked sa snazime o druhe babetko.dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to nedoliečená mykoza, mycomax je na to úplne nevhodný.
    Kúpte si 2 balenia caneesten vaginálny krém, aspoň na 14 dní a 14 dní sa lokálne liečte. Potom si dávajte dlhodobo lactovag vaginálne tablety a stav sa upraví.

  • Chlamydie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať na problém s chlamýdiami, napriek tomu že sme si s partnerom verný sa u nás objavila táto pohlavne prenosná choroba. Moja gynekologička mi predpísala Azatril (azytromicín) a vaginálne tablety Klion 100. Vzhľadom na to, že sa mi po 3 tablete Klionu objavila mimomenštruačné krvácanie tak som ho v liečby vynechala (aspoň kým neprestanem krvácať)....je to normálne takéto krvácanie, vzhľadom na to že liečba sa začala u mna ešte len pred 5 dňami?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ide o to, či máte chlamýdie dokázané v stere z krčka maternice. Ak áno, tak určite je potrebná dlhodobá liečba antibiotikami, najlepšie v kombinácii. Klion je zbytočný. Krvácanie može súvisieť so zápalom.