Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • menopauza a hnedý výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, mám 52 rokov, pred 3 rokmi som prestala menštruovať. Pred rokom som zakrvácala pár kvapkami krvi. Kyretáž sa nepodarila pre perforáciu. Každé 2 mesiace mi robia ultrazvukové vyšetrenie tela maternice, vraj by to malo byť v poriadku. Endometrium do 6. Beriem Norethisteron 3 mesiace, potom 2 mesiace pauza. Moj problém je ale dosť často sa opakujúci do hneda zafarbený výtok a teraz dva týždne pálivé bolesti v podbrušku, na ktoré som ale bola sporadicky zvyknutá aj roky dozadu. Teraz som zase zakrvácala pár kvapkami bez Norethisteronu v čase predpokladanej menštruácie. Na gynekológii mi radia, aby som si dala vybrať maternicu. Nie je už žiadna iná možnosť, ako získať nejaké výsledky, iba zobrať maternicu? Nemôže ísť o nejaký zápal? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez mikroskopického vyšetrenia sliznice maternice by som určite nič nepodnikal. Vhodná je šetroná hysteroskopia s odberom sliznice, a mikroskopické vyšetrenie ukáže, o čo ide. Mne príde nezmysel dávať menopauzálnej dáme Norethisteron, ak nemám jasnú diagnózu.
    Takže poproste gynekológa, nech Vás odošle na pracovisko, kde sa hysteroskopia prevádza.